Κολοκύθα: Αξίζει να τη βάλετε στο πιάτο σας

 

Κολοκύθα: Αξίζει να τη βάλετε στο πιάτο σας

Κολοκύθα: Αξίζει να τη βάλετε στο πιάτο σας

Βρίσκεται στην εποχή της και αποτελεί μια ιδιαίτερη προσθήκη στη διατροφή μας, καθώς είναι ένα λαχανικό που οι περισσότεροι καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου. Κυκλοφορεί στην αγορά σε πολλές ποικιλίες και είδη, μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους και σας καλεί να ανακαλύψετε τόσο τη γεύση της, όσο και τα οφέλη της.

 

Οφέλη

Η κολοκύθα είναι ένα από τα πορτοκαλί λαχανικά που έχουμε στη διάθεσή μας και αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση στα 100 γραμμάρια, ενώ περιέχει και βιταμίνη C, όπως και Ε.

Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο δεν λείπουν από τη διατροφική της αξία και ταυτόχρονα περιέχει πρωτεΐνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Εκτός από τη σάρκα της, σημαντικά οφέλη παρουσιάζουν και οι σπόροι της, οι οποίοι έχουν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Τι οφέλη μας χαρίζει, όμως, μια κολοκύθα;

– Προωθεί την υγεία των ματιών και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό, χάρη στη βιταμίνη Α που μας παρέχει.
– Προσέχει τη σιλουέτα μας με μόλις 26 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
– Μας προστατεύει από φλεγμονή στις αρθρώσεις, χάρη στη βήτα καροτίνη της, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
– Ευεργετεί το έντερο χάρη στις φυτικές της ίνες, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό μέσα στην ημέρα.
– Συμβάλλει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα..
– Ωφελεί την επιδερμίδα μας, συνδυάζοντας βιταμίνες Α, Ε και C, που κρατούν το δέρμα μας λαμπερό και υγιές, στο πλαίσιο πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
– Μας φτιάχνει τη διάθεση χάρη στην L-τρυπτοφάνη (αμινοξύ και πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης) που περιέχει, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας.

Διαβάστε Επίσης  Ροφήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

 

Συντήρηση

Μια ολόκληρη κολοκύθα μπορεί να αποθηκευτεί για μερικές εβδομάδες σε σκοτεινό μέρος, στους 10 έως 15°C. Κομμένη σε φέτες, χωρίς σπόρους και τυλιγμένη σε μεμβράνη, μπορεί να διατηρηθεί 4 με 5 ημέρες στο ψυγείο.

 

Προετοιμασία

Οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρή φλούδα, είναι αυτό που λέμε «σκληρά καρύδια». Για να τις καθαρίσουμε χρειάζεται επιμονή, δύναμη και κοφτερό μαχαίρι. Θα χρειαστεί να την βάλουμε σε μια πολύ σταθερή επιφάνεια, να την κρατήσουμε δυνατά και να την κόψουμε στη μέση σταδιακά. Όταν την ανοίξουμε, θα καθαρίσουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους και όλα τα ινώδη κομμάτια. Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα, θα την κόψουμε σε πιο μικρές φέτες και θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλό μαχαίρι για το ξεφλούδισμα. Το κόψιμο της κολοκύθας μοιάζει πολύ με το κόψιμο του καρπουζιού.

 

Μαγειρική

Η σάρκα της κολοκύθας έχει σχετικά γλυκιά γεύση και μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα, μέσα σε νερό ή σε γάλα, ή να ψηθεί στον φούρνο με τη φλούδα της ή ξεφλουδισμένη. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες αλμυρές παρασκευές, όπως σούπες, πουρέδες, γκρατέν και πίτες, αλλά και σε γλυκές πίτες, κέικ και τάρτες. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να θυμάστε ότι όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η σάρκα της κολοκύθας τόσο πιο γλυκιά γεύση έχει και θεωρείται καταλληλότερη για παρασκευές γλυκισμάτων.

Διαβάστε Επίσης  5 λόγοι για να εντάξεις το ταχίνι στην διατροφή σου

Οι σεφ υποστηρίζουν ότι αν θέλουμε να κάνουμε σούπα βελουτέ ή πουρέ είναι καλύτερα να ψήσουμε την κολοκύθα στο φούρνο με τη φλούδα και να πάρουμε την μαλακή σάρκα της. Το ψήσιμο στο φούρνο της δίνει πιο γλυκιά και μεστή γεύση. Θα χρειαστούν 50 λεπτά περίπου στους 180°C.

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, καθώς μπορούν να πλυθούν, να στεγνώσουν καλά και να ψηθούν στο φούρνο ή σε τηγάνι και να τους χρησιμοποιήσουμε σε υγιεινές σαλάτες.

 

Βραστή κολοκύθα

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους και την βάζουμε σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

 

Ψητή κολοκύθα

Αν επιλέξουμε να την ψήσουμε στο φούρνο, μπορούμε να την ψήσουμε με τη φλούδα και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε την ψημένη σάρκα της. Μπορούμε επίσης να ψήσουμε την κολοκύθα καθαρισμένη σε μικρά κομμάτια, στρωμένα σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 30 με 40 λεπτά.

 

Συνδυασμοί γεύσεων

Οι σεφ προτείνουν να συνδυάζουμε την κολοκύθα με μπέικον ή λαρδί, με κρέμα γάλακτος, με τυρί τσένταρ ή ρικότα. Από λαχανικά ταιριάζει αρμονικά με την πατάτα και το καρότο, ενώ δεν θα λέγαμε όχι στη σελινόριζα. Η κολοκύθα ταιριάζει πολύ, επίσης, με το κάρι, το μοσχοκάρυδο, το κακουλέ (καρδάμωμο) και το κύμινο.

Πολλοί σεφ επιλέγουν να προσθέτουν στις παρασκευές με κολοκύθα το μείγμα από 5 μπαχαρικά (πιπέρι Σετσουάν, κανέλα, γαρύφαλο, γλυκάνισο και κόλιανδρο)

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *