Θέμα Ταμπού: Κατανάλωση Εντόμων στην Δυτική Ανθρώπινη Διατροφή

 

Θέμα Ταμπού: Κατανάλωση Εντόμων στην Δυτική Ανθρώπινη Διατροφή

Θέμα Ταμπού: Κατανάλωση Εντόμων στην Δυτική Ανθρώπινη Διατροφή

 

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Colorado State και Wisconsin παρουσίασαν σε πρόσφατη ανασκόπηση τους τα θρεπτικά και περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα που έχει η κατανάλωση εντόμων στην ανθρώπινη διατροφή.

Ενώ στην Δυτική διατροφή η κατανάλωση εντόμων φαντάζει αδύνατη σε 130 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως, στις οποίες κατοικούν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, η κατανάλωση εντόμων είναι πολύ κοινή.

Συνήθως τα έντομα που καταναλώνονται συλλέγονται από το φυσικό περιβάλλον, αλλά η εκτροφή τους για κατανάλωση έχει ήδη αρχίσει σε διαφορετικά μέρη στον πλανήτη, καθώς για την ανατροφή τους απαιτείται λιγότερο νερό και γη και παράγονται λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, σε σχέση με την ανατροφή των κλασικών παραγωγικών ζώων προς ανθρώπινη κατανάλωση. Έντομα τα οποία καταναλώνονται συνήθως είναι τα σκαθάρια, οι κάμπιες, οι σφήκες, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια, οι ακρίδες και οι τερμίτες. Το παραγόμενο προϊόν αυτών των εντόμων είναι μια μορφή αλεύρου για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων.

Διαβάστε Επίσης  Η διατροφή που αυξάνει το κολλαγόνο

Πέρα όμως από τα περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα που έχει η ανατροφή εντόμων υπάρχουν και διατροφικά πλεονεκτήματα καθώς τα έντομα είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών αλλά παρέχουν και περαιτέρω στοιχεία που δεν λαμβάνουμε από την κατανάλωση των κλασσικών παραγωγικών ζώων, όπως φυτικές ίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα, ω-3/6. Τα έντομα είναι καλές πηγές της χιτίνης, που ανήκει στις φυτικές ίνες, και έχει θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και μειώνει την εκδήλωση εντερικών φλεγμονών, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα των εν λόγω ερευνητών όπου 25 γραμμάρια καθημερινής κατανάλωσης σκόνης γρύλου βελτίωσε το εντερικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων.

Επίσης, η περιεκτικότητα απαραιτήτων λιπαρών οξέων ω-3 και ω-6 είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με άλλες φυτικές πηγές.

Διαβάστε Επίσης  Ντομάτα: Ο πανίσχυρος προστάτης του ήπατος

Η πρωτεΐνη που παρέχεται από τα έντομα είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα τα οποία είναι σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με άλλα πρωτεϊνικά φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα σιτηρά. Σε ότι αφορά την εκδήλωση αλλεργιών και δηλητηριάσεων από την κατανάλωση εντόμων, σύμφωνα με άλλες έρευνες, δεν υπάρχει και ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με την κατανάλωση των κλασικών παραγωγικών ζώων που καταναλώνονται στην Δυτική διατροφή. Τέλος, η κατανάλωση εντόμων μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Αναμφισβήτητα η κατανάλωση εντόμων αποτελεί ταμπού στον Δυτικό κόσμο αλλά με την περιβαλλοντολογική καταστροφή που προκαλεί η παραγωγή ζώων για κατανάλωση κρέατος μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μονόδρομο.

 

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: NATURE

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *