Σκύλοι στις παραλίες: Τι λέει η νομοθεσία – Πού και πώς επιτρέπονται

 

Σκύλοι στις παραλίες: Τι λέει η νομοθεσία - Πού και πώς επιτρέπονται

Σκύλοι στις παραλίες: Τι λέει η νομοθεσία – Πού και πώς επιτρέπονται

 

Το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί για πολλούς μια συχνή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος/α διαθέτει και σκύλο; Πώς μπορεί να τον πάρει μαζί;

 

Μιλώντας στο Tvxs.gr, η Μυρτώ Ξανθοπούλου, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο για την Προστασία και την Περίθαλψη των Αδέσποτων Ζώων Stray.gr, εξηγεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Αρχικά, όπως αναφέρει, με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία είναι σχετικά καινούρια (2021), επιτρέπεται η παρουσία σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, πάντα με λουρί, όπως και σε κάθε δημόσιο χώρο. Όσον αφορά τις οργανωμένες, πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση από τον υπεύθυνο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει σχετικά: «Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας». Όπου λοιπόν δεν υπάρχει αυτή η σήμανση, θεωρητικά απαγορεύονται τα σκυλιά.

Διαβάστε Επίσης  Τελικά οι σκύλοι ή οι γάτες είναι πιο έξυπνα ζώα;

Επιπλέον, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας. Για το 2023, 617 ακτές πήραν αυτή την πιστοποίηση.

 

Σύμφωνα με την κ. Ξανθοπούλου, ο νόμος κρίνεται ικανοποιητικός, αφού το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν αυστηρότερο.

Μάλιστα, η εμπειρία της ίδιας αλλά και των υπόλοιπων μελών του Σωματείου, δείχνει πως πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο, η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να έχει ένας σκύλος στη ζωή των πολιτών και γενικότερα η συνύπαρξη με αυτόν. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο κόσμος έχει διαβάσει και γνωρίζει το νόμο, αλλά μάλλον ότι συνηθίζει χρόνο με το χρόνο περισσότερο τους σκύλους.

Φυσικά, όπως υπογραμμίζει, «πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Πρέπει κι οι ιδιοκτήτες να σεβαστούν έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να μη θέλει τον σκύλο δίπλα του στην παραλία. Το θέμα δεν είναι να τσακωνόμαστε με ένα χαρτί στο χέρι για το ποιος έχει δίκιο».

Διαβάστε Επίσης  Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας απ’ τον καύσωνα

«Επειδή ζούμε σε μια ετερόκλητη κοινωνία, πρέπει εκτός από το νόμο, να υπάρχει και σεβασμός απέναντι στον άλλο. Εάν κάποιος για παράδειγμα φοβάται τον σκύλο μου, θα το σεβαστώ και θα πάω λίγο πιο πέρα ενδεχομένως. Θα βρούμε μια λύση δηλαδή», προσθέτει.

Αναφορικά με την ανησυχία πολλών για θέματα υγιεινής, η κ. Ξανθοπούλου αναφέρει στο Tvxs.gr πως δεν υπάρχει κάτι που πρέπει κανείς να φοβάται. «Δεν είναι επικίνδυνο να βρίσκεσαι στη θάλασσα μαζί με ένα σκύλο», λέει με νόημα και καταλήγει:

«Όταν έχεις υπεύθυνους ιδιοκτήτες, οι οποίοι γνωρίζουν το ζώο τους, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν παντού. Άλλωστε, όσο πιο πολλοί κοινωνικοποιούνται οι σκύλοι, τόσο καλύτερα συμπεριφέρονται».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *