Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου
Πρόσφατα δεδομένα απέδειξαν ότι η Μαστίχα Χίου λειτουργεί ευεργετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Έτσι, πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν τη συμβολή της Μαστίχας Χίου στην ρύθμιση και την καταπολέμηση της υπεργλυκαιμίας.
Κάποια συστατικά της Μαστίχας Χίου σχετίζονται άμεσα με αυτό το φαινόμενο, όπως είναι το ολεανονικό οξύ και διάφορα τριτερπένια όπως το μαστικαδιενικό οξύ και το ισοσοταδιαδιονικό οξύ. Εξάλλου, έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα in vivo τα οποία κατέδειξαν σημαντική μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, επιβεβαιώνοντας την σημαντική αντιδιαβητική δράση της Μαστίχας Χίου.
Μια σειρά από κλινικές μελέτες στον άνθρωπο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μαστίχα Χίου ελαττώνει τα επίπεδα της γλυκόζης και της συνολικής χοληστερόλης στο αίμα των υγειών ατόμων, με αξιοσημείωτη ανοχή σε εξωγενείς παράγοντες.
Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει την ευεργετική δράση της μαστίχας στη χοληστερίνη
Οι Petersen et al (2011) διεξήγαγαν μια έρευνα για πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς ουσίες κατά του διαβήτη και ανέπτυξαν ένα μοντέλο φαρμάκων, το οποίο εξαρτάται από μερικούς αγωνιστές του PPARγ, το οποίο είναι ο υπότυπος γ των παραγόντων μεταγραφής που ενεργοποιήθηκαν από λιπαρά οξέα[21].
Και που ανήκουν στην ομάδα των υποδοχέων του πυρήνα του θυρεοειδή και των ρετινοειδών.
Το μεθυλ-ολεανονικό οξύ, ένα συστατικό της Μαστίχας Χίου επιλέχθηκε και το ολεανονικό οξύ, το οξύ που προκύπτει από το μεθυλολεανονικό οξύ, προσδιορίστηκε ως αγωνιστής του PPARγ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι άλλα υποκλάσματα της εκχύλισης της Μαστίχας Χίου, παρουσίασαν εξίσου σημαντικές βιολογικές επιδράσεις έναντι του PPARγ. 40
Οι Vuorinen et al (2015) διεξήγαγαν επίσης μια βασισμένη σε φαρμακευτικές ουσίες εικονική προβολή, έτσι ώστε να φιλτράρουν μια φυσική βάση δεδομένων προϊόντων για πιθανούς αναστολείς της 11β-υδροξυστεροιδούς διυδρογονάσης-1[22].
Η εξέταση ήταν στοχευμένη στα τριτερπένια της Μαστίχας Χίου.
Για παράδειγμα, βρέθηκαν το μαστιχοδιενονικό οξύ και το ισομαστιχοδιενονικό οξύ, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των τριτερπενίων της Μαστίχας Χίου, τα οποία παρεμπόδισαν επιλεκτικά την 11β-υδροξυστεροιδή διυδρογονάση-1 και το 11βυδροξυστεροιδή διυδρογονάση-2 σε χαμηλά επίπεδα.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η παρεμπόδιση της 11β-υδροξυστεροιδούς διυδρογονάσης-1 συμβάλλει στην αντιδιαβητική ικανότητα της Μαστίχας Χίου.
Οι Georgiadis et al (2013) μελέτησαν την δραστηριότητα της Μαστίχας Χίου σε μεταβολικούς παραμέτρους διαβητικών ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά.
Διαβητικά ποντίκια τα οποία είχαν επαχθεί σε στρεπτοζοτοκίνη και ήταν ηλικίας 12 εβδομάδων, αρσενικά και τύπου C57bl/6, διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα της δόσης του προϊόντος και της διάρκειας της χορήγησης[23].
Μετά από 4 βδομάδες, η κατανάλωση της Μαστίχας Χίου οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων και στα ποντίκια που είχαν δεχτεί χαμηλή δόση Μαστίχας και σε αυτά που είχαν δεχτεί υψηλή.
Τα επίπεδα βάρους του σώματος είχαν χαμηλώσει αισθητά στα ποντίκια που είχαν δεχτεί χαμηλή δόση, σε σύγκριση με αυτά που είχαν δεχτεί υψηλή.
Στο τέλος του πειράματός, τα ποντίκια που είχαν δεχτεί χαμηλή δόση επέδειξαν εντυπωσιακά χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης ορού αίματος, χοληστερόλης και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης.
Τα ποντίκια που είχαν δεχτεί υψηλή δόση βελτίωσαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του ορού αίματος. Η ηπατική στεάτωση περιορίστηκε σε ένα βαθμό και στις δύο ομάδες των ποντικιών.
Συνοψίζοντας, οι χαμηλές δόσεις σε Μαστίχα Χίου βελτιώνουν τις διαταραχές της γλυκόζης και των λιπιδίων σε διαβητικά ποντίκια, ενώ ταυτόχρονα θεραπεύουν μέχρι ενός σημείου τις ηπατικές βλάβες.
Οι Saad Ur Rehman et al (2015) διερεύνησαν την αντιδιαβητική δραστηριότητα της ακατέργαστης Μαστίχας Χίου σε διαβητικά ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί η δραστική ουσία alloxan[24]. Η Μαστίχα Χίου σε ποσότητα 100mg/kg σωματικού βάρους οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης του αίματος.
Επομένως, υποδεικνύεται ότι η ακατέργαστη Μαστίχα Χίου είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του διαβήτη, αφού εμφανίζει σημαντική αντι-υπεργλυκαιμική δραστηριότητα μειώνοντας την γλυκόζη του ορού του αίματος σε διαβητικά ποντίκια και αυξάνοντας την ανοχή σε γλυκόζη σε μεγάλο βαθμό.
Υπεργλυκαιμία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση
Οι Tzani et al (2016), διερεύνησαν το ρόλο της Μαστίχας Χίου στο μεταβολικό μονοπάτι καθώς και στο ιστολογικό προφίλ του ήπατος[25] σε ένα ζωικό τύπο ασθένειας του ήπατος γνωστής ως NAFLD (μη αλκοολική λιπώδης ασθένεια του ήπατος).
Χορήγηση Μαστίχας Χίου σε δοσολογία 20mg / kg σωματικού βάρους ανά ημέρα για 4 εβδομάδες οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και ιντερλευκίνης-6 (IL-6) ενώ την ίδια στιγμή, η ηπατική στεάτωση εν μέρει αποκαταστάθηκε.
Λιπώδες ήπαρ: Αιτίες, επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Οι Kartalis et al (2015) μελέτησαν τις επιδράσεις της Μαστίχας Χίου σε 156 υγιή άτομα σε ό,τι αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης πλάσματος σε περίοδο νηστείας (FPG), για μια συνολική περίοδο οκτώ εβδομάδων[27].
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες:
Η πρώτη ομάδα η οποία λάμβανε placebo δηλαδή χωρίς Μαστίχα Χίου,
η δεύτερη ομάδα που λάμβανε 1g ακατέργαστης Μαστίχας Χίου καθημερινά (σε κάψουλες των 330mg) και
η τρίτη ομάδα που λάμβανε 2g Μαστίχας Χίου καθημερινά.
Ως αποτέλεσμα, στην δεύτερη ομάδα η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 11.5mg/dl και η FPG κατά 4.5 mg/dl λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το γένος τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) και τις στατιστικές παραμέτρους.
Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (BMI>25) έδειξαν μεγαλύτερη επιρροή και η εκτιμώμενη μείωση της ολικής χοληστερόλης ήταν 13.5 mg/dl και το FPG 5.1mg/dl. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες στο πεπτικό, στο ηπατικό και στο ουροποιητικό σύστημα.
Αντιθέτως, η Μαστίχα Χίου παρουσιάζει μια σημαντική δραστηριότητα κατά της ολικής χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης σε υγιή άτομα με εντυπωσιακή ανεκτικότητα και ανιχνεύσιμα αντίθετα συμβάντα.