Διατροφή και θυρεοειδής: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Μύθοι για τη διατροφή και τον θυρεοειδή
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Είναι επίσης ένα παρεξηγημένο μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με αυτόν τον αδένα, ειδικά όσον αφορά τη σχέση του με τη διατροφή.
5 μύθοι σχετικά με τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη διατροφή
Μύθος Νο. 1: Δεν μπορείτε να φάτε σταυρανθή λαχανικά εάν έχετε διαταραχή του θυρεοειδούς
Τα σταυρανθή λαχανικά, που περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί το ιώδιο. Το ιώδιο παίζει ρόλο στην παραγωγή ορμονών στον θυρεοειδή αδένα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μπορείτε – και πρέπει – να φάτε αυτά τα λαχανικά.
Τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και όσοι έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να συνεχίσουν να τα τρώνε με μέτρο. Θα έπρεπε να καταναλώνετε μια υπερβολική και μη ρεαλιστική ποσότητα αυτών των λαχανικών για να παρεμβαίνουν στην παραγωγή ιωδίου και επομένως των ορμονών στον θυρεοειδή.
Μύθος Νο. 2: Θα πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ιωδίου εάν έχετε υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε ιώδιο εάν ζείτε σε χώρες του πρώτου κόσμου, όπου αυτό το μέταλλο προστίθεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του επιτραπέζιου αλατιού. Ενώ η ανεπάρκεια ιωδίου είναι μια αιτία υποθυρεοειδισμού, εάν δεν έχετε έλλειψη, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε συμπληρώματα, που συνήθως είναι τα συμπληρώματα με φύκια.
Τα συμπληρώματα ιωδίου είναι μια πλάνη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς εάν τα πάρετε χωρίς την καθοδήγηση γιατρού.
Μύθος Νο. 3: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή να τη θεραπεύσει
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να αναστρέψει τη νόσο Hashimoto. Υπάρχουν πολλές ανακριβείς πληροφορίες εκεί έξω για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη και τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Πιστεύω ότι αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι τόσο η νόσος Hashimoto όσο και η κοιλιοκάκη, όπου η δυσανεξία στη γλουτένη είναι το κύριο σύμπτωμα, είναι και τα δύο αυτοάνοσες διαταραχές.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να διαχειριστούν την κοιλιοκάκη και όχι τη Hashimoto.
Μύθος Νο. 4: Η αύξηση του βάρους σας οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό
Μπορεί να υπάρχει κάποια αύξηση βάρους που σχετίζεται με έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή, αλλά συνήθως είναι μόνο 5 έως 7 κιλά. Η σημαντική αύξηση βάρους πέρα από αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Για να αποφευχθεί αυτή η αύξηση μπορείτε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Μύθος Νο. 5: Τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς πρέπει να ακολουθούν ειδικές δίαιτες
Όπως όλοι οι άλλοι, τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς είναι καλό να τρώνε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή δεν θα κάνει τη διαταραχή του θυρεοειδούς να εξαφανιστεί και δεν θα προκαλέσει διαταραχές του θυρεοειδούς.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr