Δείτε με πόσο καθημερινό περπάτημα ισοδυναμεί η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

 

Δείτε με πόσο καθημερινό περπάτημα ισοδυναμεί η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Δείτε με πόσο καθημερινό περπάτημα ισοδυναμεί η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση λίγων φρούτων και λαχανικών ισοδυναμεί με χιλιάδες βήματα ως προς τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν πάνω από 2.000 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν τρέξιμο σε διάδρομο, ενώ μετρήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου τους.

Όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είχαν το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης με όσους έκαναν περίπου 4.000 βήματα την ημέρα στις προηγούμενες μελέτες των ερευνητών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ως φυσικός λιποδιαλύτης που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του μεταβολισμού σας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τη φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Michael Mi, από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης που παρατηρήσαμε σε όσους ακολουθούσαν πιο υγιεινές δίαιτες ήταν παρόμοια με το να κάνουν καθημερινά πάνω από 4.000 βήματα».

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν την ίδια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, υπάρχουν διαφορές στη φυσική τους κατάσταση, γεγονός που υποδεικνύει ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε Επίσης  Δημητριακά ολικής άλεσης: Προασπίζουν την υγιεία μας

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.380 μεσήλικες Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης φαγητού, προκειμένου οι ερευνητές να αξιολογήσουν την κατανάλωση 126 ειδών κατά το τελευταίο έτος. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από ποτέ ή λιγότερο από μία φορά το μήνα έως έξι ή περισσότερες μερίδες την ημέρα.

Οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της ποιότητας της διατροφής χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI; 0 έως 110) και τη Βαθμολογία Μεσογειακής Διατροφής (MDS; 0 έως 25), που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες έδειξαν καλύτερη ποιότητα διατροφής με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα ψάρια και τα καλά λιπαρά και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και του αλκοόλ.

Ο Δρ. Μι είπε: «Στους μεσήλικες, τα υγιεινά διατροφικά μοτίβα συσχετίστηκαν έντονα με τη φυσική κατάσταση, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητας. Η σχέση ήταν παρόμοια σε γυναίκες και άνδρες και πιο ισχυρή στους κάτω των 54 ετών, συγκριτικά με τους πιο ηλικιωμένους».

Περαιτέρω ανάλυση εντόπισε 24 μεταβολίτες -ουσίες που παράγονται κατά την πέψη και απελευθερώνονται στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης- που συνδέονταν είτε με κακή είτε με καλή διατροφή και φυσική κατάσταση.

Ο Δρ. Μι είπε: «Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική υγεία, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τρόπος για να οδηγήσει σε βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ικανότητα άσκησης».

Διαβάστε Επίσης  Τυρί: Οι λόγοι που μπορούμε να το τρώμε άφοβα - Ποια τα οφέλη του;

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, το ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), το κάπνισμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Ο μέσος όρος του Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής και της Βαθμολογίας Μεσογειακής Διατροφής, ήταν 66,7 και 12,4, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τη μέση βαθμολογία, μια αύξηση κατά 13 βαθμούς στο δείκτη Υγιεινής Διατροφής και 4,7 στη βαθμολογία Μεσογειακής Διατροφής συσχετίστηκε με 5,2% και 4,5% αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αντίστοιχα.

Ο Δρ. Μι πρόσθεσε: «Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το να τρώμε καλά βελτιώνει τη φυσική κατάσταση ή να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας αντίστροφης σχέσης, ότι δηλαδή τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση επιλέγουν να τρώνε υγιεινά.

Υπάρχουν ήδη πολλοί λόγοι που επιτάσσουν να ακολουθείτε μια διατροφή υψηλής ποιότητας και πλέον υπάρχει ακόμη ένας λόγος που σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση. Μια μεσογειακή διατροφή με φρέσκα, μη επεξεργασμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και αλκοόλ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *