Πώς να προσφέρετε Πρώτες Βοήθειες στα κατοικίδια
Είστε πιθανώς προετοιμασμένοι για την περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειάς σας κοπεί ή τραυματιστεί. Γνωρίζετε, όμως, πώς να διαχειριστείτε μια κρίση που αφορά το κατοικίδιό σας;
Αν γνωρίζετε μερικές βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιό σας θα μπορούσε αν πρόκειται για σοβαρή περίπτωση, αυτή η γνώση σας να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.
Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε σε κάποιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αν πάθει κάτι το κατοικίδιό σας, χωρίς να χαθεί ο πολύτιμος χρόνος μέχρι να το δει ο κτηνίατρος.
Χτύπημα από αυτοκίνητο
Ενα ζώο που πονάει είναι πολύ πιθανό να δαγκώσει. Γι’ αυτό τυλίξτε το ρύγχος του με ένα μαντήλι, ζώνη ή πετσέτα, εκτός αν δείτε ότι κάνει εμετό. Πάρτε το ζώο από τον δρόμο, τραβώντας το μαλακά με μια πετσέτα ή κουβέρτα (αυτά θα πρέπει να βρίσκονται απαραίτητα μέσα στο αυτοκίνητό σας). Μην το ανασηκώσετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό, γιατί μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Αν φαίνεται ότι έχει κάποια σπασμένα κόκκαλα, ανοίξτε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα και χρησιμοποιήστε τα ως νάρθηκα.
Δηλητηρίαση
Πολλά είδη οικιακής χρήσης μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους σκύλους και τις γάτες. Τα πάντα, από αντιψυκτικά, εντομοκτόνα και ασπιρίνη, μέχρι σταφίδες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Μην πανικοβληθείτε, τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν αντίδοτο. Πριν τρέξετε το κατοικίδιο στον κτηνίατρο, τηλεφωνήστε του για να σας δώσει τις πρώτες συμβουλές για να βοηθήσετε το ζώο σας.
Κίνδυνος πνιγμού
Εάν το κατοικίδιό σας είναι αναίσθητο, ανοίξτε του το στόμα και προσπαθήστε να βγάλετε έξω το αντικείμενο με τα δάχτυλά σας. ΄Η κρεμάστε το, αν πρόκειται για ένα μικρό ζώο από τα πίσω πόδια του και προσπαθήστε να τινάξετε έξω το αντικείμενο. Εάν το ζώο διατηρεί τις αισθήσεις του, κάντε έναν τροποποιημένο ελιγμό Heimlich. Τοποθετήστε το κατοικίδιο στο πλευρό και ασκείστε πίεση ακριβώς πίσω από τα πλευρά πιέζοντας με τα χέρια σας προς τα εμπρός. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να πεταχτεί το αντικείμενο έξω. Βρείτε κάποιον άλλο να οδηγήσει όσο το πηγαίνετε στον κτηνίατρο, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό στο δρόμο.
Επιληψία
Μια κρίση θα περάσει από μόνη της σε λιγότερα από 3 λεπτά. Η δουλειά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ασφαλές, όσο συμβαίνει η κρίση. Πάρτε οποιαδήποτε κινητά έπιπλα μακριά από το κατοικίδιο. Μη βάζετε τα χέρια ή το πρόσωπό σας κοντά στο στόμα του ζώου και μην τραβάτε τη γλώσσα του έξω από το στόμα. Επίσης μην τοποθετήσετε μέσα στο στόμα του αντικείμενα, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Οταν η κρίση τελειώσει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.
Δάγκωμα σκύλου
Αν κάποιος άλλος σκύλος δαγκώσει το κατοικίδιό σας, να πάτε στην κλινική το συντομότερο δυνατόν. Τα δαγκώματα σκύλων μπορεί να τραβήξουν πολλά μαλλιά και να δημιουργήσουν πληγή στο δέρμα. Αν αυτή δεν καθαριστεί άμεσα, μπορεί να μολυνθεί.
Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας
Οι μέλισσες και οι σφήκες συνήθως προκαλούν μόνο ένα μικρό πρήξιμο και φαγούρα. Εάν μπορείτε να δείτε το κεντρί, χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα για να ξύσετε γύρω-γύρω και μετά να το τραβήξετε έξω με τσιμπιδάκια. Ενα αντισταμινικό θα ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα, γι’ αυτό τηλεφωνήστε στον κτηνίατρό σας για να τον ρωτήσετε πόσο να δώσετε. Αν, όμως, παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό του ή φαγούρα σε όλο το σώμα του κατοικίδιού σας, τότε πάρτε το και πηγαίνετέ το αμέσως στον γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση στο τσίμπημα κι αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Θερμοπληξία
Αν το ζώο σας λαχανιάζει πολύ και του τρέχουν σάλια, έχει αναπνευστικά προβλήματα ή παρουσιάζει άλλα συμπτώματα θερμοπληξίας, μετακινήστε το άμεσα σε σκιερό χώρο αμέσως. Βάλτε ένα δροσερό υγρό πανί γύρω από το λαιμό και το κεφάλι του (όχι το πρόσωπό του). Μπορείτε επίσης με μια μάνικα να ρίχνετε απαλά στο ζώο δροσερό νερό, ειδικά στην κοιλιά του, πριν από τη μεταφορά του στον κτηνίατρο.