Τσουκνίδα: Πολύτιμα οφέλη και τρόποι χρήσης

 

Τσουκνίδα: Πολύτιμα οφέλη και τρόποι χρήσης

Τσουκνίδα: Πολύτιμα οφέλη και τρόποι χρήσης

Όταν ήμασταν μικροί δεν θέλαμε ούτε να την δούμε, ούτε να την πιάσουμε…γιατί μας προκαλούσε έντονη φαγούρα!!!

Όταν διαβάσετε όμως το παρακάτω άρθρο θα αλλάξετε άποψη για την τσουκνίδα! Τσουκνίδα: Πολύτιμα οφέλη και τρόποι χρήσης

Ο ίδιος ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2500 χρόνια, “πανάκεια” δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Και είναι γεγονός ότι η τσουκνίδα πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

 

Δικαίως μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα φαρμακευτικό φυτό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3, Β5 και φυλλικό οξύ. Επίσης είναι πλούσια σε

λιπαρά οξέα,
αμινοξέα,
μεταλλικά και φωσφορικά άλατα,
ασβέστιο,
φλαβονοειδή,

σίδηρο,
θείο,
κάλιο,
μαγνήσιο,

μαγγάνιο,
φώσφορο,
χαλκό,
χλώριο,

πυρίτιο,
νάτριο,
σελήνιο, και
ψευδάργυρο.

Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA.

 

Έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας, όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα τέλειο διουρητικό, στυπτικό και καταπραϋντικό βότανο. Επίσης έχει τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.

Χάρη σε όλες αυτές τις ιδιότητες, έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς και ιατρικούς σκοπούς από τους αρχαίους χρόνους.

Στην τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών. Έτσι η τσουκνίδα, είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών ή προβλημάτων (από την περίοδο μέχρι τις αιμορραγίες μετά τον τοκετό). Μόνο σε περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας ΔΕΝ συνίσταται να παίρνονται σκευάσματα τσουκνίδας.

 

Η τσουκνίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και είναι εξαιρετική στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο συκώτι και στο γυναικείο ορμονικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η τσουκνίδα προστατεύει από την αιμορραγία και ενισχύει το έμβρυο. Στις θηλάζουσες μητέρες προωθεί την παραγωγή γάλακτος.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα διουρητική και συμβάλλει στην τόνωση των νεφρών γι’ αυτό και βοηθάει τους καταπονημένους νεφρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης επειδή η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει έπειξη για ούρηση, κόπωση και πόνους στο σώμα η τσουκνίδα είναι μια ελκυστική θεραπευτική επιλογή για την μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Η κλινική έρευνα δεν έχει δείξει ότι η τσουκνίδα είναι ασφαλής ή μη ασφαλής για τη χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για την ασφάλεια της δικής μας και του εμβρύου μας πριν την κατανάλωση οποιοδήποτε βοτάνου πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Χρήσεις:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού και κάθε μέρος του συμβάλλει στην θεραπεία διαφορετικών παθήσεων. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να καταναλωθούν ως αφεψήματα.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως διουρητικό (για τα προβλήματα στους νεφρούς), για την θεραπεία της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των ρευματισμών, της προστατίτιδας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία του βήχα.

Η τσουκνίδα ως διουρητικό βοηθάει στην αποβολή των τοξινών, στην αντιμετώπιση της κατακράτησης των υγρών και βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους, και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Είναι ένα πολύ ευεργετικό ρόφημα που δεν πρέπει να λείπει από καμία δίαιτα.

Διαβάστε Επίσης  7 ισχυρά παυσίπονα… στην κουζίνα μας

Η τσουκνίδα είναι πολύ ευεργετική σε όσες γυναίκες έχουν υπερβολική εμμηνόρροια. Μπορεί να βοηθήσει να ομαλοποιήσει την περίοδο και την ροή του αίματος. Το ρόφημα τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Το ρόφημα τσουκνίδας βοηθάει επίσης όταν κάποιος είχε αιμορραγία, διάρροια (ακόμη και εάν είχε διάρροια από χολέρα), για να ανακουφίσουν από τις αιμορροΐδες, από την ποδάγρα, και από τα εκζέματα. Σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αλλεργιών, του πυρετού, του λύκου και της αρθρίτιδας.

Οι βρασμένοι σπόροι τσουκνίδας κάνουν καλό στο συκώτι, στη χολή, στην αρτηριοσκλήρυνση, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα γιατί λειτουργούν και σαν καθαρτικό. Επίσης όταν πονάει το στομάχι μας από γαστρίτιδα ή από υπερέκκριση πεπτικών υγρών το αφέψημα αυτό βοηθάει και ανακουφίζει.

Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.

Πως φτιάχνουμε ρόφημα τσουκνίδας

Ο πιο κοινός και εύκολος τρόπος για να  επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδα είναι με τη μορφή του ροφήματος:

Νερό
1 κουταλιά αποξηραμένη τσουκνίδα για κάθε κούπα νερού
Χυμό από φρέσκο λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά με καλυμμένη την κούπα. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

Η αναλογία των φρέσκων – αποξηραμένων βοτάνων είναι 3 προς 1.

3 κουταλάκια φρέσκο βότανο ισοδυναμεί με 1 κουταλιά αποξηραμένο βότανο.

Εκτός από το τσάι τσουκνίδας μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε χυμό τσουκνίδας.

Συγκεντρώνουμε φρέσκα φύλλα τσουκνίδας, τα πλένουμε και τα απλώνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά. Τα βάζουμε στον αποχυμωτή και η πάστα που προκύπτει την φιλτράρουμε μέχρι να βγει ο χυμός της.

Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε αποχυμωτή είναι να βάλουμε τα φύλλα τσουκνίδας στο μπλέντερ με λίγο νερό και στη συνέχεια φιλτράρουμε τον πολτό τσουκνίδας (προαιρετικά).

 

Έγχυμα τσουκνίδας

Το πλύσιμο των μαλλιών με έγχυμα τσουκνίδας αναζωογονεί τα μαλλιά, τα βοηθάει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να αποκτήσουν περισσότερο όγκο και δύναμη.

Υλικά

1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Πλένουμε τα μαλλιά μας μ’ αυτό το έγχυμα είτε ζεστό είτε κρύο.

 

Βάμμα τσουκνίδας

Το βάμμα τσουκνίδας εξαφανίζει την πιτυρίδα και αναζωογονεί τα μαλλιά αφήνοντας τα απαλά και μεταξένια.

Υλικά

7 φρέσκα φύλλα τσουκνίδας ή 2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
500ml αλκοόλη

Εκτέλεση

Βάζουμε την τσουκνίδα μέσα στο ποτό και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 15 ημέρες να βγάλει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αιθέρια έλαια του. Στραγγίζουμε το μείγμα και το χρησιμοποιούμε μια φορά την εβδομάδα κάνοντας απαλό μασάζ στη ρίζα της τρίχας.

 

Αναλυτικά οι χρήσεις της τσουκνίδας ανά περίπτωση:

Υπέρταση

Η τσουκνίδα βοηθάει σημαντικά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Καταναλώνουμε μισή κούπα τσάι ή χυμό τσουκνίδας πριν από κάθε γεύμα.

Διαβάστε Επίσης  Αλόη: Το θεραπευτικό φυτό στο μπαλκόνι μου!

 

Νεφρική ανεπάρκεια

Η τσουκνίδα είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Καταναλώνουμε μια κούπα τσάι ή χυμό τσουκνίδας κάθε πρωί μετά το ξύπνημα και για 30 ημέρες.

 

Αναιμία

Η τσουκνίδα βοηθάει και στους ασθενείς που πάσχουν από αναιμία. Καταναλώνουμε έως 2 κούπες τσάι ή χυμό τσουκνίδας καθημερινά για 15 ημέρες.

 

Ακμή

Η τσουκνίδα μπορεί να βελτιώσει την υφή των ξηρών και λιπαρών επιδερμίδων. Καθαρίζει χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το δέρμα καθιστώντας έτσι την τσουκνίδα ιδανική για την αντιμετώπιση της ακμής.

Ένα έγχυμα από τσουκνίδα ή φυσικά προϊόντα όπως σαπούνια που περιέχουν τσουκνίδα βοηθάει να καθαρίσει βαθιά τους πόρους και στην εξάλειψη των μικροβίων που συμβάλλουν στη δημιουργία σπυριών.

 

Έκζεμα

Η τσουκνίδα όταν εφαρμόζεται τοπικά είτε ως αφέψημα είτε ως λάδι σκέτο ή σε αλοιφή βοηθάει στην ανακούφιση από τον κνησμό και στην ενίσχυση της πάσχουσας περιοχής.

 

Πόνος και Φλεγμονή

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με τον τραυματισμό ή από ασθένεια. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ασθενείς με λύκο και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές και ασθένειες που σχετίζονται με πόνο μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση τσουκνίδας.

Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα και να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις.

 

Οστεοπόρωση

Μια κατάσταση στην οποία τα οστά γίνονται αδύναμα, εύθραυστα καθιστώντας ευάλωτα σε κατάγματα. Η οστεοπόρωση επιδεινώνεται με την ηλικία και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, κύφωση και απώλεια ύψους. Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η τσουκνίδα βοηθάει στην ενίσχυση των οστών χάρη σε ορισμένες βιταμίνες που περιέχονται στην τσουκνίδα.

 

Αιμορροΐδες

Η τσουκνίδα λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διόγκωσης των αιμορροΐδων. Λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων της μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία από μικροτραυματισμούς στο δέρμα.

 

Λοιμώξεις Στόματος

Καθημερινές γαργάρες με τσάι τσουκνίδας ανακουφίζει και βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του στόματος και του λαιμού.

Μαλλιά

Παραδοσιακά οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών κι αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για άτομα με γκρίζα μαλλιά.

συνδυάστε με Το φασκόμηλο και πως σκουραίνει τα γκρίζα μαλλιά

Ιστορική αναδρομή:

Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae της οποίας το όνομα προέρχεται από το λατινικά uro που σημαίνει “κάψιμο”. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο. Η χρήση της ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό.

Η τσουκνίδα κατάγεται από την Ευρώπη αλλά επίσης μπορεί να βρεθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Το είδος που συναντάμε στην χώρα μας θεωρείται εξαιρετικό, δεν είναι δηλητηριώδες και λειτουργεί εξαιρετικά σαν σύμμαχος κατά πολλών ασθενειών.

Στη Σκωτία η τσουκνίδα χρησιμοποιήθηκε τον 17ο αιώνα και ισχυρίστηκαν ότι με τις ίνες της κατασκεύαζαν τα πιο ανθεκτικά υφάσματα.
Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροια και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *