Μεσογειακή διατροφή: Προστάτης της γυναικείας καρδιάς

 

Μεσογειακή διατροφή: Προστάτης της γυναικείας καρδιάς

Μεσογειακή διατροφή: Προστάτης της γυναικείας καρδιάς

Μειωμένες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25% έχουν οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η μελέτη μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δημόσια υγεία. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές σχετικά με τους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνους που σχετίζονται με τις φλεγμονές, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, συνεισφέρουν στα πιο μακροπρόθεσμα οφέλη της μεσογειακής διατροφής απέναντι στις καρδιαγγειακές νόσους», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Shafqat Ahmad, ο οποίος είναι και ερευνητής στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης. «Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης  Αλεύρι από κεχρί

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 25.000 Αμερικανίδες για διάστημα 12 ετών, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό βαθμό προσήλωσής τους στη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει προτεραιότητα στο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά και βάζει σε δεύτερο πλάνο το κρέας και τα γλυκά.

Οι γυναίκες με υψηλό βαθμό προσήλωσης παρουσίασαν 28% χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το ποσοστό έπεσε στο 25% στις γυναίκες με μεσαίο βαθμό προσήλωσης και έφτασε στο 23% σε εκείνες με χαμηλό βαθμό, βγάζοντας μέσο όρο 25%.

Η μείωση του κινδύνου προσομοιάζει σε εκείνη που παρέχεται από τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερόλη ή άλλες φαρμακευτικές αγωγές για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Προηγούμενες μελέτες έχουν, επίσης, συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να αποσαφηνίζουν τους λόγους, πράγμα που κάνει η συγκεκριμένη μελέτη.

Διαβάστε Επίσης  Ποια είναι τα οφέλη των ζυμαρικών στην υγεία μας

Η ομάδα του Shafqat Ahmad ανακάλυψε μία συσχέτιση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και τη μείωση των καρδιακών παθήσεων. Όπως φαίνεται, η μεσογειακή διατροφή αντιπροσωπεύει το 29% στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των παθήσεων, η βελτίωση στον μεταβολισμό της γλυκόζης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη αντιπροσωπεύουν το 28% και ο χαμηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος το 27%. Οι ερευνητές, τέλος, συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με τις μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *