6 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι σε μια κρίση πανικού
Όσα μας συμβούλευσε ψυχίατρος, σχετικά με τις κρίσεις πανικού
Οι κρίσεις πανικού είναι ένα θέμα που με βασάνιζαν εδώ και χρόνια. Πότε εμφανίζονται, πότε ξεπερνιούνται, και πότε φαντάζουν ο χειρότερος εφιάλτης. Η ψυχική υγεία, όπως επίσης και οι διαταραχές άγχους είναι μια βαθιά προσωπική υπόθεση, ωστόσο όταν συζητιούνται στο σωστό πλαίσιο, είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμες.
Σε μια συζήτηση με έναν ψυχίατρο, οι κρίσεις πανικού μου, μονοπώλησαν τον χρόνο μας. Και ομολογουμένως θυμήθηκα ξανά 6 βασικά στοιχεία τα οποία με βοηθούν σημαντικά στο να τις διαχειρίζομαι καλύτερα:
Δεν θα πεθάνεις από την κρίση πανικού
Ο μεγαλύτερος φόβος των ατόμων που αντιμετωπίζουν μια κρίση πανικού, είναι ο φόβος του θανάτου, ή της τρέλας. Το άτομο εξαιτίας των συμπτωμάτων πιστεύει πως είτε πεθαίνει, είτε πως δεν μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις του και “χάνει το μυαλό του”. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί καθώς μια κρίση άγχους δεν οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες, αλλά σε εσωτερικές συγκρούσεις.
Είναι κρίση: Έχει αρχή, μέση και τέλος. Σύντομα θα έχει περάσει
Μπορεί να φοβάσαι πως αν ξεκινήσει μια κρίση πανικού, δύσκολα θα τελειώσει. Ωστόσο όσο και αν ο φόβος σε κατακλύζει, θυμήσου πως σύντομα “η μπόρα θα έχει περάσει”. Μια κρίση πανικού έχει αρχή, μέση και τέλος. Συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 7 λεπτά.
Έχεις τον έλεγχο, αλλά όχι στα πάντα
Πολλές φορές νιώθεις ανήμπορος να ελέγξεις τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου και τις καταστάσεις γύρω σου. Ωστόσο αν ξεκινήσεις να αποδέχεσαι ορισμένα πράγματα, και να συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο σε όλα, τότε ίσως μπορείς να εστιάσεις σε αυτά που όντως περνάνε από το χέρι σου και να μην χάνεις τον χρόνο σου ανησυχώντας για πράγματα που δεν μπορείς να ορίσεις.
Αναζήτησε την επαγγελματική βοήθεια
Όσο και αν θεωρείς πως μπορείς μόνος/η να διαχειριστείς κάτι που σε δυσκολεύει, η επαγγελματική βοήθεια είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Με τη βοήθεια του κατάλληλου ανθρώπου μπορείς να ξεκαθαρίσεις καλύτερα το μυαλό σου, τα μοτίβα συμπεριφοράς σου και τις πεποιθήσεις που σου προκαλούν συγχύσεις.
Οι αλλαγές πάντα βοηθούν
Οι κρίσεις πανικού στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται για να σου δείξουν πως έχεις παραμελήσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Επιθυμίες που καταπατήθηκαν, και “θέλω” που έμειναν ανεκπλήρωτα. Τέτοιες διαταραχές έρχονται για να μας κάνουν να αλλάξουμε, ό,τι δεν προορίζεται πια για εμάς.
Ξεπερνιούνται
Υπάρχουν παραδείγματα και παραδείγματα από άτομα που εμφάνισαν κρίσεις πανικού, και κατάφεραν να τις ξεπεράσουν. Με την κατάλληλη διαχείρηση οι κρίσεις πανικού είναι ξεπεράσιμες, και δεν χρειάζεται να πιστεύεις πως ήρθε το τέλος του κόσμου.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr