Η δανέζικη μέθοδος να κοιμηθείτε καλύτερα το χειμώνα σύμφωνα με ειδικό
Ο κρύος καιρός του χειμώνα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Αλλά μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ύπνο. Δείτε πως θα κοιμηθείτε καλύτερα εκμεταλλευόμενοι την εποχή.
Σχεδόν όλοι θα έχουν αισθανθεί υπνηλία μετά από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, και αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες φυσιολογικές αποκρίσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας, σύμφωνα με τον Max Kirsten, Resident Sleep Expert στο PandaLondon.
Και εξηγεί:
Το να νιώθεις υπνηλία μετά από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις στο σώμα. Όταν αντιμετωπίζει χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα εμπλέκεται σε θερμορύθμιση, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την ανακατανομή της ροής του αίματος για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του.
Έτσι, εκδηλώνεται περιφερική αγγειοσυστολή, στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα άκρα, για διατήρηση της θερμότητας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών επιπέδων ενέργειας.
Επιπλέον, ο κρύος καιρός και η μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, προκαλώντας την απελευθέρωση μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.
Το σώμα μπορεί επίσης να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια για να δημιουργήσει και να διατηρήσει ζεστασιά σε ψυχρότερες συνθήκες, συμβάλλοντας στο αίσθημα αυξημένης κόπωσης.
«Συνολικά, ο συνδυασμός θερμορρυθμιστικών διαδικασιών, προσαρμογών του κιρκάδιου ρυθμού και της ενεργειακής δαπάνης ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί συλλογικά να κάνει τα άτομα να αισθάνονται πιο υπνηλία μετά από το κρύο», λέει ο ειδικός.
Η δανέζικη μέθοδος να κοιμηθείτε καλύτερα το χειμώνα σύμφωνα με ειδικό
Τι είναι η δανέζικη μέθοδος;
Η δανέζικη μέθοδος, γνωστή ως «hygge» (προφέρεται hoo-gah) προτείνει τη διατήρηση της κρεβατοκάμαρας δροσερής, ενώ εσείς χρησιμοποιείτε ζεστά κλινοσκεπάσματα.
Ο Max είπε: «Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον ύπνου. Η ιδέα είναι να απολαύσετε την αντίθεση ανάμεσα στο δροσερό δωμάτιο και τη ζεστασιά του κρεβατιού, κάτι που βελτιώνει την εμπειρία του ύπνου σας. Συμφωνεί με την αντίληψη ότι μια ελαφρώς πιο δροσερή θερμοκρασία δωματίου (περίπου 15-20°C) συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο για πολλούς ανθρώπους».
Πώς μπορεί ο κρύος καιρός να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε;
Ο κρύος καιρός μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει σε καλύτερο ύπνο για διάφορους λόγους, είπε ο Max. Είπε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές προτιμήσεις και οι αποκρίσεις στη θερμοκρασία μπορεί να ποικίλλουν, επομένως αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Ωστόσο, δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ύπνο».
Ρύθμιση θερμοκρασίας
Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μειώνεται φυσικά ως μέρος του κιρκάδιου ρυθμού για να διευκολυνθεί η έλευση του ύπνου. Ο Max είπε ότι: «Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες δωματίου μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη φυσική πτώση της θερμοκρασίας, στέλνοντας το μήνυμα στον οργανισμό ότι είναι ώρα για ξεκούραση».
Συχνά συνιστάται η διατήρηση μιας ελαφρώς πιο χαμηλής θερμοκρασίας δωματίου (συνήθως μεταξύ 15-20°C) για βέλτιστο ύπνο. Αυτό το εύρος θερμοκρασίας τείνει να είναι πιο ευνοϊκό για άνετο ύπνο σε πολλά άτομα».
Βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου
Ο καθαρός αέρας συνήθως περιέχει υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και τη συνολική ευεξία, είπε ο Max.
«Η αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα του ύπνου».
Θερμική άνεση
Το να αισθάνεστε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Ο κρύος καιρός μπορεί να προσφέρει ένα πιο άνετο περιβάλλον ύπνου, ειδικά όταν συνδυάζεται με ζεστό κρεβάτι. Αυτό δημιουργεί μια ισορροπία που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική θερμική άνεση.
Βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία
<Ο κρύος αέρας τείνει να είναι ξηρός, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους παλεύουν με αναπνευστικά προβλήματα. Ο Max είπε: «Ο ξηρός αέρας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα συμφόρησης και να διευκολύνει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου».
Ενίσχυση της χαλάρωσης
Η δροσιά στον αέρα μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση χαλάρωσης και άνεσης, διευκολύνοντας τα άτομα να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για ύπνο, είπε ο Max.
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr