Ο σκύλος μου κουτσαίνει! Τι συμβαίνει; Βλέπετε τον σκυλάκο σας να κουτσαίνει ξαφνικά;

 

Ο σκύλος μου κουτσαίνει! Τι συμβαίνει; Βλέπετε τον σκυλάκο σας να κουτσαίνει ξαφνικά;

Ο σκύλος μου κουτσαίνει! Τι συμβαίνει; Βλέπετε τον σκυλάκο σας να κουτσαίνει ξαφνικά;

Δείτε που πραγματικά μπορεί να οφείλεται και πως να το αντιμετωπίσετε με ασφάλεια και ηρεμία!

Τα σκυλιά κουτσαίνουν για πολλούς λόγους, όπως ακριβώς κι εμείς. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους όμως, οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν τι συνέβη ή που πονάνε, γιατί πολύ απλά δεν έχουν την ικανότητα της ομιλίας. Έτσι, λοιπόν, η πιο αξιόπιστη πηγή για τον εντοπισμό της αιτίας, που κουτσαίνει το κατοικίδιο σας στο πίσω πόδι ή το μπροστινό είναι ο κτηνίατρος σας.

Πριν καλέσετε για να κλείσετε ραντεβού, όμως, θα θέλετε να ενημερωθείτε για τις πιο κοινές αιτίες, τι πρέπει να περιμένετε από την επίσκεψη στο γιατρό και πότε το να κουτσαίνει θα πρέπει να σας στείλει αμέσως στα επείγοντα.

 

Η αρχή των πραγμάτων

Πρώτα από όλα, ξεκίνησε να κουτσαίνει βαθμιαία ή ξαφνικά; Στην πρώτη περίπτωση παρατηρείται κλιμάκωση μες το χρόνο. Συνήθως, υπάρχει κάποια χρόνια ή γενετική κατάσταση που κρύβεται από πίσω, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η δυσπλασία.

Στη δεύτερη, συνήθως, υπάρχει ταυτόχρονη πρόκληση κάποιου μικροτραυματισμού ή πληγής. Αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα, συγκριτικά με την πρώτη. Η συγκεκριμένη γνώση θα βοηθήσει τον κτηνίατρο σας να εντοπίσει την πιθανότερη αιτία του προβλήματος. Έτσι, θα βρίσκεται σε θέση να συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

 

Η κατάλληλη στιγμή να καλέσετε τον κτηνίατρο

Γενικά, καλό θα ήταν να μη ρισκάρετε να κλείσετε σύντομα ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σας – ειδικά αν δεν κουτσαίνει για αρκετή ώρα. Αν δεν μπορέσετε να επισκεφτείτε άμεσα το κτηνιατρείο, παρακολουθήστε προσεκτικά τον σκύλο σας.

Σε περίπτωση που δείτε πως δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα, μπορείτε να περιμένετε μέχρι το επόμενο πρωί. Συνήθως, η ταλαιπωρία στο μπροστινό ή πίσω πόδι περνάει σε μερικές ώρες.

Ωστόσο, σε περιστάσεις, όπως ένα σπασμένο κόκκαλο ή μία εξάρθρωση, απαιτείται άμεση φροντίδα για το σκύλο μας. Από την άλλη, μια βλάβη των νεύρων, ίσως αποτελεί ένδειξη σοβαρότερης νευρολογικής κατάστασης ή τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να εισάγετε τον σκύλο σας στην κλινική έκτακτης ανάγκης, εάν εμφανίζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια:

Κρεμαστό άκρο (εξάρθρωση)
Πρήξιμο
Ζεστό άκρο
Προφανές σπάσιμο, με αφύσικη γωνία και θέση

Διαβάστε Επίσης  Μπορούν οι γάτες να μεταδώσουν ασθένειες με το γλείψιμο;

Κοινές αιτίες που προκαλούν δυσκολία στο περπάτημα

Η χωλότητα στα σκυλιά αποτελεί ένα συχνό κτηνιατρικό ζήτημα. Μάλιστα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αιτιών, από χρόνιες καταστάσεις έως μικροτραυματισμούς. Για αυτό, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Τραυματισμός στην πατούσα

Αν έχετε πατήσει ποτέ θραύσματα από γυαλί, τότε ξέρετε πως είναι να υπάρχει κάτι αιχμηρό καρφωμένο στο πόδι σας. Ξένα σώματα, όπως γυαλιά, κλαδιά, αγκάθια, ή οτιδήποτε άλλο που βρίσκεται στο ποδαράκι του σκύλου σας, πονάει. Για αυτό, αν έχει πατήσει κάτι που δεν θα έπρεπε, είναι λογικό να δείτε το πίσω πόδι του να κουτσαίνει.

Πέρα από την εμφανή δυσκολία που προκαλούν κατά το περπάτημα, οι μικροτραυματισμοί χρειάζονται αρκετή προσοχή, γιατί μπορεί να μολυνθούν και να πρηστούν. Ακόμη, τσιμπήματα από διάφορα έντομα προκαλούν επίσης ερεθισμό και δυσκολία στο περπάτημα.

Το ίδιο ισχύει και για εγκαύματα, κρυοπαγήματα, μώλωπες και σπασμένα νύχια. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σημάδι που σας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά είναι το επίμονο γλείψιμο της πατούσας από τον τετράποδο φιλαράκο σας.

2. Νόσος των οστών

Μερικές ασθένειες επηρεάζουν τα οστά των ποδιών του σκύλου. Τα νεαρά σκυλάκια, και συγκεκριμένα κάποια κουτάβια, μπορούν να παρουσιάσουν καταστάσεις, όπως η υπερτροφική οστεοδυστροφία. Τότε πονάνε αρκετά κατά το περπάτημα και για αυτό κουτσαίνουν.

3. Ασθένειες των αρθρώσεων

Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν σταδιακά τη φθορά των αρθρώσεων και του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτό οδηγεί σε βαθμιαία ακινητοποίηση του σκύλου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η δυσπλασία του ισχίου, η οστεοαρθρίτιδα και η νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Αν η διάγνωση δείξει πως ο σκυλάκος σας υποφέρει από δυσπλασία ή αρθρίτιδα, το πιθανότερο είναι να του χορηγηθεί κάποιο ειδικό συμπλήρωμα. Αυτά χρησιμοποιούνται ως πρώιμη παρέμβαση, αλλά είναι ασφαλή και για μακροχρόνια χρήση.

4. Οι τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί είναι μια από τις πιο προφανείς αιτίες του γιατί κουτσαίνει ο σκύλος σας στο πίσω πόδι ή στο μπροστινό. Από τροχαία ατυχήματα έως μικροτραυματισμούς κατά την άσκηση, οι σκύλοι εκτίθενται καθημερινά σε πολλούς τύπους τραυμάτων.

Παραδείγματα μέτριας ή σοβαρής ακινητοποίησης αποτελούν: τα σπασμένα οστά, τα κατάγματα, τα διαστρέμματα, οι εξαρθρώσεις και οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το σκυλί αδυνατεί να βάλει έστω και λίγο βάρος στο προσβεβλημένο άκρο.

Διαβάστε Επίσης  Ποια καλοκαιρινά φρούτα μπορεί να φάει το κουνέλι σας

Αν το σκυλάκι σας γίνει ξαφνικά κουτσό, περιμένετε 15 λεπτά. Προσπαθήστε να το κρατήσετε ήρεμο και ακίνητο. Μετά από αυτό μπορεί να περπατάει και πάλι μια χαρά και να γλιτώσετε την επίσκεψη στον κτηνίατρο! Αν δεν πιάσει, δεν την γλιτώνετε.

 

Η διάγνωση ενός κουτσού σκύλου

Συνήθως, η αιτία είναι αρκετά φανερή και εντοπίζεται σε κάποιο σπάσιμο άκρου ή θραύσματος γυαλιού στην πατούσα. Άλλες φορές, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα.

Κατά την επίσκεψη σας, το κτηνιατρικό προσωπικό θα ψηλαφήσει την περιοχή, που κάνει το σκυλάκι σας κουτσό. Σκοπός είναι να δουν αν υπάρχει ερυθρότητα, πρήξιμο, περίεργη κινητικότητα ή αν το ζωντανό πονάει.

Φυσικά, την παραπάνω διαδικασία μπορείτε κι εσείς να την κάνετε στο σπίτι. Καλό θα ήταν να το αποφύγετε όμως, γιατί δίχως τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω τραυματισμό στο κατοικίδιο σας.

Έπειτα, ο κτηνίατρος θα εξετάσει προσεκτικά το κατοικίδιο σας για να εντοπίσει το πρόβλημα. Μία σειρά από ακτινογραφίες, βιοψία, λήψη γενετικού υλικού από την περιοχή ή λήψη αίματος, θα τον βοηθήσουν να βρει αν πρόκειται για κάτι σοβαρό ή όχι.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του σκύλου σας εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης τους. Έτσι, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την ξεκούραση μερικών ημερών, ή να απαιτεί κάποια χειρουργική επέμβαση, περαιτέρω εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή.

Όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται λιγάκι τρομακτικά. Η αλήθεια όμως είναι πως όσο πιο σύντομα επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η αποθεραπεία του σκύλου σας.

Μέχρι τότε όμως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε το κατοικίδιο σας όσο το δυνατόν πιο ήρεμο. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να προβεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα, για να μη χειροτερέψει η κατάσταση του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ένας σκύλος να κουτσαίνει ξαφνικά. Από έναν μικροτραυματισμό, μέχρι μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια, το ζωντανό παρουσιάζει δυσκολία στο περπάτημα. Αν, όμως, το δείτε να χειροτερεύει, ο κτηνίατρος είναι μονόδρομος.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *