Το ρόφημα που καταπραΰνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση

 

Το ρόφημα που καταπραΰνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση

Το ρόφημα που καταπραΰνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση

 

Ίσως τελικά η απάντηση για την αντιμετώπιση των ολοένα συχνότερων καταθλιπτικών συμπτωμάτων δεν κρύβεται σε ένα κουτί φάρμακα, αλλά σε ένα απλό, γευστικό και υγιεινό ρόφημα με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Καθώς η επαφή μας με τον υπόλοιπο κόσμο μεγαλώνει, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τις γρήγορες μετακινήσεις, ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερα στοιχεία άλλων λαών και πολιτισμών και μαθαίνουμε να τα εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας.

Οι ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες δεν εξαιρούνται από αυτή την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτής της διακρατικής διερεύνησης, φτάσαμε και στην ανακάλυψη του τσαγιού Matcha, ενός παραδοσιακού ιαπωνικού τσαγιού, που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Βουδιστές μοναχοί με στόχο τη διατήρηση της διαύγειας και της ηρεμίας τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις πολλές ώρες του διαλογισμού.

Αυτή η χρήση του δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς το Matcha έχει ξεχωρίσει για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, αφού, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση και καταπραΰνει το στρες.

Ερευνητές από την Ιαπωνία προχώρησαν σε μια νέα έρευνα, θέλοντας να μελετήσουν συγκεκριμένα τα πιθανά αντικαταθλιπτικά οφέλη του αυτού του τσαγιού. Η κατάθλιψη αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή παγκοσμίως, με τον αριθμό των ατόμων που έρχονται αντιμέτωπη με καταθλιπτικά συμπτώματα να αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.

Διαβάστε Επίσης  Μύθοι γύρω από το κρυολόγημα

Αν και τα αίτια κατάθλιψης ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, η ψυχική ασθένεια αποδίδεται συνήθως στη μείωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενός νευροδιαβιβαστή – ορμόνης, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και την πρόκληση συναισθημάτων χαράς και ευτυχίας.

Για να αντιμετωπιστεί ο «εφιάλτης»της κατάθλιψης, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από διαφορετικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν δύο σημαντικά μειονεκτήματα: Πρώτον, έχουν πολλές και σοβαρές παρενέργειες και, δεύτερον, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ολοένα και υψηλότερες δόσεις ή συχνή αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτά τα προβλήματα αποτέλεσαν την αφορμή για τους ερευνητές να στραφούν στην αναζήτηση άλλων, μη φαρμακευτικών ουσιών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Το Matcha κέρδισε πρόσφατα δημοτικότητα ως ένα τέτοιο προϊόν, αφού τα φύλλα Camellia sinensis, από τα οποία παράγεται, είναι πλούσια σε ενώσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια ευαίσθητα στο άγχος, που υποβλήθηκαν σε μια πειραματική δοκιμασία κοινωνικού στρες. Η από του στόματος χορήγηση σκόνης τσαγιού Matcha, φάνηκε να μειώνει τη συμπεριφορά που μοιάζει με άγχος, ενεργοποιώντας τη λειτουργία της ντοπαμίνης μέσω της σηματοδότησης του υποδοχέα D1. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.

Διαβάστε Επίσης  Οξυζενέ στην πληγή: Επιτρέπεται ή όχι;

Μελετώντας σε βάθος τα ευρήματα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση αυτού του τσαγιού ενεργοποίησε τον προμετωπιαίο φλοιό και τον επικλινή πυρήνα, δύο περιοχές ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτά τα αποτελέσματα, ωστόσο, επιβεβαιώθηκαν μόνο σε ποντίκια ευαίσθητα στο στρες, καθώς τα ανθεκτικότερα δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση ενός αναστολέα του υποδοχέα D1 αναίρεσε τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του τσαγιού Matcha.

Ο δρ. Yuki Kurauchi από το Πανεπιστήμιο Kumamoto κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η σκόνη του τσαγιού Matcha ασκεί μια αντικαταθλιπτική δράση, ενεργοποιώντας το ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκεφάλου ανάλογα με την ψυχική κατάσταση του ατόμου».

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μελλοντικό αντίκρυσμα αυτών των επιστημονικών στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι περισσότερες μελέτες όπως αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων αντικαταθλιπτικών, που θα εστιάζουν περισσότερο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ψυχικής κατάστασης κάθε ατόμου.

 

ygeiamou.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *