Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, ο έβδομος μήνας του χρόνου, και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού! Υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνας και ζεστοί άνεμοι που δυσκολεύουν την ανάπτυξη και την ανθοφορία των φυτών. Βέβαια, αυτές οι συνθήκες συντελούν στην ωρίμανση και την συγκομιδή πολλών αγαπημένων φρούτων και λαχανικών. Κατάλληλη περίοδος ο Ιούλιος για να κάνουμε τις τελευταίες φυτεύσεις για όψιμα καλοκαιρινά κηπευτικά και παράλληλα ετοιμαζόμαστε για τη σπορά φθινοπωρινών λαχανικών. Η ζέστη του καλοκαιριού απαιτεί καθημερινή φροντίδα και η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος αποτελεί μία πρακτική λύση για το τακτικό πότισμα των φυτών. Αυτό τον μήνα, προστατεύσουμε τον κήπο μας από τα έντομα και από τον δυνατό ήλιο, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται να δείξουμε και στα καλλωπιστικά φυτά μας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι εργασίες μας περιμένουν στον κήπο μας μέσα στον Ιούλιο για να τις προγραμματίσουμε κατάλληλα και να απολαύσουμε υγιή και ζωντανά φυτά.

1. Φυτεύουμε καλοκαιρινά λαχανικά και ετοιμάζουμε σπορείο για το φθινόπωρο .Η σταδιακή φύτευση και καλλιέργεια κηπευτικών μας δίνει συγκομιδή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να μην ξεμένουμε ποτέ από φρέσκα λαχανικά και πρώτες ύλες για την κουζίνα μας. Μέσα στον Ιούλιο, μπορούμε να φυτέψουμε όψιμα καλοκαιρινά λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι και φασόλια για να έχουμε παραγωγή καρπών στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτή την περίοδο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να φυτεύουμε τα λαχανικά μας κατά το σούρουπο, ώστε τα νέα φυτά μας να μη ζοριστούν λόγω της έντονης ζέστης και του καυτού μεσημεριανού ήλιου. Σε νότιες περιοχές της χώρας, όπου ο χειμώνας είναι ήπιος, χωρίς έντονη παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες, η παραγωγή των όψιμων φυτεύσεων των όψιμων καλοκαιρινών λαχανικών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, μέσα στον Ιούλιο, ξεκινάμε τη δημιουργία σπορείου για φθινοπωρινά λαχανικά με τις αγαπημένες μας ποικιλίες. Προμηθευόμαστε κατάλληλο φυτόχωμα για σπορά λαχανικών και ετοιμάζουμε σπορείο για φθινοπωρινά λαχανικά όπως το λάχανο, μπρόκολο και το κουνουπίδι. Προτιμούμε σπόρους από τοπικές αποδοτικές ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Τα λαχανικά στο σπορείο μας θα είναι έτοιμα στις αρχές του φθινοπώρου για να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

2. Απολαμβάνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που μας προσφέρει ιδιαίτερη χαρά στον κήπο, καθώς συλλέγουμε μεγάλη ποικιλία λαχανικών για να φτιάξουμε αγαπημένες καλοκαιρινές σαλάτες και φρουτοσαλάτες! Από που να ξεκινήσουμε; Αρχικά βγάζουμε τα κρεμμύδια από το έδαφος και τα αποξηραίνουμε για να τα αποθηκεύσουμε για τους επόμενους μήνες. Συνεχίζουμε με τις πατάτες που τις συγκομίζουμε και τις σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας κατά την αποθήκευση για να τις διατηρήσουμε χωρίς να προσβληθούν από κάμπια. Επίσης, όλο το καλοκαίρι απολαμβάνουμε σημαντική παραγωγή από ντοματίνια, ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, βλίτα, καλαμπόκια και φασόλια. Μέσα στον Ιούλιο, θα απολαύσουμε και μεγάλη ποικιλία από αγαπημένα φρούτα. Από το λαχανόκηπο μας, θα γευτούμε και υπέροχες λαχταριστές φράουλες, αρωματικά πεπόνια και δροσιστικά καρπούζια. Από την κρεβατίνα, συγκομίζουμε πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού, όπως την υπέροχη λευκόκαρπη Σουλτανίνα και την μαύρη ποικιλία σταφυλιού την Αττική που έχουν ξεχωριστή γεύση. Αυτή την εποχή τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας δίνουν υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, κεράσια και πρώιμα σύκα απολαμβάνοντας μία πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων!

Διαβάστε Επίσης  Φυτέψτε Καρότα σε ένα 2λιτρο Μπουκάλι Αναψυκτικού! Μια Απολαυστική Ιδέα που θα Λατρέψουν και τα Παιδιά Σας!

3. Προστατεύμε τα λαχανικά από έντομα και ασθένειες. Ο Ιούλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν έξαρση σε προσβολές από έντομα και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να ελέγχουμε τα φυτά μας. Αρχικά για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, που προσβάλλει τα περισσότερα λαχανικά του κήπου μας και ευνοείται από το ζεστό και ξηρό καιρό την περίοδο του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής από τετράνυχο είναι οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Επίσης, ψάχνουμε στα φύλλα της αγγουριάς, της κολοκυθιάς, του πεπονιού και του καρπουζιού, μήπως κολλάνε, καθώς αυτό είναι σύμπτωμα ότι υπάρχει το έντομο της μελίγκρας και του αλευρώδη που εξασθενούν τα φυτά. Αν δούμε άσπρισμα πάνω στα φύλλα, σαν αλεύρι, είναι σίγουρο ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του ωιδίου. Οι μικρές τρύπες στους καρπούς της ντομάτας είναι ένδειξη προσβολής από τούτα, το έντομο που προκαλεί σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ντομάτας. Και τέλος, ένα άλλο πρόβλημα στον λαχανόκηπο και στις ντομάτες την περίοδο του καλοκαιριού είναι οι βρωμούσες, που προκαλούν κίτρινα στίγματα εξωτερικά του καρπού και φελλώδεις περιοχές στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να μην ωριμάζουν καλά οι καρποί και να μην τρώγονται.

Για να προστατέψουμε τα φυτά μας από έντομα και ασθένειες, προμηθεύομαστε διάφορα οικολογικά σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για να χρησιμοποιηθούν σε βιολογική καλλιέργεια όπως το θειάφι, η θειοχαλκίνη, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής και σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά για να φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα με πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα και πιπέρι καγιέν.

4. Φροντίζουμε και περιποιούμαστε τα καλλωπιστικά φυτά. Μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα λουλούδια των καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας είναι ο μήνας Ιούλιος και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθήκων καύσωνα πολλά λουλούδια αγαπημένων φυτών, ετήσιων όπως η πετούνια, η σερφίνια, ο πανσές, ο κατιφές, το σκυλάκι και η ζίνια, ή πολυετών όπως η τριανταφυλλιά, η γαρυφαλλιά, η ορτανσία, η γαρδένια, ο ιβίσκος και η καμέλια αρχίζουν να μαραίνονται και σταδιακά να ξεραίνονται. Αυτή την περίοδο, φροντίζουμε να αφαιρούμε τα ξεραμένα φύλλα και τα αποξηραμένα άνθη από τα καλλωπιστικά φυτά με ιδιαίτερη επιμέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχύσουμε σημαντικά τη βλάστηση των φυτών και να προκαλέσουμε νέα πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Διαβάστε Επίσης  Οι καλύτεροι σύμμαχοι: Τα φυτά που κάθε σπίτι πρέπει να έχει!

Αφού αφαιρέσουμε τα ξεραμένα φύλλα και άνθη των καλλωπιστικών φυτών, είναι σημαντικό να τα ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού για προστασία από έντομα και ειδικά τη βαμβακάδα, τη μελίγκρα και τον αλευρώδη. Για να απολαύσουμε ξανά πολλά υπέροχα λουλούδια στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά και μία όψιμη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο, προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο.

5. Ποτίζουμε σωστά όλα τα φυτά στον κήπο και σε γλάστρες. Λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή, τα φυτά μας χρειάζονται πολύ συχνά και άφθονα ποτίσματα, για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμούμε να ποτίζουμε τα λαχανικά μας ανά σταθερά χρονικά διαστήματα για να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν, όπως πτώση φύλλων και ανθέων, καθώς επίσης σκασίματα καρπών όπως το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί τα φυτά μας ή κατά το σούρουπο και αποφεύγουμε το πότισμα και τη διαβροχή των φύλλων κατά τις μεσημεριανές ώρες. Πρέπει να προσέξουμε και το υπερβολικό πότισμα των λαχανικών που μπορεί να συντελέσει σε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, σάπισμα στις ρίζες των φυτών, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή.

Πριν φύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για το πότισμα του κήπου μας. Αν δεν υπάρχει καλός γείτονας, φίλος ή συγγενής για να ποτίσει τα φυτά μας όσο θα λείπουμε, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή και σύστημα άρδευσης με σταγόνες στον κήπο μας και στις γλάστρες του μπαλκονιού μας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σωστό πότισμα τις μέρες που θα λείπουμε.

6. Προστατεύουμε τα φυτά από τον έντονο ήλιο και τον καύσωνα. Ο ήλιος είναι πολύ έντονος και καυτός τον μήνα Ιούλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται εκτεταμένα εγκαύματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα των λαχανικών, των καρποφόρων δέντρων και των καλλωπιστικών φυτών. Μία βασική επιλογή για την προστασία των λαχανικών, καθώς και των καλλωπιστικών φυτών, είναι η τοποθέτηση ειδικού διχτυού ηλιοπροστασίας πάνω από τα φυτά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα δικτυοκήπιο, κάτι που προστατεύει σημαντικά την βλάστηση και την καρποφορία των φυτών μας από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Εναλλακτικά, ο ψεκασμός του φυλλώματος με ζεόλιθο, καολίνη ή με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στην προστασία των φυτών σε συνθήκες καύσωνα, έντονου μεσημεριανού ήλιου και υψηλών θερμοκρασιών.

 

προστασια καυσωνα φυτα

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ιούλιος είναι ένας επικίνδυνος μήνας για πρόκληση πυρκαγιάς και είναι απαραίτητο να κάνουμε και κάποιες εργασίες για να προστατεύσουμε τον κήπο μας από την φωτιά. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να πάρουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα καθαρίζοντας έγκαιρα τα ξερά χόρτα του κήπου. Επιπλέον, κλαδεύουμε ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τα απομακρύνουμε άμεσα για να μην αποτελέσουν εύφλεκτη πρώτη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *