Μελισσόχορτο: Αναζωογονεί κάθε μέρος του σώματος
Γράφει ο Άρης Πέτρου Παπαδάκης,
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ(Melissa officinalis)
Μεθυστικό και υπέροχο
Λατρεύω το άρωμα του φρέσκου μελισσόχορτου.
Πραγματικά με ταξιδεύει. Αυτή η ελαφρά λεμονάτη και “γλυκιά” του γεύση ανακουφίζει την καρδιά μου και διώχνει τη θλίψη μου. Το κάνει αυτό καταπραΰνοντας το νευρικό μου σύστημα, μου ανεβάζει τη διάθεση και με γεμίζει με χαρά.
Η γεύση του είναι δροσερή και υπέροχη.
Μπορεί επίσης να μειώσει την ανάπτυξη ορισμένων ιών και βακτηρίων.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το βάλσαμο λεμονιού για
έρπητα (υπό μορφή αλοιφής),
άγχος,
στρες,
αϋπνία,
δυσπεψία,
άνοια.
Έχει αναφερθεί και χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότερη καταγεγραμμένη ιστορία θεραπείας με βότανα, από την κατάθλιψη μέχρι το κρυολόγημα.
Οι πρώτοι βοτανολόγοι, όπως ο Αβικένας επινόησαν τον όρο «κάνει την καρδιά χαρούμενη» που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ένας άλλος διάσημος γιατρός, ο Παράκελσος ισχυρίστηκε ότι το βότανο μπορούσε να αναζωογονήσει κάθε μέρος του σώματος και μάλιστα είχε ένα παρασκεύασμα που ονομαζόταν primum ens melissae.
Ήταν τόσο γνωστό ως θεραπευτικό βότανο που ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας όπως ο Βασιλιάς Κάρολος Ε’ και ο Πρίγκιπας του Γκλάμοργκαν (Νότια Ουαλία) έπινε το ρόφημα κάθε μέρα. Ο Πρίγκιπας έζησε μέχρι τα 108 του χρόνια.
Λόγω της φήμης του ότι δυναμώνει την καρδιά και να ανυψώνει τη διάθεση, ήταν ένα σημαντικό συστατικό στα μεσαιωνικά σαλόνια, γνωστό και ως «ελιξίριο νεότητας».
Είναι ένα βότανο που μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά και ηλικιωμένους λόγω της απαλής φύσης και της αποτελεσματικότητάς του.
Ενθαρρύνει την εφίδρωση για να βοηθήσει στην απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες, ανακουφίζοντας έτσι ασθένειες όπως
το κρυολόγημα,
η γρίπη
και οι πυρετοί.
Επίσης έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντι-ιικές ιδιότητες
Χρησιμοποιείστε 3,4 κοτσανάκια φρέσκα ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε 200ml ζεστό νερό για λίγα λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Το μελισσόχορτο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική υπνηλία εάν συνδυαστεί με φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια και μετά μια επέμβαση.
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε να το χρησιμοποιήτε τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Ασθένεια του θυρεοειδούς
Το μελισσοχορτο μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, να μειώσει τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και να επηρεάσει τη θεραπεία υποκατάστασης ορμονών του θυρεοειδούς. Αποφύγετε το εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς.
Το μελισσόχορτο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και επιβράδυνση της αναπνοής. Ορισμένα ηρεμιστικά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπνηλία και επιβράδυνση της αναπνοής.
Η λήψη μελισσόχορτου με ηρεμιστικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και/ή υπερβολική υπνηλία.
ΠΗΓΕΣ
“Οι επιδράσεις του βάλσαμου λεμονιού (Melissa officinalis L.) στην κατάθλιψη και το άγχος σε κλινικές δοκιμές: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση – PubMed” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34449930/
Πιλοτική δοκιμή εκχυλίσματος φύλλων Melissa officinalis L. στη θεραπεία εθελοντών που πάσχουν από ήπιες έως μέτριες αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές ύπνου
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22207903/
“Ανασταλτική δράση του εκχυλίσματος Melissa officinalis L. στην αναπαραγωγή του ιού του απλού έρπητα τύπου 2 – PubMed” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19023806/
Βασικές και σπασμολυτικές επιδράσεις ενός υδροαιθανολικού εκχυλίσματος φύλλων του Melissa officinalis L. στην κινητικότητα του εντέρου: Μια Ex Vivo μελέτη https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6653806/
“Εκχύλισμα Melissa officinalis στη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer: μια διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1738567/