Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η ταχύτητα μπορεί να καθορίσει το πόσο

 

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η ταχύτητα μπορεί να καθορίσει το πόσο

Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η ταχύτητα μπορεί να καθορίσει το πόσο

 

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του διαβήτη 2, σύμφωνα με μελέτη.

Όταν πρόκειται για το περπάτημα και την επίδρασή του στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δεν είναι μόνο το πόσο περπατάτε που βοηθάει, αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο κινείστε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό συνδέθηκε με σχεδόν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, σύμφωνα με το CNN.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το συχνό περπάτημα σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στον γενικό πληθυσμό, έτσι ώστε όσοι περπατούσαν περισσότερο χρόνο την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ahmad Jayedi, βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τους Κοινωνικούς Προσδιοριστικούς Παράγοντες της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Semnan στο Ιράν.

Ωστόσο, τα προηγούμενα ευρήματα δεν παρείχαν μεγάλη καθοδήγηση σχετικά με τη βέλτιστη ταχύτητα του συνηθισμένου περπατήματος για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και λείπουν ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις των στοιχείων, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη εξέτασε 10 προηγούμενες έρευνες, που διεξήχθησαν μεταξύ 1999 και 2022, οι οποίες αξιολόγησαν τις σχέσεις μεταξύ της ταχύτητας βάδισης (η οποία μετρήθηκε με αντικειμενικές χρονομετρήσεις ή υποκειμενικές αναφορές των συμμετεχόντων) και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Μετά από μια μέση οκταετή περίοδο παρακολούθησης, σε σύγκριση με το εύκολο ή περιστασιακό περπάτημα, όσοι περπατούσαν με μέσο ή κανονικό ρυθμό είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το περπάτημα με «αρκετά ζωηρό» ρυθμό σήμαινε 24% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους περπατούσαν χαλαρά. Και το “ζωηρό ή βηματικό περπάτημα είχε το μεγαλύτερο όφελος: μείωση του κινδύνου κατά 39%.

Διαβάστε Επίσης  10 συνήθειες για καλή υγεία

Το εύκολο ή περιστασιακό περπάτημα ορίστηκε ως λιγότερο από 3,2 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ο μέσος ή κανονικός ρυθμός ορίστηκε ως 3,2 έως 4,8 χιλιόμετρα την ώρα. Ο «αρκετά γρήγορος» ρυθμός ήταν 4,8 έως 6,4 χιλιόμετρα ανά ώρα. Και το «γρήγορο περπάτημα/καθοδόν» ήταν πάνω από 6,4 χιλιόμετρα την ώρα. Κάθε χιλιόμετρο αύξησης της ταχύτητας βάδισης πάνω από την κατηγορία «γρήγορο περπάτημα» σχετιζόταν με 9% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Το γεγονός ότι το γρηγορότερο περπάτημα μπορεί να είναι πιο ευεργετικό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά “η ικανότητα των ερευνητών να ποσοτικοποιήσουν την ταχύτητα περπατήματος και να την ενσωματώσουν στην ανάλυσή τους είναι ενδιαφέρουσα”, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Δρ Ρόμπερτ Γκάμπέι, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Ο Gabbay δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η έρευνα επαναλαμβάνει επίσης την ιδέα ότι «η ένταση είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η δρ Carmen Cuthbertson, επίκουρη καθηγήτρια αγωγής και προαγωγής της υγείας στο Πανεπιστήμιο East Carolina, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Η ενασχόληση με οποιαδήποτε ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά φαίνεται ότι για την πρόληψη του διαβήτη, κάποιες δραστηριότητες υψηλότερης έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, είναι σημαντικές για το μεγαλύτερο όφελος».

 

Κατανόηση των οφελών του γρήγορου περπατήματος

Η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, δήλωσε ο Gabbay, αλλά «μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η πιο έντονη άσκηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη μείωση του σωματικού βάρους και, επομένως, τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη μείωση του κινδύνου διαβήτη».

Ο δρ Michio Shimabukuro, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος διαβήτη, ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Φουκουσίμα, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι «η υψηλότερη ένταση της άσκησης που προκύπτει από την ταχύτερη ταχύτητα βάδισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη τόνωση των φυσιολογικών λειτουργιών και καλύτερη κατάσταση της υγείας». Ο Shimabukuro δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε Επίσης  Το νούμερο 1 φρούτο για την υγεία του ήπατος, σύμφωνα με ειδικούς

Η ταχύτητα βάδισης μπορεί επίσης απλώς να αντανακλά την κατάσταση της υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο υγιείς άνθρωποι είναι πιθανό να περπατούν γρηγορότερα, δήλωσε ο Δρ Borja del Pozo Cruz, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κάντιθ στην Ισπανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

“»Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αντίστροφης αιτιότητας, (κατά την οποία) τα ελλείμματα υγείας είναι πιθανότερο να εξηγούν τα παρατηρούμενα αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο del Pozo Cruz. «Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε, ή όχι, τα παρατηρούμενα αποτελέσματα».

 

Μείωση του κινδύνου διαβήτη

Το συνολικό μήνυμα «είναι ότι το περπάτημα είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας», δήλωσε ο Gabbay. «Μπορεί να είναι αλήθεια ότι το να περπατάς πιο γρήγορα είναι ακόμη καλύτερο. Αλλά δεδομένου ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν περπατούν εξαρχής αρκετά, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν όσο περισσότερο μπορούν».

Ωστόσο, αν θέλετε να προκαλέσετε τον εαυτό σας, η χρήση ενός fitness tracker (μέσω ενός ρολογιού ή μιας εφαρμογής για smartphone) μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε αντικειμενικά και να διατηρήσετε τον ρυθμό του περπατήματός σας, λένε οι ειδικοί.

Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε ένα fitness tracker, μια εύκολη εναλλακτική λύση για την ανίχνευση της έντασης της άσκησης είναι το «τεστ ομιλίας» των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο βασίζεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.

Εάν, ενώ περπατάτε, μπορείτε να μιλήσετε με αναπνευστική φωνή αλλά δεν μπορείτε να τραγουδήσετε, ο ρυθμός σας είναι μάλλον γρήγορος.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *