Αρθρίτιδες-Αρθρώσεις: Πως το σώμα γιατρεύει μόνο του τους χόνδρους

 

Αρθρίτιδες-Αρθρώσεις: Πως το σώμα γιατρεύει μόνο του τους χόνδρους

Αρθρίτιδες-Αρθρώσεις: Πως το σώμα γιατρεύει μόνο του τους χόνδρους

 

Η ανακάλυψη μπορεί να δημιουργήσει νέες θεραπείες, ειδικά στην οστεοαρθρίτιδα |Wikipedia Υγεία

Χρόνιες και σοβαρές σκελετικές παθήσεις πιθανώς σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν με την ανακάλυψη του μηχανισμού αναγέννησης χόνδρου του αστραγάλου – Πρόκειται για αναγέννηση, περίπου όπως συμβαίνει με τα άκρα της σαύρας.

Μπορεί οι χόνδροι, το υλικό που προστατεύει από την τριβή και τελικά τη φθορά τις αρθρώσεις, να μην ανανεώνονται όσο γρήγορα ανανεώνεται το δέρμα, όμως τελικά έχουν και αυτοί την ιδιότητα να αυτοεπισκευάζονται.

Η ανακάλυψη του ακριβούς μηχανισμού με τον οποίο συμβαίνει αυτό, δίνει τώρα ελπίδα για τη δημιουργία νέας θεραπείας για την αρθρίτιδα, μία νόσο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έκαναν ειδικοί στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances», ο μηχανισμός αυτοΐασης χόνδρου μοιάζει πολύ σε μοριακό επίπεδο με την αναγέννηση άκρων που έχουν ορισμένα ζώα, όπως είναι οι σαύρες και οι σαλαμάντρες.

Όπως αναφέρει στον Guardian η επικεφαλής της μελέτης Βιρτζίνια Κράους, καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής, Παθολογοανατομίας και Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνας,

Διαβάστε Επίσης  Τι μπορεί να σας συμβεί αν κοιμάστε με αναμμένα φώτα

«μας αρέσει να αποκαλούμε τους χόνδρους “η εσωτερική μας σαλαμάνδρα”. Η κατανόηση της ικανότητας των ανθρώπων να ανανεώνουν τους χόνδρους τους, όπως κάνουν αυτά τα ζώα με τα άκρα τους, δύναται να δημιουργήσει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ειδικά στην οστεοαρθρίτιδα, την πιο γνωστή μορφή αρθρίτιδας».

Δεν θα πρέπει να μας φαίνεται παράξενο, άλλωστε όλο Το σώμα μας αναγεννιέται μέσα σε 365 μέρες

Στο άρθρο τους οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο μία πρωτεΐνη «γερνάει», τόσο και τα δομικά της στοιχεία που είναι τα αμινοξέα (οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα) υπόκεινται σε χημικές μεταβολές.

Οι ειδικοί μελέτησαν τον ρυθμό που μεταβάλλονται αυτά τα μόρια που σχηματίζουν τον χόνδρο και ανακάλυψαν ότι πιο γρήγορα στη ζωή μας αλλάζει η σύσταση του χόνδρου στο γόνατο και το ισχίο, παρά στους αστραγάλους.

 

Για αυτό και ο αστράγαλος μπορεί να αυτοϊαθεί πιο εύκολα.

Στο ίδιο πλαίσιο αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο αστράγαλος έχει υψηλότερα επίπεδα μικρών μορίων που ονομάζονται microRNA, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αναγέννηση άκρων σε ζώα όπως η σαλαμάντρα.

Διαβάστε Επίσης  Τρία πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου στη γρίπη και το κρυολόγημα

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά τα microRNΑs στον αστράγαλο παρά στο γόνατο και περισσότερα στο γόνατο παρά στο ισχίο» δήλωσε η Κράους, προσθέτοντας ότι αυτά τα μικρά μόρια απενεργοποιούν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την καταστολή της παραγωγής πρωτεϊνών χόνδρου.

Αυτά τα microRNA μόρια φαίνεται επίσης να έχουν ισχυρότερη σύνδεση με τον ρυθμό μεταβολής των επιπέδων πρωτεΐνης χόνδρου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα από ότι στους υγιείς. Η Κράους λέει ότι αυτό υποδηλώνει ότι ο χόνδρος αυξάνει την ικανότητά του να επισκευάζεται, αλλά παραμένει τελικά ανεπαρκής στις αρθρώσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει έγχυση με σύριγγα microRNA και να δώσει ώθηση στην ανάπλαση νέου χόνδρου σε άτομα που έχουν ανάγκη, όμως αυτό που θα πρέπει να ελέγξουν, είναι η ποσότητα της αναγέννησης του υλικού, καθώς μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα και να προκαλέσει όχι μόνο ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αλλά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

 

Πηγή: Protagon.gr

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *