Όσα νομίζεις ότι ξέρεις για το σωματικό σου βάρος, μάλλον είναι λάθος

 

Όσα νομίζεις ότι ξέρεις για το σωματικό σου βάρος, μάλλον είναι λάθος

Όσα νομίζεις ότι ξέρεις για το σωματικό σου βάρος, μάλλον είναι λάθος

 

Η αυτόματη συσχέτιση ενός μεγάλου σώματος με κακή υγεία όχι μόνο είναι άστοχη, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, Paleo, κέτο, South Beach, διαλείπουσα νηστεία και η λίστα συνεχίζεται.

Δεδομένου ότι η κουλτούρα μας εξιδανικεύει τα αδύνατα σώματα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες μέσης ηλικίας έκανε δίαιτα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το κυρίαρχο μήνυμα που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα μέσα ενημέρωσης είναι ότι το βάρος και η υγεία συνδέονται. Αλλά πραγματικά, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το υψηλότερο βάρος οδηγεί αυτόματα σε χειρότερη υγεία.

Εάν έχετε πολλά κιλά, η μείωση τους μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις σας από την αρθρίτιδα και να διευκολύνει την άσκηση. Αλλά για τους περισσότερους που είναι πάνω από το «ιδανικό» βάρος, η εστίαση σε άλλα μέτρα υγείας μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική από αυτό που λέει η ζυγαριά.

Η έννοια της υγείας είναι πολύπλευρη και πολύπλοκη, με πολλούς αλληλένδετους παράγοντες και επιρροές. Και οι άνθρωποι μπορούν να είναι υγιείς σε όλα τα διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και βάρη.

 

Εδώ είναι μερικά σημαντικά γεγονότα που πολλοί παραβλέπουν

 

Το βάρος δεν είναι ακριβής μέτρηση της υγείας

Όσο και αν τα μέσα ενημέρωσης και η κουλτούρα της διατροφής και μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας υπονοούν διαφορετικά πράγματα, ένα πιο αδύνατο σώμα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ένα πιο υγιές σώμα.

Τα άτομα με πιο αδύνατο σώμα μπορεί να έχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα υγείας. Εξίσου αξιοσημείωτο, οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά μπορεί να μην έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας ή άλλων προβλημάτων, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Διαβάστε Επίσης  Η αμφίδρομη σχέση πτώσεων και άνοιας

Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έως και το 50% των ανθρώπων που η ιατρική κοινότητα μπορεί να θεωρεί “παχύσαρκους” σύμφωνα με τις μετρήσεις ΔΜΣ ήταν στην πραγματικότητα υγιείς και δεν παρουσίαζαν τα συμπτώματα ενός μεταβολικού συνδρόμου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο αίματος και μη φυσιολογική χοληστερόλη.

Η ουσία: Το βάρος από μόνο του δεν είναι ενδεικτικό της υγείας, επομένως κανείς δεν μπορεί να πει εάν ένα άτομο είναι υγιές ή όχι με βάση το βάρος του.

 

Οι υγιείς συμπεριφορές είναι πιο σημαντικές από τον αριθμό της ζυγαριάς

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Social Issues and Policy Review, ο Hunger και οι συνεργάτες του εξέτασαν πολλές μελέτες για το βάρος και την υγεία και ανακάλυψαν ότι οι υγιεινές συμπεριφορές είναι αυτές που μας κάνουν υγιείς και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο. Οι άνθρωποι που κάνουν υγιεινά πράγματα είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο, ανεξαρτήτως τα κιλά τους.

Στη λίστα για τη μακροζωία είναι: Να είστε σωματικά δραστήριοι, να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα και να κόψετε το κάπνισμα, αλλά και να κοινωνικοποιηθείτε αρκετά ώστε να αποφύγετε την απομόνωση , να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και να διαχειριστείτε την κατάθλιψη .

 

Η απώλεια κιλών δεν οδηγεί πάντα σε οφέλη για την υγεία

Εάν το χαμηλό βάρος ισοδυναμούσε με καλή υγεία, η πτώση κιλών θα έκανε αυτόματα τους ανθρώπους πιο υγιείς – αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι ακόμα και μετά την απώλεια βάρους, η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη και άλλοι δείκτες αίματος των συμμετεχόντων δεν ήταν σημαντικά καλύτεροι όταν επανεκτιμήθηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Διαβάστε Επίσης  Υγεία: 6 απλοί τρόποι για να τη βελτιώσετε

 

Το βάρος είναι πολύ πιο περίπλοκο από τις εισερχόμενες θερμίδες

Τα γονίδια, η εθνικότητα, τα φάρμακα που παίρνετε, το πού ζείτε και το πόσο κοιμάστε παίζουν σημαντικό ρόλο στο σωματικό βάρος, ακόμα κι αν οι περισσότεροι γιατροί εστιάζουν μόνο στις θερμίδες. Το βάρος είναι τόσο περίπλοκο που ακόμη και οι μακροχρόνιοι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη όλες τις μεταβλητές που εμπλέκονται.

 

Πρέπει να έχετε στόχο ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος;

Αυτή η ερώτηση δεν είναι απλή να απαντηθεί. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το «ιδανικό» ή το στοχευόμενο βάρος κάποιου, και αυτοί είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένοι, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, η ηλικία, η φυλή, το επίπεδο δραστηριότητας, οι μεταβολικοί παράγοντες και ο συνολικός τρόπος ζωής.

Είναι σύνηθες το βάρος κάποιου να αλλάζει καθώς μεγαλώνει, αφού προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες εκτίθεται ή περνά το σώμα του. Επιπλέον, το σωματικό βάρος κυμαίνεται φυσικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης ημέρας.

Έτσι, το να στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος μπορεί να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή εστίαση σε έναν αριθμό που φυσικά θα αλλάξει με βάση εντελώς φυσιολογικούς παράγοντες.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζετε με συμπόνια τον εαυτό σας. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πει κάποιος ότι είναι το “ιδανικό” βάρος σας, να θυμάστε ότι ο αριθμός στη ζυγαριά είναι μόνο ένα μικρό μέρος του ποιος είστε και της υγείας σας και δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του χαρακτήρα σας, τις δυνατότητές σας.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *