Λαϊκή αγορά: Χρήσιμες συμβουλές για φθηνές και ποιοτικές αγορές

 

Λαϊκή αγορά: Χρήσιμες συμβουλές για φθηνές και ποιοτικές αγορές

Λαϊκή αγορά: Χρήσιμες συμβουλές για φθηνές και ποιοτικές αγορές

Η βόλτα στη λαϊκή της γειτονιάς μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα αν δεν είσαι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους ψώνια. Ένας μικρός οδηγός αγοράς (και συμπεριφοράς) μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικειωθείς γρηγορότερα αλλά και να ψωνίσεις πιο ποιοτικά.

Σάββατο πρωί. Σχεδόν πάντα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψώνια στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς. Το kit της λαϊκής ετοιμάζεται συνήθως από νωρίς το πρωί και κάθε φορά είναι το ίδιο: Το περιβόητο καροτσάκι της λαϊκής (που όταν ήμουν μικρή κορόιδευα…), μια τσάντα πλάτης για τα πιο βαριά, το πορτοφόλι μου, στο οποίο συνήθως φροντίζω να έχω μετρητά για ευκολία, γυαλιά ηλίου και αθλητικά παπούτσια.

Αδιαμφισβήτητα, η καλύτερη εποχή για τη λαϊκή (τουλάχιστον για μένα) είναι η Άνοιξη.

Τότε που τα λαχανικά αφθονούν και τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζονται, όπως επίσης και τα μικρά μπουκετάκια από λουλούδια της Άνοιξης που νιώθεις ότι σε «γλυκοκοιτάνε».

Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή έχει όχι μόνο φθηνότερα προϊόντα συγκριτικά με το σούπερ μάρκετ αλλά –συνήθως– και ποιοτικότερα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα και τιμές και εκτός από φρούτα και λαχανικά θα βρεις διάφορα άλλα ντόπια καλούδια όπως μέλι, ελαιόλαδο, κρασί, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Αν ανήκεις σε αυτούς που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν αλλά και πώς να ψωνίσουν στη λαϊκή, τότε σου έχουμε ετοιμάσει έναν μίνι οδηγό με μυστικά που μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ.

Συμβουλές για να ψωνίζεις φθηνά και ποιοτικά στη λαϊκή

– Προτίμησε προϊόντα από παραγωγούς

Ένα από τα μυστικά για πετυχημένες αγορές στη λαϊκή είναι το να ψωνίζεις από παραγωγούς οι οποίοι έχουν καλύτερες τιμές, ποιοτικότερα και πιο φρέσκα (και ντόπια) προϊόντα. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο βοηθάς και την τοπική οικονομία αλλά και το περιβάλλον.

Διαβάστε Επίσης  Μουστάρδα σε σπόρο ή σε κρέμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία!

Αν αναρωτιέσαι πώς θα τους αναγνωρίσεις, οι τρόποι είναι δύο. Πρώτον, έχε τα μάτια σου ανοιχτά γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί το γράφουν σε κάποιο ταμπελάκι, και δεύτερον, να ξέρεις ότι οι παραγωγοί έχουν συνήθως ένα ή δύο είδη προϊόντων – για παράδειγμα μόνο πορτοκάλια και λεμόνια (εσπεριδοειδή).

 

– Πιάσε κουβέντα

Συνήθως, οι παραγωγοί έχουν όρεξη να μιλήσουν για το προϊόν τους. Θυμάμαι πέρυσι το Καλοκαίρι που αγόραζα βερίκοκκα για μαρμελάδα, ο ευγενέστατος κύριος που μου τα πούλησε, μου μίλησε για τη θρεπτική αξία που –υπό συνθήκες– έχει το κουκούτσι του βερίκοκκου.

 

Ανοίγοντας συζήτηση και ρωτώντας λεπτομέρειες για το προϊόν, οι παραγωγοί σε μαθαίνουν και με την πάροδο του χρόνου σε βοηθούν στην επιλογή των προϊόντων. Δημιουργείται, θα λέγαμε, μια σχέση εμπιστοσύνης.

 

– Μην έχεις το ύφος του αρχάριου

Αν δεν ξέρεις να ψωνίζεις φρούτα και λαχανικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να το δείξεις. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι πρέπει να διαλέγεις μόνος σου τα ζαρζαβατικά που θα βάλεις στη σακούλα σου, κυρίως για να ξέρεις τι αγοράζεις.

 

– Ποια ώρα της ημέρας να πάω στη λαϊκή;

Άλλος ένας άγραφος νόμος της λαϊκής είναι ότι αν πας το πρωί θα βρεις καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα, όμως αν πας αργότερα θα βρεις καλύτερες (δηλαδή χαμηλότερες) τιμές. Ειδικότερα, στο «κλείσιμο», όπως λέμε, βρίσκεις πάντα τα φθηνότερα.

 

– Ψώνισε με βάση την εποχική διαθεσιμότητα των τροφίμων

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την καλύτερη εποχή κάθε προϊόντος και την προέλευσή του και να ψωνίζουμε ανάλογα. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο βρίσκουμε πορτοκάλια, περγαμόντο και αγκινάρες ενώ την Απρίλιο κρεμμύδια, φασολάκια και σπαράγγια.

Διαβάστε Επίσης  Πως το ιχθυέλαιο προστατεύει το σώμα από ασθένειες

 

Επίσης, ας έχουμε υπόψη ότι την περίοδο από την Άνοιξη προς το Καλοκαίρι υπάρχει πληθώρα λαχανικών, ενώ όταν πλησιάζουμε και μπαίνουμε στην καρδιά του Καλοκαιριού αυξάνονται τα φρούτα.

 

– Ημιορεινά μέρη VS κάμπος

Άλλο ένα μυστικό σχετικά με την προέλευση των προϊόντων έχει να κάνει με το υψόμετρο στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί. Για παράδειγμα, ορισμένα λαχανικά από ημιορεινές περιοχές είναι ποιοτικότερα, πιο αρωματικά και πιο εύγευστα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του κάμπου, όπως π.χ. τα φασόλια Πρεσπών, τα μήλα Ζαγοράς ή οι πατάτες Νευροκοπίου.

 

– Μια βόλτα στη βιολογική

Σαφέστατα, αν θέλεις τα φρούτα και τα λαχανικά που θα πάρεις να είναι όσο πιο αγνά γίνεται, τότε θα πρέπει να στραφείς στην αναζήτηση βιολογικών αγορών στη γειτονιά σου, όπου τα προϊόντα είναι πιο υγιεινά, νόστιμα και ποιοτικά αλλά όπως καταλαβαίνεις σε υψηλότερες τιμές.

 

– Η λαϊκή θέλει περπάτημα…

Η λαϊκή θέλει την έρευνα αγοράς της και το σίγουρο είναι ότι αν αποφασίσεις να ψωνίσεις από εκεί θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να περπατίσεις. Το να αγοράσεις προϊόντα από τον πρώτο πάγκο που θα βρεις μπροστά σου δεν είναι καλή ιδέα. Πρώτα θα πρέπει να έχεις κάνει την έρευνά σου σε τιμές και προϊόντα.

 

– Από τη θεωρία στην πράξη

Όσο κι αν οι θεωρητικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν, η πράξη είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Με τον καιρό μαθαίνει κανείς πώς πρέπει να ψωνίζει αλλά και διάφορα μυστικά, όπως π.χ. την όψη που πρέπει να έχει ένα προϊόν. Να θυμάσαι, για παράδειγμα, ότι φρούτα που είναι μεγάλα, γυαλιστερά και έχουν ομοιόμορφο σχήμα πιθανότατα έχουν δεχθεί περισσότερα φυτοφάρμακα οπότε καλό θα ήταν να τα αποφεύγεις.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *