Μπούκωμα στη μύτη: Πώς να απαλλαγείτε, συμβουλές και πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό

 

Μπούκωμα στη μύτη: Πώς να απαλλαγείτε, συμβουλές και πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό

Μπούκωμα στη μύτη: Πώς να απαλλαγείτε, συμβουλές και πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό

 

Έχει μπει πλέον ο χειμώνας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ρινικό μπούκωμα.

Έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες τα κρυολογήματα, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει και μαζί της έχουν αυξηθεί οι αναπνευστικές ασθένειες, οι οποίες συχνά οδηγούν σε μπούκωμα στη μύτη.

Σε ένα κοινό κρυολόγημα με ρινοϊό ένα από τα κύρια και πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν για 7 έως 10 ημέρες. Εάν συνοδεύονται από πυρετό, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Πώς να προλάβετε τη ρινική συμφόρηση
Η καλύτερη βοήθεια είναι η πρόληψη της νόσου με συχνό πλύσιμο των χεριών και, στο μέτρο του δυνατού, αποφυγή της άμεσης επαφής με μολυσμένους ασθενείς.

Σας ενημερώνουμε για τις καταλληλότερες και λιγότερο επιθετικές θεραπείες που βοηθούν τους φυσικούς μηχανισμούς του ρινικού καθαρισμού.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το μηλόξυδο δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή και την καθημερινότητά σας;

 

Ρινικές πλύσεις

Η αλατότητα ευνοεί την αποσυμφόρηση, καθαρίζοντας τα υπολείμματα βλέννας από τη ρινική κοιλότητα. Αλλά πολλοί από εσάς θα ρωτήσετε, με αλατούχο διάλυμα ή με σπρέι;

Η μηχανική επίδραση είναι ίσως η πιο αποτελεσματική, αλλά οι υπερτονικοί οροί αποσυμφορούν περισσότερο, ενώ τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που παρέχει το θαλασσινό νερό μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας καθαρισμού του ρινικού βλεννογόνου.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ατμούς ευκαλύπτου και μενθόλης, καθώς έχουν βλεννολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αραιώνουν τη βλέννα, διευκολύνοντας την αποβολή της.

 

Διατηρήστε ένα υγρό περιβάλλον

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν υγραντήρα, σπρέι, ειδικά αν ζούμε σε μια περιοχή με ξηρό κλίμα.

 

Πίνετε ζεστά ροφήματα ή τσάι από βότανα

Αυτά βοηθούν στη βελτίωση της συμφόρησης λόγω της αγγειοδιασταλτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Για παράδειγμα, κουρκουμάς ή τζίντζερ.

 

Λάθη που κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε τη ρινική συμφόρηση

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν έχουμε κρυολόγημα είναι ότι είμαστε ανυπόμονοι. Η ρινική απόφραξη είναι μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση και αμέσως μετά την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων χρησιμοποιούμε ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι.

Διαβάστε Επίσης  Αιτίες μουδιάσματος στα πόδια

Αυτά βοηθούν άμεσα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από 3-4 ημέρες, επειδή έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, απαιτώντας όλο και περισσότερες δόσεις και προκαλώντας παρενέργειες.

 

Τι συμβαίνει όταν η ρινική συμφόρηση επιλύεται ανεπαρκώς;

Όλη η συμφόρηση ιογενούς προέλευσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 95% των περιπτώσεων, είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή υποχωρεί μόνη της και δεν αφήνει επιπλοκές.

Η ρινική απόφραξη μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ωτίτιδας ή ιγμορίτιδας λόγω της αδυναμίας αερισμού των ρινικών κοιλοτήτων.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό όταν η συμφόρηση συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, κεφαλαλγία ή βουλωμένα αυτιά.

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *