12 φράσεις που πειθαρχούν και το πιο ανυπάκουο παιδί

 

12 φράσεις που πειθαρχούν και το πιο ανυπάκουο παιδί

12 φράσεις που πειθαρχούν και το πιο ανυπάκουο παιδί

 

Λίγο πολύ, όλοι οι γονείς έχουμε φτάσει στο «αμήν» με κάποια τερτίπια των παιδιών μας. Υπάρχουν φορές που μας βασανίζουν τόσο πολύ με το πείσμα τους, που χάνουμε την ψυχραιμία μας με αποτέλεσμα να τους φωνάζουμε – χειροτερεύοντας όμως την κατάσταση.

Αν έχετε κουραστεί και θέλετε να βρείτε μια λύση που θα είναι ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές, οι παρακάτω φράσης Θετικής Γονεϊκότητας θα σας βοηθήσουν:

 

«Τι είπαμε ότι πρέπει να θυμάσαι;» αντί να δίνεις την ίδια εντολή ξανά και ξανά
Τα παιδιά συχνά μας αγνοούν όταν λέμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Αντίθετα, θα υπακούσουν πιο πρόθυμα όταν τα ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσουν την κριτική τους σκέψη, αντιμετωπίζοντάς τα ως ίσος προς ίσο.

«Σε παρακαλώ, μίλα μου ψιθυριστά», αντί να φωνάζεις επειδή… φωνάζει
Αντί να του πεις «Σταμάτα να φωνάζεις!» ή «Κάντε ησυχία!», ζήτα του ευγενικά να σου μιλήσει αργά και ψιθυριστά! Αν δυσκολεύεται να μιλήσει χαμηλόφωνα, δείξτε του πώς γίνεται και ενθάρρυνέ το να σε μιμηθεί, σε συνδυασμό με ένα απαλό άγγιγμα και οπτική επαφή. Ο ψίθυρος είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να ακούσουν.

«Θα ήθελες να το κάνεις μόνος σου ή να σε βοηθήσω;»
Κάντε ένα διάλειμμα από το «Σου έχω ζητήσει χίλιες φορές να βάλεις τα παπούτσια σου», και πες του «Είναι ώρα να φύγουμε. Θα ήθελες να φορέσεις μόνος σου τα παπούτσια σου ή να σε βοηθήσω;». Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται απίστευτα καλά όταν προτίθεσαι να τα βοηθήσεις. Δώστε του δύο επιλογές, και θα είναι πρόθυμα όχι μόνο να επιλέξουν, αλλά και να ανταποκριθούν άμεσα στην εντολή σας.

«Τι έμαθες από αυτό το λάθος;», αντί για «Ντροπή σου»
Αντί να το μαλώσεις για το λάθος του και να το κάνεις να νιώσει ντροπή, ρώτα το τι έμαθε από αυτό και τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα την επόμενη φορά. Φράσεις όπως «Ντροπή σου» ή «Δεν το περίμενα από σένα» όχι μόνο το πληγώνουν, αλλά δεν λειτουργούν όπως θα περιμέναμε. Αντίθετα, εστίασε στο κίνητρό του και δείξε του τον τρόπο να μην επαναλάβει το λάθος του.

Διαβάστε Επίσης  Μπορεί ο μήνας γέννησης να καθορίζει το ύψος του παιδιού;

«Θέλεις να φύγουμε τώρα ή σε 10 λεπτά», αντί για «Σήκω, φεύγουμε!»
Τα παιδιά λατρεύουν να έχουν τον έλεγχο των κινήσεών τους και αντιπαθούν εντολές που τα διατάζουν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν! Όταν τους δίνουμε την επιλογή να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα και είναι πρόθυμα να αναλάβουν την ευθύνη τους.

«Θα το πάρουμε στα γενέθλιά σου», αντί για «Δεν έχω λεφτά»
Αν δεν έχουμε λεφτά για ένα παιχνίδι ή απλά δεν θέλουμε να αγοράσουμε ακόμα ένα κουκλάκι που θα σε δύο μέρες θα έχει ξεχαστεί, μπορούμε να του πούμε να το βάλει στη λίστα με τα δώρα γενεθλίων που θέλει. Έτσι, ούτε θα τoυ δημιουργήσετε ανασφάλειες για τα οικονομικά σας ούτε θα το εξαγριώσετε επειδή δεν του κάνετε το χατίρι. Αντίθετα, του μαθαίνεται να κάνει υπομονή, να βάζει προτεραιότητες και να μην τα θέλει «όλα τώρα!».

«Πάρε μια ανάσα και πες μου αυτό που θες», αντί για «Σταμάτα να γκρινιάζεις!»
«Ας σταματήσουμε, να πάρουμε παρέα μια μεγάλη ανάσα, και μετά πες μου αυτό που θες ήρεμα για να σε καταλάβω». Αυτή είναι μια ευγενική εντολή που ηρεμεί το παιδί και του διδάσκει πως με την γκρίνια δεν κερδίζουμε τίποτα.

«Χρειάζομαι να πιάσεις το χέρι μου τώρα», αντί για «Μην τρέχεις στο δρόμο»
Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα όταν επικοινωνούμε μαζί τους με μη καταγγελτικούς τρόπους. Επίσης, το να ζητάς αυτό που χρειάζεται να γίνει αντί να το διατάζεις με φωνές, είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να καθοδηγείς το παιδί σου, χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις.

«Είναι εντάξει να κλαις», αντί για «Μόνο τα μωρά κλαίνε»
Αντί να προσπαθείτε να του δημιουργήσετε ενοχές επειδή εκφράζει τα συναισθήματά του, πείτε του «Δεν πειράζει που νιώθεις λυπημένος, θα είμαι εδώ αν με χρειαστείς. Ξέρω ότι μπορείς να βρεις έναν τρόπο να φροντίζεις τον εαυτό σου».

Διαβάστε Επίσης  Σωστή επικοινωνία με το παιδί σας

Είναι απίστευτο πόσο καλά ανταποκρίνονται τα παιδιά όταν δεν τα πιέζουμε να «ξεπεράσουν τα συναισθήματά τους» ή δεν προσπαθούμε να τα αναγκάσουμε να σταματήσουν να νιώθουν θυμό, λύπη ή απογοήτευση.

«Θα περιμένω να τελειώσεις», αντί για «Άστο, θα το κάνω εγώ»
μερικές φορές φαίνεται πιο σημαντικό το να μην αργήσετε σε ένα ραντεβού από το να περιμένετε το παιδί να βάλει μόνο τα παπούτσια του, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πιο σημαντικό να του δώσετε τον χρόνο του ώστε να ολοκληρώσει την εργασία που έχει αναλάβει. Έτσι χτίζεται η αυτοπεποίθησή του που είναι πιο σημαντική απ’ όλα τα ραντεβού του κόσμου.

«Πώς αισθάνεσαι;», αντί για «δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι τόσο!»
Το να βοηθάμε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνούν αποτελεσματικά, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της θετικής ανατροφής. Όταν αισθάνονται άνετα να νιώθουν πραγματικά ένα συναίσθημα και να το μεταδίδουν στους άλλους (αντί να το αρνούνται και να προσπαθούν να το εξαφανίσουν), μαθαίνουν να το διαχειρίζονται και να το ελέγχουν.

«Σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει»
Φράσεις όπως «Κανείς δεν θέλει να παίζει μαζί σου όταν είσαι κακό παιδί» ή «Δεν θα σε πάρω αγκαλιά αν συμπεριφέρεσαι έτσι» δεν διαπαιδαγωγούν το παιδί. Αντίθετα, το γεμίζουν ενοχές και ντροπή για τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να υπακούει από φόβο πως δεν το αγαπούν. Επιβεβαίωσέ του πως το αγαπάς ακόμα κι όταν κάνει λάθη, και ενθάρρυνέ το να κάνει το σωστό όχι επειδή φοβάται, αλλά επειδή θέλει.

Η άνευ όρων αγάπη βρίσκεται στον πυρήνα της Θετικής Γονεϊκότητας και σημαίνει ότι η αγάπη μας για τα παιδιά μας δεν εξαρτάται από το επίπεδο καλής συμπεριφοράς που έχουν μέσα στην ημέρα. Τα αγαπάμε με όλη μας την καρδιά ό,τι κι αν γίνει κι αυτή η αλήθεια ικανοποιεί την βασική ανάγκη τους να ανήκουν κάπου.

Όταν ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των παιδιών, συμπεριφέρονται λιγότερο άσχημα.

 

mother.ly ,mama365.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *