Πώς θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι αισιόδοξα;

Πώς θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι αισιόδοξα;

 

Πώς θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι αισιόδοξα;

 

Τα παιδιά χρειάζονται, πέρα από την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, της ασφάλειας και της στοργής, βασικές αξίες και δεξιότητες ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες. Μία από αυτές είναι και η αισιοδοξία.

Αν και η αισιοδοξία συχνά συνδέεται με φράσεις θα έλεγε κανείς κλισέ, όπως «Πίστεψε στον εαυτό σου» ή «Πάλεψε για τα όνειρά σου», οι ψυχολογικές προεκτάσεις αυτής της έννοιας υπερβαίνουν τα τετριμμένα. Κι αυτό διότι αισιοδοξία συνεπάγεται ανθεκτικότητα, ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό ώστε να μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες, να τις ξεπεράσει και να βγει πιο δυνατός.

Από την αποτυχία στις εξετάσεις μέχρι την ανάγκη αντιμετώπισης μιας απώλειας, όλες αυτές οι συνήθεις καταστάσεις της ζωής μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη δυσφορία σε όσους δεν έχουν τα συναισθηματικά εργαλεία να τις διαχειριστούν.

Διαβάστε Επίσης  Πέντε πράγματα που θα καταλάβει μόνο όποιος έχει παιδί 2 ετών

Τι είναι η αισιοδοξία

Αισιοδοξία είναι η τάση να βρίσκουμε θετικές και ευνοϊκές πτυχές σε κάθε κατάσταση. Ένα αισιόδοξο άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα εμπόδια με θάρρος και επιμονή, έχοντας επίγνωση του τι πηγαίνει καλά στη ζωή του και τη θέληση να «εργαστεί» για να βελτιώσει ό,τι δεν τον ικανοποιεί.

Τα αισιόδοξα άτομα:

Έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση
Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Κάνουν πιο επιτυχημένες ενέργειες όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες
Δεν το βάζουν εύκολα κάτω

Αντίθετα, τα απαισιόδοξα άτομα έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χάνουν την ελπίδα τους και τα παρατάνε πιο εύκολα. Όταν οι αντιξοότητες χτυπούν την πόρτα τους, τείνουν να περνούν περιόδους θλίψης με αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνουν εύκολα δράση και να βιώνουν πιο συχνά συναισθήματα θυμού.

Επομένως, η αισιοδοξία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φράση παρακίνησης. Είναι μια ψυχολογική «πηγή» που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βασίζονται στις δικές τους ικανότητες για να επιτύχουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Διαβάστε Επίσης  Μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις στην υγεία τους Γιατί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση

Πώς να ενθαρρύνετε την αισιοδοξία στα παιδιά

Δώστε το καλό παράδειγμα και μεταφέρετε στα παιδιά την αξία της ευγνωμοσύνης.

Όταν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθοδηγήστε το να βρει τις θετικές πτυχές και τις πιθανές λύσεις. Ενθαρρύνετέ το να αναλάβει δράση αντί να παραμείνει παθητικό και να δώσει στις αρνητικές σκέψεις το πάνω χέρι.

Ενισχύστε τα επιτεύγματα του παιδιού, επιβραβεύστε τις προσπάθειές του και βοηθήστε το να δει ότι έχει την ικανότητα να επηρεάζει τις καταστάσεις γύρω του.

Πάνω από όλα, εκφράστε στο παιδί την αγάπη σας. Η αγάπη και η υποστήριξη μπορεί να είναι το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζονται τα παιδιά για να εξερευνήσουν τον κόσμο χωρίς φόβο και με το απαραίτητο θάρρος.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *