Το ιπποφαές, επιστημονικά γνωστό ως Hippophae rhamnoides, είναι ένα ανθεκτικό δέντρο ή θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Elaeagnaceae. Είναι ευρέως διαδεδομένος σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Το ιπποφαές είναι γνωστό για τα φωτεινά πορτοκαλί και κόκκινα μικρά φρούτα του, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν έντονο ξινό γεύση. Ιπποφαές: Τα οφέλη και οι χρήσεις ενός πολύτιμου βοτάνου
Το ιπποφαές έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες στην Κινεζική ιατρική και άλλες παραδόσεις ιατρικής για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα φρούτα του περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών (όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B) και αντιοξειδωτικών, καροτενοειδών, φλαβονοειδών και λιπαρών οξέων.
Ορισμένες από τις πιθανές χρήσεις του ιπποφαές περιλαμβάνουν:
Διατροφική Χρήση: Τα φρούτα του ιπποφαές μπορούν να καταναλωθούν ωμά, να προστεθούν σε χυμούς ή smoothies, ή να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών.
Φαρμακευτική Χρήση: Το έλαιο από τους καρπούς του ιπποφαές χρησιμοποιείται συχνά σε φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής για τις ευεργετικές του ιδιότητες, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Καλλυντική Χρήση: Τα προϊόντα ομορφιάς μπορεί να περιέχουν εκχύλισμα ιπποφαές λόγω των ενυδατικών και αντιγηραντικών του ιδιοτήτων.
Επιπλέον, η καλλιέργεια του ιπποφαές μπορεί να έχει οικολογικά οφέλη, καθώς είναι ανθεκτικό σε ξηρασία και ενισχύει το εδαφικό οικοσύστημα. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το ιπποφαές ένα πολύτιμο βότανο με πολλαπλές χρήσεις και οφέλη.
Διατροφική αξία – Υγεία
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί, αν και πολύ όξινοι (στυπτικοί) και ελαιώδεις, δυσάρεστοι αν φαγωθούν ωμοί, εκτός κι αν “υπερ-ωριμάσουν” (παγώσουν ώστε να μειωθεί η στυπτικότητα) και/ή αν αναμειχθούν με γλυκύτερο χυμό από μήλο, σταφύλλι κλπ.
Όταν οι καρποί πολτοποιηθούν, ο χυμός που προκύπτει διαχωρίζεται σε τρία στρώματα: πάνω-πάνω ενα λεπτό, πορτοκαλί καϊμάκι· στη μέση, ενα στρώμα που περιέχει, τα χαρακτηριστικά για το ιπποφαές, υψηλής συγκέντρωσης κεκορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα· και το κατώτερο στρώμα που είναι ίζημα και χυμός.[6][7] Περιέχει λίπη που χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς, τα δύο ανώτερα στρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρέμες και αλοιφές, ενώ το κατώτερο στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδώδιμο προϊόν, όπως το σιρόπι.[6]
Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου[2] ή άλλων ασθενειών,[8] αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί κανένα όφελος για τους ανθρώπους από κλινικές μελέτες.
Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C — 114 έως 1550 mg ανά 100 gr[2][7] με μέση περιεκτικότητα (695 mg ανά 100 gr) περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι (45 mg ανά 100 grams)[9] — που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές, από τα φυτά, σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E,Ιπποφαές: Τα οφέλη και οι χρήσεις ενός πολύτιμου βοτάνου