Πράσινες πατάτες – Τρώγονται ή δεν τρώγονται;

 

Πράσινες πατάτες – Τρώγονται ή δεν τρώγονται;

Πράσινες πατάτες – Τρώγονται ή δεν τρώγονται;

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Χασανάκο, μάγειρα και τεχνολόγο τροφίμων, τι κάνουμε όταν οι αποθηκευμένες μας πατάτες αρχίζουν να πρασινίζουν. Ακολουθεί η απάντησή του.
Όλοι έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς σε κάποιες πατάτες να παρουσιάζεται ένα πράσινο χρώμα. Και έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας «ΑΑΑΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ!»

 

Τι κάνει τις πατάτες να πρασινίζουν;

Το πράσινο χρώμα μπορεί να είναι είτε χλωροφύλλη είτε σολανίνη. Και τα δύο προκαλούνται κυρίως από την έκθεση της πατάτας στο φως (αλλά όχι αποκλειστικά). Η χλωροφύλλη δεν είναι επιβλαβής, μάλιστα περιέχει και ωφέλιμη ποσότητα σιδήρου. Η σολανίνη όμως, η οποία είναι μια γλυκοαλκαλοειδής χημική ένωση, από κάποια συγκέντρωση και πάνω είναι τοξική.

 

Μπορούμε να καταναλώσουμε πράσινες πατάτες;

Σολανίνη περιέχουν οι πατάτες φυσιολογικά, σε πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέρος της φυσικής άμυνας της πατάτας, καθώς έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Το πρασίνισμα όμως είναι ένδειξη αύξησης της περιεκτικότητας της σολανίνης σε ενδεχομένως τοξικά για τον άνθρωπο επίπεδα.

Διαβάστε Επίσης  Οφέλη του μοσχοκάρυδου που δεν γνωρίζατε!

Και επειδή δεν μπορούμε με το μάτι να ξέρουμε αν είναι χλωροφύλλη ή σολανίνη το πράσινο που βλέπουμε (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο) δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πράσινο μέρος της πατάτας!

 

Αν λοιπόν έχουν πρασινίσει οι πατάτες, τις πετάμε;

Όχι, καθώς η σολανίνη σε επικίνδυνο δυνητικά επίπεδο είναι στο πράσινο μέρος και κυρίως στο εξωτερικό μέρος της πατάτας. Οπότε, αφενός δεν καταναλώνουμε τις πρασινισμένες πατάτες με τη φλούδα, αφετέρου καθαρίζουμε καλά όλο το πράσινο μέρος, άντε και λίγο ακόμα από κάτω για σιγουριά και μαγειρεύουμε την υπόλοιπη πατάτα.

Διαβάστε Επίσης  Βιταμίνη C : Πόση χρειάζομαι όταν καπνίζω;

 

Τι γίνεται αν καταναλώσουμε σολανίνη

Τι θα πάθουμε άμα καταναλώσουμε πατάτες με σολανίνη; Κλασικές γαστρεντερικές διαταραχές! Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι, κάψιμο του οισοφάγου, πονοκεφάλους και ζάλη.

 

Και δύο tips

Για να αποφύγουμε το πρασίνισμα, αποθηκεύουμε τις πατάτες σε μέρος χωρίς φως και χωρίς ζέστη (π.χ. σε ένα ντουλάπι μακριά από το φούρνο και το καλοριφέρ).

Έξτρα τιπ, άσχετο με τη σολανίνη και το πρασίνισμα: Αποθηκεύουμε τις πατάτες χωριστά από τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, καθώς η παραπάνω υγρασία που περιέχουν σε σχέση με τις πατάτες θα τις κάνουν να σαπίσουν γρήγορα.

O Γιάννης Χασανάκος είναι επαγγελματίας μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη σελίδα του www.thejoycooker.com

 

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *