Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεγαλοπρεπή ναό της Αφροδίτης σε αρχαία πόλη βυθισμένη στη Μεσόγειο

 

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεγαλοπρεπή ναό της Αφροδίτης σε αρχαία πόλη βυθισμένη στη Μεσόγειο

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεγαλοπρεπή ναό της Αφροδίτης σε αρχαία πόλη βυθισμένη στη Μεσόγειο

 

Έναν επιβλητικό ναό της θεάς Αφροδίτης από τον 5ο αιώνα π.Χ. ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στα ερείπια της πόλης Ηράκλειον ή Θώνις, που αποτελούσε άλλοτε σπουδαίο λιμάνι της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά βρίσκεται πλέον βυθισμένη κάτω από τα νερά της Μεσογείου.

Αρχαιολογική αποστολή στην Αίγυπτο ερευνούσε περιοχές στη βυθισμένη αρχαία πόλη, η οποία βρίσκεται στον κόλπο Abu Qir στην Αλεξάνδρεια και έπεσε πάνω στο ναό της Αφροδίτης.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εκεί στο παρελθόν σπουδαία ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο. Στις νέες έρευνες που έγιναν ανακάλυψαν όμως και έναν επιβλητικό ναό της θεάς Αφροδίτης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Αιγύπτου και ο Γάλλος αρχαιολόγος Franck Goddio.

Διαβάστε Επίσης  Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Κυριακή (17/12/2023 ) στην Αττική

 

Για το σημαντικό εύρημα του ναού της Αφροδίτης έκαναν αναφορές κι άλλοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουσταφά Ουαζίρι και του Γενικού Διευθυντή του Τμήματος Βυθισμένων Αρχαιοτήτων Ισλάμ Σελίμ.

«Η κοινή Αιγυπτιακή – Γαλλική αρχαιολογική αποστολή βρήκε έναν ναό της θεάς Αφροδίτης από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.», ανέφερε ο Ουαζίρι σε δήλωσή του.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η ανακάλυψη «έγινε κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στην πόλη Ηράκλειον – Θώνις η οποία είναι βυθισμένη στον κόλπο Abu Qir».

 

Η ανακοίνωση τονίζει ότι «η αποστολή βρήκε στο εσωτερικό του ναού χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα που εισήχθησαν από την Ελλάδα, αλλά και υπολείμματα κτιρίων που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια και χρονολογούνται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.».

Διαβάστε Επίσης  Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Κυριακή (17/9/2023 ) στην Αττική

Από την πλευρά του, ο Ισλάμ Σελίμ τόνισε ότι «η βυθισμένη πόλη βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από την ακτή».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ιστορική πόλη, που είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 2000, «θεωρείτο το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου πριν ο Μέγας Αλέξανδρος ιδρύσει την πόλη της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., και οι σεισμοί που έπληξαν τη χώρα στο παρελθόν προκάλεσαν την βύθισή της κάτω από τη θάλασσα».

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *