Πώς να παρέχετε πρώτες βοήθειες στα ζώα που έχουν πληγεί από τις φωτιές
Την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα πλησιάσετε τα πυρόπληκτα ζώα, καθώς και τις πρώτες βοήθειες που θα απαλύνουν τον πόνο τους.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που θα τα πλησιάσετε, γιατί τα ζώα αυτά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και αισθάνονται έντονο πόνο.
Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην επιβαρύνουμε τον τραυματισμό τους, αλλά και για να μη μας τραυματίσουν, λόγω του φόβου και του πόνου που νιώθουν.
Τα ζώα αυτά, ενδέχεται να προσπαθήσουν να διαφύγουν, ή και να δαγκώσουν, να γρατζουνίσουν, την ώρα που θα τα προσεγγίζουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα ακινητοποιήσουμε.
Όπως λένε οι κτηνίατροι θα πρέπει να φοράμε χοντρά γάντια και να έχουμε μαζί μας κάποιο χοντρό ύφασμα, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε, κυρίως, το κεφάλι του σκύλου, και να μπορέσουμε να χειριστούμε το σώμα του.
Τα ζώα θα πρέπει να τα μεταφερθούν σε σκιερό μέρος, και να ψεκάσετε με δροσερό νερό τις τραυματισμένες (κάψιμο) περιοχές του σώματος, για να ανακουφιστούν.
Καλό είναι να καθαρίσουμε, με αποστειρωμένη νωπή γάζα, τη ρινική τους κοιλότητα, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Το στόμα και τα μάτια τους τα καθαρίζουμε με φυσιολογικό ορό, τεχνητά δάκρυα, και, εάν έχουμε πρόσβαση σε φαρμακείο, τους βάζουμε αντιβιοτικό κολλύριο.
Στις πληγές μπορούμε να ρίξουμε αντισηπτικά σπρέι, ή να τις ξεπλύνουμε με ειδικά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια. Επίσης, υπάρχουν εμποτισμένες γάζες με αντιβιοτικό.
Για την ανακούφιση του ζώου από τα εγκαύματα, το αλείφουμε με ειδικές επουλωτικές κρέμες που περιέχουν και αντιβιοτικό.
Προσφέρουμε σε μικρές δόσεις δροσερό νερό, για να μην προκαλέσουμε εμετό από την υπερβολική κατανάλωση, και φαγητό, αν θελήσει να φάει.
Πολλά ζώα, από την όλη ταλαιπωρία, τη θερμοπληξία, αλλά και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, χρειάζονται γαστροπροστατευτικά φάρμακα, έτσι ώστε να επανέλθει το στομάχι στα φυσιολογικά, και να αρχίσουν να τρώνε.
Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στον κτηνίατρο.