Ταπεινά λαχανικά, αλλά τόσο σπουδαία από διατροφικής άποψης…
Τα πράσινα φασολάκια, ειδικά τα λαδερά, είναι απ’ τα πλέον κλασικά πιάτα του ελληνικού παραδοσιακού τραπεζιού. Μπορεί τα φασολάκια με σάλτσα ντομάτας να τα καταναλώνουμε όλο το χρόνο λόγω της πληθώρα των κατεψυγμένων εκδοχών τους που διατίθενται στο εμπόριο, ωστόσο τα φρέσκα φασολάκια αρχίζουν να «εμφανίζονται» το Μάιο και κάνουν θραύση όλο το καλοκαίρι. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 130 ποικιλίες του συγκεκριμένου λαχανικού.
Τα φρέσκα πράσινα φασολάκια είναι ένα ταπεινό λαχανικό αλλά πολύ σπουδαίο από διατροφικής άποψης, αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
1 φλιτζάνι ωμά φασολάκια μας εφοδιάζει τον οργανισμό με:
Θερμίδες: 30 kcal
Υδατάνθρακες: 6,97 g
Πρωτεΐνες: 1,83 g
Φυτικές Ίνες: 3 g
Λιπαρά: 0,22 g
Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα πράσινα φασολάκια μας προσφέρουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη ) και βιταμίνη Β1 (θειαμίνη).
Ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχουν τα φασολάκια είναι το φολικό οξύ. 100 g λαχανικού μας δίνει 37 µg ή 9% φολικού οξέος. Το φολικό οξύ ,ειδικά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β12, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σύνθεση DNA και την κυτταρική διαίρεση.
Από μέταλλα, τα φασολάκια περιέχουν κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το μαγγάνιο δρα μαζί με το ένζυμο υπεροξειδική δισμουτάση και διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και το κάλιο που περιέχουν τα πράσινα φασολάκια καθώς είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επίσης, τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν φλαβονοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν προστατευτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και παίζουν σημαντικό ρόλο κατά της γήρανσης. Ειδικότερα , η ζεαξανθίνη είναι ένα σημαντικό καροτενοειδές που φαίνεται να προσφέρει προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης.
Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες , οι οποίες είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργεία του πεπτικού μας συστήματος, καταλήγει η ειδικός.