Πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο
Ο εγκέφαλός μας μοιάζει με ένα περίπλοκο αρχηγείο. Είναι ένας λαβύρινθος νευρώνων που αδιάκοπα δέχεται, επεξεργάζεται και μεταβιβάζει ερεθίσματα. Είναι υπεύθυνος για τις αισθήσεις, την αντίληψη ,τον έλεγχο τον συντονισμό των μυϊκών κινήσεων αλλά και για τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες. Όσο περισσότερο τον εξερευνούμε τόσο περισσότερο μας συναρπάζει!
Είναι πολύ ισχυρός όμως για να κάνει καλά την δουλειά του χρειάζεται να τον τροφοδοτούμε με την κατάλληλη ενέργεια. Ένας τρόπος για να του παρέχουμε ενέργεια είναι μέσω της διατροφή μας. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και άλλες που την εμποδίζουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλέγουμε προσεκτικά τι θα φάμε.
Με ποια τροφή είναι“ευχαριστημένος” ο εγκέφαλος;
Ως υψηλής διατροφικής ποιότητας τρόφιμα θεωρούμε αυτά που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
Αυτά τα συστατικά τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τον προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στα “απόβλητα” που παράγει ο οργανισμός μας καθώς αντιδρά στο οξυγόνο. Τα απόβλητα αυτά είναι επίσης γνωστά ως ελεύθερες ρίζες και προκαλούν διάφορες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου αλλά και ολόκληρου του οργανισμού,
Τρόφιμα όπως ψάρια πλούσια σε Ω3 (πχ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί) , λάχανο, καρύδια, κουρκουμάς, μπρόκολο, κολοκυθόσπορο, πράσινο τσάι, αυγά, σκόρδο, σκούρα βατόμουρα και ελαιόλαδο είναι πολύ καλές επιλογές για την υγεία του εγκεφάλου. Φρόντισε να τα εντάξεις σε τακτική βάση στην διατροφή σου.
Ως χαμηλής διατροφικής ποιότητας τροφές, εννοούμε συνήθως τροφές επεξεργασμένες, φτωχές σε φυτικές ίνες, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και που μπορούν να προκαλέσουν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο. Επηρεάζουν επίσης αρνητικά και την διάθεσή μας. Ιδίως τα ραφιναρισμένα σάκχαρα προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Διάβασε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζεις και απόφυγε τα παραπάνω!
Πολύ σημαντικός επίσης παράγοντας για έναν ευχαριστημένο, λειτουργικό εγκέφαλο είναι το νερό. Ο εγκέφαλος αποτελείται περίπου κατά 73% από νερό. Αφυδάτωση της τάξης μόλις του 2% μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του για διαυγή σκέψη και ομαλή λειτουργία. Θυμίσου να πίνεις νερό!
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα συναισθήματα;
Ο εγκέφαλός μας υπό τις κατάλληλες συνθήκες παράγει σεροτονίνη. Μία σημαντική χημική ουσία που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Τα «μηνύματα» που μεταφέρει αυτός ο «αγγελιαφόρος καλών ειδήσεων» έχουν να κάνουν με την ρύθμιση του ύπνου, με την όρεξή μας, με την διάθεσή μας και με την αναστολή του πόνου.
Ξέρετε πού συγκεντρώνεται περίπου το 95% της σεροτονίνης; Στον γαστρεντερικό σωλήνα. Οι διεργασίες λοιπόν που γίνονται στο πεπτικό μας σύστημα συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας! Σαν παράδειγμα υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιοτικά βιώνουν λιγότερο άγχος.
Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που ακολουθούν είτε την Μεσογειακή, είτε την παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη της τάξεως του 25-35%, σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν μία τυπική, σύγχρονη δυτική διατροφή.
Ο λόγος για αυτή την αρκετά εντυπωσιακή αριθμητική διαφορά, είναι ότι οι συγκεκριμένες παραδοσιακές δίαιτες περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ακατέργαστων σιτηρών, ψάρι και ταυτόχρονα μέτριες ποσότητες άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών. Είναι δίαιτες καλές και ισορροπημένες.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι το συναίσθημά μας περνά από το στομάχι! Παρατήρησε τι επιλέγεις να μπει μέσα σου και πώς θρέφεις την το σώμα και τον νου σου.