Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Αν και στην τελευταία δεκαετία, τα μπρόκολα έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως το λαχανικό με τις πλέον ιαματικές ιδιότητες, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με τις πανίσχυρες διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Πλούσιο σε βιταμίνη C, το κουνουπίδι είναι ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, που θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.

Το κουνουπίδι καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια. Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια του και σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και μόνο τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον γι’ αυτό το λαχανικό. Περισσότερο γνωστό είναι το άσπρο κουνουπίδι, αν και μπορείτε να βρείτε και κόκκινη ποικιλία.

Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημαΤα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύουν δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό νια όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, εφ’ όσον βέβαια δεν το τηγανίσουμε, οπότε και η βιταμίνη C καταστρέφεται και βέβαια παχαίνει πολύ περισσότερο.

Το κουνουπίδι όταν είναι φρέσκο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Τα φύλλα που το σκεπάζουν χρησιμεύουν για να προστατεύουν το λουλούδι από τον ήλιο, αλλά κατά το μαγείρεμα, καλύτερα να τα αφαιρέσετε.

Διαβάστε Επίσης  Φαγκρί γεμιστό με λαχανικά

Διατηρείται στο ψυγείο καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες. Μπορείτε όμως να βρείτε κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο, αλλά τότε πρέπει να θυμάστε ότι χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης του και των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το βράζετε αφήνει πολύ έντονη και όχι πολύ ευχάριστη οσμή, σε όλο το σπίτι. Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό όπου βράζει το κουνουπίδι μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε στο καπάκι της κατσαρόλας.

Συνταγές

Κουνουπίδι με σάλτσα ντομάτας

 

Υλικά:

1 κουνουπίδι
2 ντομάτες ώριμες ή κονσέρβα με ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής:

Πλένετε το κουνουπίδι και το καθαρίζετε από τα φύλλα. Πλένετε το μαϊντανό και τον αφήνετε να στεγνώσει. Ρίχνετε το κουνουπίδι μέσα σε νερό που βράζει και το αφήνετε να βράσει για δέκα περίπου λεπτά ή περισσότερο, αν θέλετε να «μαλακώσει» πιο πολύ. Στο μεταξύ, χτυπάτε στο μπλέντερ τις ντομάτες, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και βράζετε το μείγμα για περίπου πέντε λεπτά.

Λίγο πριν αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέστε ψιλοκομμένο το μαϊντανό. Βγάζετε το κουνουπίδι από το νερό και το σερβίρετε περιχύνοντάς το με τη σάλτσα.

Κουνουπίδι Σούπα

 

Υλικά:

1 κουνουπίδι
1 και 1/2 λίτρο ζωμό κότας
1 κρεμμύδι

Διαβάστε Επίσης  Κεφτεδάκια με δύο ειδών κιμάδες και μυρωδικά

2 πατάτες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής:

Σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσέχοντας να μη μαυρίσει. Μέσα στο ζωμό βράζουμε το κουνουπίδι κομμένο σε κομματάκια και τις πατάτες καθαρισμένες και επίσης κομμένες στα τέσσερα, έως ότου μαλακώσουν αρκετά, περίπου μισή ώρα.

Κατά το βράσιμο προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Αδειάζετε το μίγμα και πάλι στην κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας διαρκώς.

Άλλοι τρόποι

Μπορείτε επίσης απλώς να βράσετε το κουνουπίδι και να το σερβίρετε με λαδολέμονο, οπότε έχετε μια γευστική και χαμηλή σε θερμίδες σαλάτα, αρκεί βέβαια να μη βάλετε πολύ ελαιόλαδο αλλά μόνο μια κουταλιά της σούπας για κάθε μερίδα κουνουπιδιού.

Δοκιμάστε να προσθέτετε, ψιλοκομμένο ή περασμένο στον τρίφτη ωμό κουνουπίδι στις διάφορες σάλτσες σας, πράσινες ή ντομάτας. Προσθέτει μια φρεσκάδα και γεύση μοναδική, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε ακέραια όλα εκείνα τα πολύτιμα συστατικά του κουνουπιδιού, που όπως προαναφέραμε περιέχονται σε σημαντικά μεγάλες ποσότητες. Παράλληλα το ωμό κουνουπίδι με λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι αποτελεί από μόνο του μια θαυμάσια σαλάτα με ατόφια συστατικά και χωρίς τη δυσάρεστη μυρωδιά του μαγειρεμένου, που συχνά ενοχλεί πολλούς.

Θρεπτικά Συστατικά

100 γραμμάρια κουνουπίδι περιέχουν 30 θερμίδες
Φυτικές ίνες 4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 6 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 2 γραμμάρια

Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο 20 χιλιοστόγραμμα
Κάλιο 176 χιλιοστόγραμμα
Μαγνήσιο 12 χιλιοστόγραμμα
Φωσφόρος 40 χιλιοστόγραμμα

Βιταμίνες
Βιταμίνη Α, C, Β6 καi φυλλικό οξύ

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *