Πώς οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου

 

Πώς οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου

Πώς οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου

 

Όσο αφορά το σωματικό βάρος, συμβαίνουν πολλά περισσότερα από τις θερμίδες που καταναλώνετε και καίτε, αλλά και από το πόσες ώρες γυμνάζεστε. Αν θέλετε να μάθετε τι κρύβεται από πίσω, συνεχίσετε την ανάγνωση.

Αν δεν καταναλώνουμε τακτικά πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε, το βάρος τείνει να παραμένει το ίδιο. Όταν όμως αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες και αυξάνουμε τη σωματική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να χάσουμε βάρος το σώμα προσπαθεί να το επαναφέρει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές με τις στρατηγικές απώλειας βάρους, οι άνθρωποι βλέπουν αρχικά αποτελέσματα και στη συνέχεια δεν συμβαίνει τίποτα παρά τις προσπάθειες.

Το σώμα έχει πολλούς τρόπους να το κάνει αυτό. Πρώτον, μειώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, που είναι η ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση ζωτικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι καίτε λιγότερη ενέργεια. Δεύτερον, διάφορες ορμόνες μπορούν να μπουν στο παιχνίδι.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το στομάχι όταν δεν τρώμε. Ταξιδεύει στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τα κέντρα που σας λένε ότι πεινάτε, αυξάνοντας έτσι την όρεξη. Τα επίπεδα γκρελίνης είναι υψηλά σε συνθήκες νηστείας και περιορισμούς θερμίδων.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά το να πεινάω είναι ένα από τα λιγότερο αγαπημένα μου συναισθήματα. Επίσης, η γκρελίνη αυξάνεται όταν χάνετε βάρος, προκαλώντας αύξηση της πρόσληψης τροφής και πολύ συχνά γυρνάτε στο αρχικό στάδιο.

Διαβάστε Επίσης  Γώγος: Έρχεται η δεύτερη γενιά εμβολίων κορονοϊού – Θα προσφέρουν διαρκή ανοσία

Η λεπτίνη – είναι μια σημαντική ορμόνη που επηρεάζει τον κορεσμό (πληρότητα). Απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρά μας ανάλογα με το πόσο λίπος έχουμε, και ενημερώνει τον εγκέφαλο για την κατάσταση των αποθεμάτων ενέργειας μας.

Όταν χάνουμε βάρος, τα αποθέματα λίπους είναι χαμηλότερα, έτσι τα επίπεδα λεπτίνης πέφτουν και ο κορεσμός μειώνεται, ωθώντας μας να τρώμε περισσότερο. Διαδραματίζει επίσης ρόλο στην ενεργειακή δαπάνη και μπορεί να τη μειώσει ως απάντηση στην πτώση των αποθεμάτων λίπους. Και οι δύο αυτές ενέργειες προάγουν την ανάκτηση λίπους.

Μια άλλη ορμόνη που επηρεάζει την πρόσληψη τροφής είναι η χολοκυστοκινίνη (CCK), η οποία απελευθερώνεται από το λεπτό έντερο ως απόκριση στην πρωτεΐνη και το λίπος και μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος και η πρωτεΐνη είναι πιο χορταστικά από τους υδατάνθρακες.

Επιπλέον, η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη είναι ανταγωνιστικές ορμόνες που παίζουν ρόλο στην απώλεια λίπους και στην αύξηση του λίπους. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται ως απόκριση της πρόσληψης υδατανθράκων (γλυκόζης) στη διατροφή.

Η γλυκαγόνη απελευθερώνεται όταν πέφτει η γλυκόζη στο αίμα και προωθεί τη διάσπαση της γλυκόζης για να παρέχει ενέργεια. Η κύρια δουλειά της γλυκαγόνης είναι να εμποδίζει τη γλυκόζη του αίματος να πέσει πολύ χαμηλά.

 

Ο ρόλος της ινσουλίνης:

Μειώνει το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
Θέτει τον μεταβολισμό σε λειτουργία αποθήκευσης.
Μετατρέπει την πρωτεΐνη και το σάκχαρο του αίματος σε λίπος.

Διαβάστε Επίσης  Πώς ένα ζεστό τσάι βοηθάει την όραση και τα μάτια μας

Κάνει το λίπος στη διατροφή να αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα.
Αυξάνει την παραγωγή χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Αναγκάζει τους νεφρούς να συγκρατούν νερό στο σώμα.

Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων του τοιχώματος της αρτηρίας.
Διεγείρει τη χρήση του σακχάρου στο αίμα για ενέργεια.

 

Η γλυκαγόνη δρα σε αντίθεση με την ινσουλίνη και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα:

Αυξάνει το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Βάζει τον μεταβολισμό σε λειτουργία καύσης.
Μετατρέπει την πρωτεΐνη και το λίπος σε γλυκόζη.

Κάνει το διατροφικό λίπος να χρησιμοποιείται για ενέργεια.
Απελευθερώνει λίπος από τα λιποκύτταρα για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.
Μειώνει την παραγωγή χοληστερόλης.

Αναγκάζει τους νεφρούς να απελευθερώνουν νερό από το σώμα.
Κάνει τα κύτταρα του τοιχώματος της αρτηρίας να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Διεγείρει τη χρήση του λίπους για ενέργεια.

Προφανώς εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λίπους και η καλή υγεία, τότε θέλουμε να διατηρήσουμε αυτές τις ορμόνες στη σωστή ισορροπία. Το μήνυμα είναι ότι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης είναι επιζήμια για την απώλεια λίπους και την καλή υγεία.

Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η μακροπρόθεσμη αλλαγή του τρόπου ζωής με τη μορφή υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας – οι δίαιτες της μόδας δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *