Έγινε νερουλός ο πουρές; 3 τρόποι για να τον σώσετε

 

Έγινε νερουλός ο πουρές; 3 τρόποι για να τον σώσετε

Έγινε νερουλός ο πουρές; 3 τρόποι για να τον σώσετε

 

Μπορεί να συμβεί και στην πιο έμπειρη μαγείρισσα -όταν βιάζεται ή αφαιρεθεί- να της βγει ο πουρές πιο νερουλός από όσο πρέπει. Αν, λοιπόν, σας τύχει και εσάς, μην ανησυχείτε καθόλου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σωθεί και να έχει την τέλεια, βελούδινη υφή, που όλοι θέλουμε.

Eμείς θα σας τους μάθουμε όλους για να επιλέξετε αυτόν που σας βολεύει περισσότερο.

Γιατί, όμως, μπορεί να μας βγει ο πουρές νερουλός;

Ίσως ξέρετε ήδη την απάντηση, ή αντίθετα, το μαγείρεμα έγινε τόσο βιαστικά, που δεν καταλάβατε το γιατί. Πάντως, ο πουρές μπορεί να βγει πιο νερουλός από όσο τον θέλουμε για δύο βασικούς λόγους:

Γιατί προσθέσαμε περισσότερα υγρά. Αυτός είναι και ο πιο συνηθισμένος λόγος, δηλαδή να προσθέσουμε περισσότερο γάλα ή ζωμό από όσο χρειαζόταν.
Γιατί έβρασε για πολύ περισσότερο χρόνο. Το να βράσουμε για παραπάνω ώρα τις πατάτες μας μπορεί να τις κάνει να ρουφήξουν περισσότερο νερό και κατ’ επέκταση να κάνουν έναν νερουλό πουρέ.

 

Οι τρόποι για να αποκτήσει τη σωστή υφή

Προσθέτοντας ένα πηκτικό

Ένας πηκτικός παράγοντας μπορεί να σώσει την κατάσταση. Οι παρακάτω δύο είναι αυτοί που συνιστούμε:

Διαβάστε Επίσης  Σαλάτα με ντοματίνια, ανθότυρο και καππαρόφυλλα

Το άμυλο πατάτας σε σκόνη: Είναι το ιδανικό πηκτικό, όχι μόνο γιατί είναι φτιαγμένο από πατάτα (αν κι αυτό σίγουρα παίζει τον ρόλο του). Το άμυλο πατάτας έχει χαμηλότερη θερμοκρασία ζελατινοποίησης, οπότε πυκνώνει τα τρόφιμα πιο γρήγορα και ως αποτέλεσμα δίνει μια λεία, γυαλιστερή υφή. Είναι ένα προϊόν που καλό είναι να βρίσκεται στην τροφοθήκη μας για το πήξιμο και άλλων τροφίμων, όπως σάλτσες.

Το κορν φλάουρ: Στην περίπτωση που δεν έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας άμυλο πατάτας, σίγουρα θα έχετε λίγο κορν φλάουρ, γνωστό και ως άμυλο καλαμποκιού.

Όπως και το άμυλο πατάτας δεν έχει γλουτένη και δρα γρήγορα ως πηκτικό μέσο.

Τι δεν συνιστούμε: σε περίπτωση που δεν έχετε τίποτα από τα δύο παραπάνω, μη χρησιμοποιήσετε κοινό, σταρένιο αλεύρι. Μπορεί να βοηθήσει να πήξει ο πουρές, ωστόσο θα του δώσει μια γεύση… αλευρίλας και επίσης δεν θα προλάβει να μαγειρευτεί καλά, ώστε να ενσωματωθεί καλά.

Ζεσταίνοντάς τον ξανά

Δεν έχετε καθόλου πηκτικά στο ντουλάπι σας; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ένας άλλος απλούστατος τρόπος για να πήξετε το φαγητό σας κι αυτός είναι να το ξαναβάλετε στο κατσαρολάκι που έβρασε πάνω σε αναμμένο μάτι και να αφήσετε το επιπλέον υγρό να εξατμιστεί, ενώ παράλληλα ανακατεύετε τακτικά. Ωστόσο, όταν μιλάμε για έτοιμο πουρέ πατάτας δεν το συνιστούμε αυτό ειδικά το κόλπο, γιατί μπορεί να σας κολλήσει στον πάτο του σκεύους.

Διαβάστε Επίσης  Μπουτάκια κοτόπουλου ριγανάτα με γιαούρτι και κάππαρη

Αυτό που προτείνουμε σε αυτή ειδικά την περίπτωση είναι να απλώσετε τον πουρέ σε ένα ταψάκι και να τον βάλετε στον φούρνο στους 160-180°C για περίπου 10-15 λεπτά.

Προσθέτοντας νιφάδες πουρέ

Ένας τρίτος τρόπος να πήξετε τον πουρέ πατάτας σας είναι να προσθέσετε στο μίγμα κι άλλες πατάτες, σε μορφή νιφάδων πατάτας. Σίγουρα οι νιφάδες δεν είναι η πρώτη σας επιλογή για έναν γευστικό, σπιτικό πουρέ που θέλετε να σερβίρετε σε ένα τραπέζι, ωστόσο αν οι νιφάδες προστεθούν σε ένα υδαρές μίγμα πουρέ πραγματικής πατάτας τον πήζουν χωρίς να αλλοιώνουν καθόλου τη γεύση πατάτας που θέλουμε να έχουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας νιφάδες τη φορά σε μίγμα χλιαρού (όχι καυτού) πουρέ πατάτας, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *