Σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Τι είναι – Ποια τα συμπτώματα – Που οφείλεται

 

Σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Τι είναι – Ποια τα συμπτώματα – Που οφείλεται

Σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Τι είναι – Ποια τα συμπτώματα – Που οφείλεται

 

Μια περίεργη επιδημία έχει ξεκινήσει στην Κίνα, “το σύνδρομο του λευκού πνεύμονα” και έχει πυροδοτήσει εικασίες στο διαδίκτυο για μια νέα πανδημική απειλή, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Covid-19 στην Κίνα.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Κίνα, την Ευρώπη αλλά και την Αμερική καθώς τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας αυξάνονται ραγδαία με πολλούς ασθενείς – κυρίως παιδιά και εφήβους- να διακομίζονται σε νοσοκομεία εμφανίζοντας σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό ξέσπασμα ενός νέου στελέχους βακτηριακής πνευμονίας, που ονομάζεται σύνδρομο λευκού πνεύμονα, έχει κυριεύσει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η αναπνευστική ασθένεια ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά, ηλικίας μεταξύ τριών και οκτώ ετών.

Ενώ η ακριβής αιτία αυτής της επιδημίας πνευμονίας παραμένει υπό διερεύνηση, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι μπορεί να σχετίζεται με ένα νέο στέλεχος του Mycoplasma pneumoniae, ενός κοινού βακτηρίου (το μυκόπλασμα της πνευμονίας), που συνήθως ευθύνεται για λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά εξαπλώνεται ραγδαία.

 

Τι είναι το σύνδρομο λευκού πνεύμονα;

Η κλινική εικόνα σε μία απλή ακτινογραφία δείχνει λευκές κηλίδες στους πνεύμονες των ασθενών που υποδεικνύουν περιοχές φλεγμονής. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες.

Διαβάστε Επίσης  Ποιοι καφέδες ανεβάζουν την χοληστερόλη

Για το λόγο αυτό το σύνδρομο της πνευμονίας απέκτησε αυτό το όνομα. Ο όρος περιλαμβάνει διάφορες αναπνευστικές ασθένειες όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, την πνευμονική κυψελιδική μικρολιθίαση και καταστάσεις που σχετίζονται με το πυρίτιο.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι ένας τύπος αναπνευστικής ανεπάρκειας, εξαιρετικά επικίνδυνης για τη ζωή, που χαρακτηρίζεται από ταχεία εμφάνιση ευρείας φλεγμονής στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα του περιλαμβάνουν δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή και μπλε χρώμα του δέρματος. Το ARDS μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η πνευμονία, η σήψη και το τραύμα.

Η πνευμονική κυψελιδική μικρολιθίαση (PAM) είναι μια σπάνια πνευμονοπάθεια που προκαλείται από εναποθέσεις ασβεστίου στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος.

Η πυριτίαση είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης πυριτίου. Η σκόνη πυριτίου βρίσκεται στην άμμο, την πέτρα, στον χαλαζία και άλλα υλικά. Η πυριτίαση μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου λευκού πνεύμονα;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου λευκού πνεύμονα διαφέρουν ανάλογα με την αιτία, αλλά τα πιο συχνά σημάδια περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα, πόνο στο στήθος, πυρετό και κόπωση.

Διαβάστε Επίσης  Αιτίες των διογκωμένων αδένων στα παιδιά

 

Που οφείλεται η εμφάνιση του συνδρόμου του λευκού πνεύμονα;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου του λευκού πνεύμονα εξακολουθεί να διερευνάται, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό βακτηριακών, ιικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ιοί, όπως η γρίπη ή η COVID-19, μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο του λευκού πνεύμονα καταστρέφοντας τους αερόσακους των πνευμόνων.

Τα βακτήρια, όπως το Mycoplasma pneumoniae, μπορούν να το προκαλέσουν, δημιουργώντας λοίμωξη στους πνεύμονες. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η εισπνοή σκόνης πυριτίου ή άλλων ρύπων, ερεθίζουν τους πνεύμονες και τους καθιστούν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για το σύνδρομο του λευκού πνεύμονα;

Η θεραπεία του συνδρόμου του λευκού πνεύμονα ποικίλλει ανάλογα με την αιτία του, με επιλογές όπως αντιβιοτικά, αντιιικά φάρμακα, οξυγονοθεραπεία, μηχανικός αερισμός και κορτιζόνη.

Η προσέγγιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη γενική υγεία, με αποτελέσματα που κυμαίνονται από την πλήρη ανάρρωση έως πιθανή μακροπρόθεσμη βλάβη των πνευμόνων.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *