Ζύμη πίτσας: 5 βήματα για το εύκολο άνοιγμά της

Ζύμη πίτσας: 5 βήματα για το εύκολο άνοιγμά της

Ζύμη πίτσας: 5 βήματα για το εύκολο άνοιγμά της

 

Σίγουρα το να φτιάξουμε μόνοι μας μια σπιτική πίτσα δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

Ωστόσο, καμιά φορά δυσκολευόμαστε με το άνοιγμα της ζύμης της για διάφορους λόγους. Για να διευκολύνουμε την κατάσταση, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τα πέντε βασικά βήματα για το άνοιγμα του ζυμαριού της πίτσας, έτσι ώστε να το κάνετε εύκολα, σωστά και χωρίς να παιδευτείτε καθόλου.

Αφήνουμε τη ζύμη να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

Αν έχετε βάλει τη ζύμη στο ψυγείο, αφήστε τη για τουλάχιστον μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η γλουτένη, η πρωτεΐνη που κάνει τη ζύμη της πίτσας μαστιχωτή, είναι πιο σφιχτή σε κρύο περιβάλλον, όπως το ψυγείο, γι’ αυτό και ένα κρύο ζυμάρι θα τεντωθεί και θα ξαναγυρίσει πίσω. Το να αφήσουμε το ζυμάρι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτι που χαλαρώνει τη ζύμη και την κάνει πιο εύκολη στο πλάσιμό της. Αν είναι μέσα σε μεμβράνη την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε μια λαδωμένη λεκάνη. Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.

Διαβάστε Επίσης  Φύλλο πίτας με ρακί

Αλείφουμε τον πάγκο εργασίας μας με λάδι για να μην κολλάει

Έχουμε, λοιπόν, ένα ξεκούραστο ζυμάρι πίτσας να μας περιμένει στη λεκάνη να το ανοίξουμε. Το κόλπο εδώ είναι να μην ρίξετε στον πάγκο εργασίας σας αλεύρι γιατί λίγο αλεύρι μπορεί να κάνει τη ζύμη να μην κολλήσει, αλλά η υπερβολική ποσότητά του μπορεί να σκληρύνει τη ζύμη μας.
Αντίθετα, ρίξτε στην επιφάνεια εργασίας σας λίγο ελαιόλαδο (περίπου 2 με 3 κουταλιές της σούπας). Το ελαιόλαδο κάνει το ζυμάρι μας να μην κολλάει και κάνει μια χρυφένια και πολύ τραγανή κρούστα.

Πιέζουμε τη ζύμη της πίτσας πριν την τεντώσουμε

Τώρα έχουμε μπροστά μας τη ζύμη της πίτσας. Πριν την ανοίξουμε θα πρέπει να την κάνουμε πιο λεπτή και στο σχήμα ενός δίσκου. Πιέζουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργηθεί ένας πεπλατυσμένος δίσκος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τα τρία μεσαία δάχτυλα για να απλώσουμε τη ζύμη ξεκινώντας από το κέντρο και πηγαίνοντας προς τα έξω, πλάθοντας έναν κύκλο. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και δεν θα πρέπει να ξαναμαζεύει όσο την πιέζουμε. Δεν πειράζει αν δεν έχουμε καταφέρει σε αυτό το βήμα να πετύχουμε έναν άψογο στρογγυλό δίσκο.

Διαβάστε Επίσης  Μπάρες δημητριακών με μέλι

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και πάλι

Αν η ζύμη σας συρρικνώνεται ελαφρώς, είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά αν επιστρέφει στο αρχικό της σχήμα τότε αφήστε τη να ξεκουραστεί για 15 με 20 λεπτά σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα. Στη συνέχεια, ξεκινήστε πάλι με το τρίτο βήμα επαναλαβάνοντας τη διαδικασία μέχρι η ζύμη να διατηρεί το σχήμα που της δίνετε.

Τεντώνουμε τη ζύμη με τα δύο μας χέρια και χρησιμοποιούμε τη βαρύτητα

Το να πετάμε τη ζύμη στον αέρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για το άνοιγμά της, παρόλο που είναι αρκετά εντυπωσιακός. Όταν είμαστε έτοιμοι να τεντώσουμε, την πιάνουμε με τα δύο μας χέρια από τη μία άκρη και αφήνουμε την υπόλοιπη να κρεμάσει προς τα κάτω. Συνεχίζουμε γυρίζοντας τη ζύμη γύρω -γύρω ώσπου να έχουμε ένα στρογγυλό σχήμα. Τότε είναι έτοιμη να την τοποθετήσουμε στο ταψί, να προσθέσουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και να τη βάλουμε να ψηθεί.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *