Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα – Πως να τις αποφύγετε

 

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα – Πως να τις αποφύγετε

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα – Πως να τις αποφύγετε

 

Το καλοκαίρι πλησιάσει και μαζί η στιγμή για μπάνια στη θάλασσα. Τις τελευταίες μέρες οι μωβ μέδουσες κάνουν ξανά την εμφάνισή τους και καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Οι μωβ μέδουσες προκάλεσαν αρκετά προβλήματα πέρυσι και φέτος φαίνεται ότι εμφανίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ήδη υπάρχουν αναφορές για παρουσία μωβ μεδουσών σε παραλίες της Αττικής, των Παξών, της Κέρκυρας και στη νότια Πελοπόννησο.

 

Η μωβ μέδουσα:

Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1.600 μέτρα
Μέγιστο μήκος έχουν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα
Τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών
Η μωβ μέδουσα έχει στα πλοκάμια της μικροσκοπικά κεντριά με μια πολύ ενεργή τοξίνη. Όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα προκαλεί κάψιμο, έντονο πόνο, φλεγμονή και κόκκινα δερματικά εξανθήματα.
Το τσίμπημα συνήθως οδηγεί σε κνίδωση (φαγούρα), φουσκάλες και ξηρά σημάδια. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως: ναυτία, έμετο, μυϊκές κράμπες και αναπνευστικές διαταραχές.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από μωβ μέδουσα
Οι συμβουλές διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μέδουσας, αλλά στους περισσότερους οδηγούς πουθενά δεν συνιστάται η εφαρμογή αμμωνίας.

Επομένως, φαίνεται ότι η ιστορία για ούρηση στο τσίμπημα είναι εσφαλμένη και μάλιστα θεωρείται μάλλον επικίνδυνη για τσιμπήματα από ορισμένους τύπους μεδουσών.

Διαβάστε Επίσης  Μάθε γιατί το ροχαλητό σου δεν είναι καθόλου αθώο!!

 

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα – Πως να τις αποφύγετε

 

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν:

Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό χωρίς να τρίβετε την πληγείσα περιοχή.
Εάν υπάρχει, εφαρμόστε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιήστε μια πλαστική πιστωτική κάρτα, για να αφαιρέσετε τυχόν κεντριά και μείγμα μαγειρικής σόδας που έχουν ενδεχομένως παραμείνει.

Εφαρμόστε κρύα κομπρέσα για 5-15 λεπτά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια σακούλα με πάγο, ή ακόμα και κρύο ρόφημα τυλιγμένο σε ένα πανί. Ο πάγος πρέπει να μην είναι σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου, εφαρμόστε ξανά την κρύα κομπρέσα, εάν χρειάζεται, για άλλα 5 λεπτά.

Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ή φαρμακοποιό. Εκείνος πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή/και κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή π.χ. 3-4% περιεκτικότητας σε λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη.

ΜΗΝ τυλίγετε το σημείο του τσιμπήματος με επιδέσμους και ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, φρέσκο (πόσιμο) νερό, αλκοόλ και αμμωνία, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

 

Πως να… αποφύγετε τις μέδουσες

Διαβάστε Επίσης  Νεφροί: 6 συμβουλές από έναν ειδικό για να τους διατηρήσετε υγιείς για πάντα

Πρέπει να ξέρετε τον καιρό και τους ανέμους πριν πάτε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *