Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για την αύξηση περιστατικών – Τι συμβουλεύουν οι παιδίατροι
Συναγερμό έχει προκαλέσει ο έκτος θάνατος παιδιού κάτω των 10 ετών από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.
Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο και είναι σπάνιο να γίνει επικίνδυνο και να χάσει την ζωή του ένα παιδί. «Ο στρεπτόκοκκος που υπάρχει αυτή τη στιγμή και έχουμε δει ότι υπάρχουν έξι θάνατοι στην Ελλάδα είναι το ίδιο μικρόβιο που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια όλοι οι παιδίατροι. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο. Βρίσκεται παντού γύρω στο περιβάλλον μας», είπε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του ΟΡΕΝ, ο Σπύρος Μαζάνης.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός και ο έντονος πόνος στον λαιμό. «Ο ψηλός πυρετός και ο πόνος στον λαιμό. Δηλαδή είναι κάτι ιδιαίτερο από άλλες περιπτώσεις λοίμωξης αυτός ο πόνος στον λαιμό. Βλέπουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί. Δεν μπορεί να φάει. Πονάει. Μπορεί να είναι πρησμένοι οι αδένες κάτω από τον λαιμό του και έχει και πυρετό», ανέφερε ο παιδίατρος. Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που οι γονείς διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα μπορούν να κάνουν στρεπ τεστ και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο προκειμένου να γίνει διάγνωση.
Επιπλέον εξήγησε ότι είναι ένα «ύπουλο μικρόβιο» και κολλάει πάρα πολύ εύκολα. «Μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν να γίνει διεισδυτική νόσος βρεθεί μέσα στο όργανα του παιδιού που δεν πρέπει», τόνισε ο Σπύρος Μαζάνης.
Αναφορικά με την αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στην χώρα μας ο παιδίατρος σημείωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού εξαφάνισε πολλά μικρόβια που τώρα επανέρχονται. Επίσης τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα τους έχει αλλάξει μετά την νόσηση τους με κορονοϊό με αποτέλεσμα να προσβάλλονται ευκολότερα.
Θεοκλής Ζαούτης: Υπάρχει αντιβίωση. Δεν είναι ανθεκτικό το μικρόβιο
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τα νέα κρούσματα στρεπτόκοκκου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης. Όπως ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης παρουσιάστηκε στην Ευρώπη κάποια αύξηση στα σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές άρχισαν να επιτηρούν τα περιστατικά.
«Πάντα υπήρχαν θάνατοι από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο. Ως παιδίατρος έβλεπα θανάτους από αυτό τον στρεπτόκοκκο», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Και συνέχισε: «Όντως ο στρεπτόκοκκος αυτός μπορεί να παρουσιάζεται με πολύ ήπια συμπτώματα και να έχουμε ταχεία επιδείνωση».
Κάλεσε τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να έχουν πυρετό να μιλούν με τους παιδιάτρους έστω κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια. «Υπάρχει αντιβίωση και το μικρόβιο δεν έχει αλλάξει. Δεν έχει γίνει πιο ανθεκτικό. Δεν φαίνεται να είναι κάποιο νέο μικρόβιο και ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Παρδάλη: Τα τεστ για τον στρεπτόκοκκο πρέπει να γίνονται από γιατρούς
H Αντιπρόεδρος των Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, μίλησε στον ΑΝΤ1 για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, τονίζοντας ότι τα τεστ για τον στρεπτόκοκκο πρέπει να γίνονται από ιατρούς και μικροβιολογικά εργαστήρια και όχι από τους γονείς, όπως τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.
«Το τελευταίο περιστατικό προστέθηκε στον θλιβερό αριθμό. Φάνηκε πως όλο αυτό εξελίχθηκε κάτω από τα μάτια των γιατρών και ότι η αρχική εικόνα του παιδιού ήταν καλή. Και η κλινική και η εργαστηριακή εικόνα του 7χρονου ήταν καλή» σχολίασε αρχικά.
«Ο γονιός παίρνει το strep test και το κάνει μόνος του. Είναι λάθος, μπορεί να βγει ψευδές αποτέλεσμα» επεσήμανε η κ. Παρδάλη. «Είμαστε σε έξαρση από τον Ιανουάριο και μετά. Είναι φυσιολογική εποχή για την έξαρση» συμπλήρωσε.
Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε η κα Παγώνη.
«Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» σημείωσε.
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κα Παγώνη και πρόσθεσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».
Η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον στρεπτόκοκκο
Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, εντός του έτους 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Οι λοιμώξεις από iGAS δεν επιτηρούνται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας, και επομένως δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS από τις αρχές του έτους 2023.
Σε περίπτωση νοσηλείας ή θανάτου, περιστατικού με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και συγγενών λοιμώξεων, της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να γίνει διερεύνηση των επαφών και λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιπλέον να συλλεγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το νόσημα. Η δήλωση των κρουσμάτων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α γίνεται με την ίδια διαδικασία δήλωσης των νοσημάτων, μέσω του ειδικού Δελτίου δήλωσης διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS)