Αυγό: 3 tips για τη σωστή και ασφαλή χρήση του στη μαγειρική

 

Αυγό: 3 tips για τη σωστή και ασφαλή χρήση του στη μαγειρική

Αυγό: 3 tips για τη σωστή και ασφαλή χρήση του στη μαγειρική

 

Το αυγό είναι αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων και μπορεί να σταθεί μόνο του ως πιάτο αλλά και να ταιριάξει εύκολα σε πολλές συνταγές ως δευτερεύον υλικό.

Ποια είναι όμως η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος ώστε να διατηρήσει τις βιταμίνες και τη γεύση του; Τι πρέπει να προσέξουμε όταν το αναμειγνύουμε με άλλα υλικά; Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα σωστό μελάτο αυγό; Παρακάτω δίνουμε όλες τις απαντήσεις:

Μαγειρεύουμε με ασφάλεια

Όταν αναμειγνύονται ωμά αυγά με άλλα συστατικά σε ένα σκεύος, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μικροοργανισμοί που μπορεί να προέρχονται από αυτά πιθανόν να επιμολύνουν το μείγμα.

Διαβάστε Επίσης  Κέικ στο air fryer: Απλή συνταγή με νόστιμο twist!

Για τον λόγο αυτό πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως μετά την ανάμειξη ή να τοποθετούνται για διατήρηση σε θερμοκρασία στους 5°C. Τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάμειξη πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται πριν επαναχρησιμοποιηθούν.

Το ξίδι είναι η ιδανική λύση.

 

Πώς πετυχαίνουμε τον τέλειο μελάτο κρόκο;

Η θεωρία της μαγειρικής τέχνης λέει ότι το ασπράδι και ο κρόκος αρχίζουν να πήζουν όταν φτάσουν σε θερμοκρασία μεταξύ 62° C και 65° C. Οι λάτρεις του αυγού ισχυρίζονται ότι ο τέλειος ρέοντας κρόκος επιτυγχάνεται όταν αγγίξει ακριβώς τους 63° C. Όταν ξεπεράσει τους 65° C τότε χάνει τη ρευστότητά του και σφίγγει.

Διαβάστε Επίσης  Αγκινάρες γεμιστές με Καρολίνα Σερρών

Δεν χρειάζεται όμως να έχουμε θερμόμετρο για να τηγανίσουμε ένα αυγό. Αρκεί να παρακολουθούμε «με το μάτι» την εξέλιξή του κατά το μαγείρεμα.

 

3’ για το τέλειο μελάτο αυγό

Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να βράζουν σε κρύο νερό με λίγο ξίδι, δεν περιμένουμε δηλαδή να βράσει πρώτα το νερό. Ο χρόνος που πήζουν ξεκινάει μόλις το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, οπότε στα πρώτα 3’ έχουμε ένα σωστό μελάτο αυγό.

Μέχρι τα 10’ είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Από αυτό το σημείο και έπειτα η ποιότητα της τροφής υποβαθμίζεται.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *