Επιμένει και το Σάββατο (15/7) ο καύσωνας «Κλέων», με τον υδράργυρο να φτάνει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Ειδικότερα, το Σάββατο (15/7) περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες, της τάξεως των 41 – 42 βαθμών Κελσίου σε:
Λάρισα
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Φθιώτιδα
Βοιωτία
Αττική
Κορινθία
Αργολίδα
Λακωνία και
Νότια Κρήτη.
Επίσης, σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Αρνιακού «στους 40 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος και στα νησιά και συγκεκριμένα στο Ανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Μυτιλήνη, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος και στη Νότια Κρήτη, την πεδιάδα της Μεσαράς».
«Η ελάχιστη τιμή θα είναι 26 βαθμούς Κελσίου και η μέγιστη στους 40 με 41 βαθμούς» αναφέρει.
Παράλληλα, ενημερώνει πως θα σημειωθούν βοριάδες στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 4 με 5 μποφόρ, στις Κυκλάδες θα φτάσουν τα 6 μποφόρ, ενώ ιδιαίτερη προσοχή εφιστά για τα Δωδεκάνησα, όπου από το βράδυ του Σαββάτου (15/7) και τις προσεχείς ημέρες θα φτάσουμε στα 7 μποφόρ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
«Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο, κυρίως την Κυριακή (16/7), με τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, να επιμένουν στις προαναφερόμενες περιοχές, με τις πεδινές ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, δηλαδή Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία».
Πώς θα προφυλαχθείτε από τον καύσωνα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε έναν οδηγό «επιβίωσης» με όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες:
Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.