Πόσο επικίνδυνα είναι τα τσιμπούρια για τον σκύλο μας

 

Πόσο επικίνδυνα είναι τα τσιμπούρια για τον σκύλο μας

Πόσο επικίνδυνα είναι τα τσιμπούρια για τον σκύλο μας

Τα τσιμπούρια είναι τα εξωπαράσιτα που ανήκουν στην κατηγορία των ακάρεων. Tα τσιμπούρια εντάσσονται στα αρθρόποδα και τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών. Συνήθως προσκολλώνται στο δέρμα των ζώων και ιδιαίτερα των σκύλων, στους οποίους προτιμούν κατά κύριο λόγο να παρασιτούν.

Με τη χρήση του ρύγχους τους, τρυπούν το δέρμα, γαντζώνονται σε αυτό και στη συνέχεια απομυζούν το αίμα τους και έτσι, με τον τρόπο αυτό, τρέφονται και ζουν.

Τα τσιμπούρια αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία του σκύλου μας. Εκτός από την αναιμία και την πιθανή πρόκληση κνησμού ή δερματίτιδας, μεταδίδουν διάφορους ιούς, βακτήρια, ρικέτσιες και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά νοσήματα όπως είναι η Ερλιχίωση και η Πιροπλάσμωση.

Η αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που τα κατοικίδιά σας έχουν προσβληθεί από τσιμπούρια, μην δοκιμάσετε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας.

Για τη σωστή αντιμετώπιση, η/ο κτηνίατρος θα προτείνει την κατάλληλη αγωγή ανάλογα με την κάθε περίπτωση και θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή χρήση των προϊόντων αλλά και για τη διαχείριση του περιστατικού. Ακόμη και η αφαίρεση του τσιμπουριού είναι προτιμότερο να ζητήσουμε από την/τον κτηνίατρο να μας δείξει πως να το κάνουμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Διαβάστε Επίσης  Χρυσές συμβουλές για να κρατήσετε υγιές το κουταβάκι σας

Ευτυχώς, σήμερα υπάρχει πληθώρα προϊόντων για την αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων. Προϊόντα με καινοτόμες δραστικές ουσίες για το σκύλο και τη γάτα που διευκολύνουν τη λύση του προβλήματος. Γι’ αυτό αν δείτε εξωπαράσιτα στο κατοικίδιό σας ή στον χώρο σας, συμβουλευτείτε την/τον κτηνίατρό σας και θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή.

 

Το spray σιτρονέλας θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, και κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, κατά τις ώρες που σουρουπώνει καθώς αυτές τις ώρες όλα τα εξωπαράσιτα και ειδικότερα οι σκνίπες, αλλά και φυσικά και τα τσιμπούρια, εμφανίζουν εντονότερη δραστηριότητα. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται κυρίως στις άτριχες περιοχές όπου τα τσιμπούρια στοχεύουν συνήθως, αλλά και γενικότερα σε όλο το τρίχωμα του ζώου.

Σαμπουάν για τσιμπούρια (αντιπαραστικά)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ιδιαίτερα, μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας με εντομοαπωθητικό σαμπουάν, όχι βέβαια πάρα πολύ συχνά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στο να μην κολλήσει ο σκύλος μας εξωπαράσιτα. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Αυτό το μέτρο δε βοηθάει από μόνο του. Απαιτείται οπωσδήποτε η τακτική και συχνή χρήση αντιπαρασιτικών προϊόντων.

Διαβάστε Επίσης  Ουρολοίμωξη στα σκυλιά

Κατάλληλη φροντίδα του κήπου

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον κήπο μας και να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για το κατοικίδιό μας (και το χειρότερο για τα τσιμπούρια). Το κούρεμα στο γρασίδι και ο εμπλουτισμός του κήπου με αρωματικά φυτά εξασφαλίζουν έναν καθαρό και κατάλληλο χώρο για το σκύλο μας.

Λαμπτήρες LED και αντικουνουπική λάμπα

Είναι γνωστό ότι το ηλεκτρικό φως αποτελεί πόλο έλξης για τα έντομα και τα ζωύφια. Οι λάμπες LED αποτελούν την καλύτερη λύση για να μείνουν μακριά τα τσιμπούρια αλλά και άλλα παράσιτα και έντομα που απειλούν την υγεία του σκύλου. Η αντικουνουπική λάμπα είναι μία χρήσιμη λύση γενικότερα για την προστασία των ζώων μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και για τη δική μας προστασία.

Το σημαντικότερο από όλα είναι η σωστή και τακτική χρήση αντιπαρασιτικών προϊόντων στο σκύλο μας.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι εάν στο περιβάλλον του σκύλου μας υπάρχουν και άλλα ζώα, θα πρέπει να δίνεται τακτικά αντιπαρασιτική αγωγή σε όλα τα ζώα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση τσιμπουριών και άλλων εξωπαρασίτων από ζώο σε ζώο.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *