Ευκάλυπτος-Ευκαλυπτέλαιο: Η Φυσική µας Προστασία από την Γρίπη

 

Ευκάλυπτος-Ευκαλυπτέλαιο: Η Φυσική µας Προστασία από την Γρίπη

Ευκάλυπτος-Ευκαλυπτέλαιο: Η Φυσική µας Προστασία από την Γρίπη

 

Βοτανική ονομασία: Eucalyptus globulus – Ευκάλυπτος ο σφαιρικός.

Οικογένεια: Myrtaceae, Μυρτίδες. Ευκάλυπτος-Ευκαλυπτέλαιο: Η Φυσική µας Προστασία από την Γρίπη

Ένα χειμωνιάτικο έλαιο για όλη την οικογένεια µε άρωµα καμφοράς και χλόης. Η εισπνοή των αναθυμιάσεων του ελαίου έχει αντισηπτική και καθαριστική δράση.

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατμίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους για να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση. Δρα προληπτικά όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια επιδημιών για να εμποδίσει την εξάπλωση της μόλυνσης.

Ο ευκάλυπτος είναι ένα από τα πιο ψηλά δένδρα στον κόσμο.

Είναι γύρω στα 90 μέτρα µε μικρά οβάλ φύλλα. Τα δένδρα κλαδεύονται ώστε τα κλαδιά να είναι πιο προσιτά. Ο ευκάλυπτος κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία, καλλιεργείται στην Ισπανία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Γαλλία και Αλγερία, επίσης στην Καλιφόρνια και στη Ρωσία.

Στην Ελλάδα φυτεύτηκε για πρώτη φορά στο Βοτανικό Κήπο το 1864. Υπάρχουν πάνω από 700 διαφορετικά είδη ευκαλύπτου αλλά µόνο 500 δίνουν κάποιον τύπου αιθέριου ελαίου και µόνο 50 φυτρώνουν στις παράλιες χώρες της Μεσογείου.

Διαβάστε Επίσης  Μέντα, η μεθυστική!

 

Το αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία εξάγεται από τον ευκάλυπτο της Αυστραλίας. Το έλαιο εξάγεται µε απόσταξη από τα φύλλα του τα οποία είναι πλούσια σε αιθέριο έλαιο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Φυσικές ιδιότητες

Είναι άχρωμο υγρό. Έχει οσμή ξύλινη, γλυκιά και καμφορούχο.

 

Χημικές ιδιότητες

 

Τα φύλλα περιέχουν ταννίνη (μια πικρή ουσία), μια φλαβονική χρωστική: την ευκαλυπτίνη, ένα βαλσαμικό αιθέριο έλαιο που περιέχει κυρίως κινεόλη ή ευκαλυπτόλη και μια πικρή ρητίνη.

 

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Αιώνες τώρα χρησιμοποιείται για εντριβές στο στέρνο, για να βελτιώσει την αναπνοή σε κρυολογήματα και ιγμορίτιδες και είναι εξαίρετο αντιπυρετικό.

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, βαλσαμικό και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις προσβολές άσθματος το ευκαλυπτέλαιο σταµατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων.

Καταπραΰνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέματα), τη γρίπη, τη φυματίωση.

Επίσης ιδανικό για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής, και της ρινοφαρυγγίτιδας.

Διαβάστε Επίσης  3 βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό

Είναι καλό για τη διάρροια, τις κυστίτιδες και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει υπογλυκαιμική δράση γι’ αυτό είναι χρήσιμο στους διαβητικούς.

Στο δέρμα ιδιαίτερα καλό για δερματοπάθειες µε φαγούρα, ψωρίαση, έκζεμα, ακμή. Επίσης καλό για πληγές, έλκη, πυόρροια και ελαφρά εγκαύματα.

Είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που το άρωμά τους απωθεί τα έντομα (μύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους).

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατμίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους για να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση.

Δρα προληπτικά όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια επιδημιών για να εμποδίσει την εξάπλωση της μόλυνσης.

 

Ενεργειακές Ιδιότητες

Ιδανικό για καθαρισμό χώρου από αρνητική ψυχική ενέργεια, ιδιαίτερα μετά από καυγά.

 

Άλλες Χρήσεις

Το ευκαλυπτέλαιο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (κατασκευή καραμελών), σε σιρόπια, σε παστίλιες για το βήχα. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και οδοντιατρική.

Προφυλάξεις

Δεν πρέπει να γίνεται χρήση στο δέρμα εάν πρώτα δεν έχει διαλυθεί. Απαγορεύεται η εφαρμογή σε παιδιά. Όχι παράλληλα µε ομοιοπαθητική.

Συνδυαστικότητα

Ταιριάζει πολύ καλά µε λεβάντα, πεύκο, περγαμόντο, γαρίφαλο, γεράνι, αγγελική, ροδόξυλο, θυμάρι, νιαουλί.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *