Πώς θα διακρίνετε αν είστε σε τοξική σχέση με τον εαυτό σας

 

Πώς θα διακρίνετε αν είστε σε τοξική σχέση με τον εαυτό σας

Πώς θα διακρίνετε αν είστε σε τοξική σχέση με τον εαυτό σας

Απ’ όλες τις σχέσεις που θα αποκτήσουμε ποτέ στη ζωή μας, η σχέση με τον εαυτό μας είναι η πιο σημαντική. Το να διακρίνεις εάν είσαι σε τοξική σχέση με τον εαυτό σου μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα σημάδια. Ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια που θα πρέπει να σε κινητοποιήσουν;

1. Είσαι επικριτική με τον εαυτό σου ή τους άλλους

Όταν κάνεις ένα μικρό λάθος στη δουλειά ή λες κάτι ενοχλητικό σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ποια είναι η πρώτη σου αντίδραση; Το να αντιμετωπίσεις με χιούμορ τέτοιες καταστάσεις και απλά να προχωρήσεις, μπορεί να δείχνει ότι έχεις κάποιες υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης. Αλλά αν έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου, είναι πιο πιθανό να είσαι πιο σκληρή με τη συμπεριφορά σου.

Όταν δεν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για ατέλειες ή λάθη, τείνεις να κολλάς στην αρνητικότητα και μπορεί να παγιδευτείς σε συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου είναι σημαντικό, αλλά το να μένεις σε αυτό και να τιμωρείς τον εαυτό σου, μπορεί εύκολα να γίνει τοξική συμπεριφορά.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να διαχειριστείς το άγχος;

2. Δικαιολογείς ανθυγιεινές συνήθειες

Το ότι είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να παίρνεις αποφάσεις που σε κρατούν υγιή, δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο αν έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου, είναι εύκολο να υιοθετήσεις συνήθειες που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι ενδεικτικές για την εικόνα που έχεις η ίδια για τον εαυτό σου, όπως και η επιλογή φίλων και ρομαντικών συντρόφων που έχουν τις δικές τους τοξικές συμπεριφορές. Σε αυτή την περίπτωση συχνά αντιμετωπίζεις αυτές τις επιβλαβείς ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ως δικαιολογημένες, επειδή δεν αισθάνεσαι ότι «αξίζεις» να είσαι ευτυχισμένη ή υγιής.

 

3. Θυσιάζεις πολλά από τον εαυτό σου

Το να θυσιάζεις συνεχώς τις ανάγκες σου στη θέση άλλων, ενώ αναπτύσσεις εκνευρισμό, αγανάκτηση και σωματική εξάντληση, μπορεί να υποδηλώνει τοξική σχέση με τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, εάν προσπαθείς συνεχώς να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, ενώ παραμελείς τη δική σου ψυχική υγεία, δεν βάζεις υγιείς και σταθερές βάσεις στη ζωή σου.

4. Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εάν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να νιώθει «λίγος» ή ότι δεν αξίζει αγάπη, πιθανότατα έχεις πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Κάτι που είναι σαφές σημάδι μιας τοξικής σχέσης με τον εαυτό σου.

Διαβάστε Επίσης  Πώς εκδηλώνεται η αγχώδης διαταραχή και τι μπορείτε να κάνετε

Η απέχθεια του εαυτού, δείχνει ότι έχεις εσωτερικεύσει το μίσος ή την ντροπή που σε κάνει να βλέπεις τον εαυτό σου με αρνητικό πρίσμα, και ενδεχομένως ακόμη και να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο.

5. Ψάχνεις για εξωτερική επικύρωση

Το να δεχθείς ένα κομπλιμέντο από έναν άγνωστο ή να ακούσεις ενθαρρυντικά λόγια από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι σε εκτιμούν. Μια προαγωγή ή μία επιβράβευση στη δουλειά, μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου. Αλλά αν διαπιστώσεις ότι αναζητάς αυτό το είδος επιβεβαίωσης από άλλους ανθρώπους πιο συχνά, ίσως χρειαστεί να σκεφτείς λίγο γιατί συμβαίνει αυτό.

Το να μπορείς να επικυρώνεις και να επιβεβαιώνεις τον εαυτό σου είναι ένας υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης, που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σου και να σου δώσει μια πολύ πιο θετική αυτοαντίληψη.

Εάν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, αλλά αντ’ αυτού βασίζεσαι συχνά σε άλλους ανθρώπους για να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με σένα, τότε θα πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου, με στόχο να απαλλαγείς από αυτά τα τοξικά μοτίβα σκέψης και επικοινωνίας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *