Μεσημεριανός ύπνος: Όσο πιο συχνός τόσο καλύτερα για τον εγκέφαλο
Ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε.
Αυτό προτείνει νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο UCL και το University of the Republic στην Ουρουγουάη.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, ανέλυσε δεδομένα από άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών και βρήκε μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του συνηθισμένου μεσημεριανού ύπνου και του μεγαλύτερου συνολικού όγκου εγκεφάλου, δείκτης καλής εγκεφαλικής υγείας που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και άλλων ασθενειών.
Η ανώτερη συγγραφέας δρ Victoria Garfield αναφέρει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για μερικούς ανθρώπους, ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδος για την διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου».
Πώς συνδέεται ο μεσημεριανός ύπνος με την εγκεφαλική υγεία;
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μεσημεριανός ύπνος έχει γνωστικά οφέλη, με τα άτομα που κοιμούνται το μεσημέρι να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ που έδωσαν τις επόμενες ώρες, συγκριτικά με τους συναδέλφους τους που δεν κοιμήθηκαν.
Η ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι η μέση διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ των ατόμων που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι και εκείνων που δεν το έκαναν ήταν ισοδύναμη με 2,6 έως 6,5 έτη γήρανσης.
Η επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφια διδάκτορας δρ Valentina Paz από το University of the Republic αναφέρει ότι «πρόκειται για την πρώτη μελέτη που επιχειρεί να αναλύσει την αιτιώδη σχέση μεταξύ του συνηθισμένου ημερήσιου ύπνου και των επιδράσεών του στον εγκέφαλο σε γνωστικό και δομικό επίπεδο.
Στην μελέτη μας βρήκαμε μια αιτιώδη σύνδεση μεταξύ του τακτικού μεσημεριανού ύπνου και του μεγαλύτερου συνολικού όγκου του εγκεφάλου».
Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε για να επωφεληθούμε;
Αν και οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες για τη διάρκεια του ύπνου, προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος 30 λεπτών ή λιγότερο παρέχει τα καλύτερα βραχυπρόθεσμα γνωστικά οφέλη και ο ύπνος νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να διαταράξει τον νυχτερινό ύπνο.
Για να οδηγηθούν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Μεντελιανή τυχαιοποίηση («Mendelian randomisation»), τεχνική κατά την οποία εξέτασαν 97 αποσπάσματα DNA που πιστεύεται ότι προσδιορίζουν την πιθανότητα των ανθρώπων να κοιμούνται συνήθως μέσα στην ημέρα.
Μετρήσεις για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική ικανότητα ανθρώπων που είναι γενετικά «προγραμματισμένοι» να κοιμηθούν το μεσημέρι συγκρίθηκαν με εκείνες συναδέλφων τους που δεν είχαν αυτές τις γενετικές παραλλαγές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 378.932 άτομα από τη μελέτη UK Biobank.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, οι άνθρωποι που γενετικά ήταν «προγραμματισμένοι» να κοιμούνται μέσα στην ημέρα (όπως το μεσημέρι) είχαν μεγαλύτερο συνολικό εγκεφαλικό όγκο.