Πως να Καλλιεργήσετε Ρίγανη σε Γλάστρα
Η ρίγανη σαν βότανο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα μιας και συντροφεύει πολλά φαγητά στο τραπέζι μας. Όμως δεν μπαίνει στα φαγητά μας μόνο για τη γεύση ή την μυρωδιά. Πως να Καλλιεργήσετε Ρίγανη σε Γλάστρα
Σαν βότανο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά ταυτόχρονα είναι τονωτικό, ορεκτικό και παρασιτοκτόνο. Ακόμα βοηθά στη γαστρική ατονία, σε εντερικές διαταραχές και στους πόνους της κοιλιάς, ενώ προστατεύει τον οργανισμό μας από τις καρκινογόνες ουσίες.
Για περισσότερα Ρίγανη: Η νόστιμη και θεραπευτική πινελιά στο πιάτο μας.
και Ελληνική ρίγανη και δεντρολίβανο ισχυρότερα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα
Φυτό:
Το συγκεκριμένο είδος ρίγανη, που θα βρείτε να κυκλοφορεί από εμάς, είναι η γνωστή και παραδοσιακή Βουνίσια και δεν ξεπερνάει τα 60 εκατοστά σε ύψος.
Μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί στον κήπο, όμως θα είναι ευκολότερο στη γλάστρα αφού οι απαιτήσεις της σε νερό μπορεί να την κατατάξουν ως ιδιότροπο φυτό.
Γλάστρα:
Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώρο. Αν επιλέξετε πάνινη γλάστρα σαν αυτή που χρησιμοποιώ εγώ, τότε θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς με αυτού του είδους οι γλάστρες βοηθάνε το χώμα να αερίζεται καλύτερα, αλλά να έχει επίσης και καλή αποστράγγιση, με αποτέλεσμα λιγότερους μύκητες.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, με τη βοήθεια του Alegre.gr. θα φυτέψω σε πάνινη γλάστρα χωρητικότητας 7 λίτρων.
Χώμα:
Σαν φυτό η ρίγανη δεν αγαπάει το πολύ νερό, αυτομάτως χρειάζεται ένα χώμα με καλή αποστράγγιση, που δεν λασπώνει. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το κοκκινόχωμα και να χρησιμοποιήσετε περισσότερο τύρφη μαζί με κομπόστ.
Μια ακόμα συμβουλή είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στο χώμα σας και μικρή ποσότητα ποταμίσιας άμμου, ώστε να βοηθήσετε επιπλέον την αποστράγγιση.
Άλλη τεχνική είναι να τοποθετήσετε λίγη ελαφρόπετρα στο κάτω μέρος τις γάστρας σας.
(Για της αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε.)
Η φύτευση:
Γεμίστε με χώμα όσο πρέπει!
Βγάλτε τh γλάστρα με προσοχή!
Βάλτε χώμα γύρω γύρω!
Πιέστε το χώμα!
Αφού γεμίσετε τη γλάστρα με λίγο χώμα στο κάτω μέρος, τοποθετείτε το φυτό στη μέση. Μετά γεμίζετε τη γλάστρα με χώμα περιμετρικά, μέχρι να φτάσει να ξεπερνάει λίγο τη ρίζα του φυτού.
Τέλος με τα χέρια σας πιέζετε το χώμα, ώστε να σφίξει γύρο από τη ρίζα και ξανά προσθέτετε όσο χώμα χρειάζεται.
Θέση στο μπαλκόνι:
Επιλέξτε να την φιλοξενήσετε σε μέρος με πολύ ήλιο, ακόμα και αν αυτό πλήττεται από δυνατό αέρα. Σαν φυτό έχει μεγάλες αντοχές και δεν επηρεάζεται εύκολα από τον αέρα.
Πότισμα:
Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα για δυο πολύ βασικούς λόγους.
Εκτός ότι η ρίγανη δεν αγαπάει το πολύ νερό, ποτίζοντας την συχνά δημιουργείτε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιον μύκητα και να την χάσετε.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο λιγότερο ποτίζετε τόσο δυνατότερο άρωμα έχει.
Το κάθε πότε ακριβώς θα πρέπει να την ποτίζετε δεν μπορώ να σας το πω, αφού σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός. Όμως να θυμάστε ότι ακόμα και αν ζαρώνει λίγο τα φύλλα της από την έλλειψη νερού δε θα πεθάνει.
Λίπανση:
Λόγω του ότι η ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό, καλό θα ήταν ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα να τη βοηθάτε με ένα βιολογικό λίπασμα, αλλά όχι υπερβολές.
Φυτοπροστασία:
Όπως είπα και πιο πάνω, το πρόβλημα της ρίγανης είναι το πολύ πότισμα. Αν δεν την ποτίζετε πολύ τότε είμαι σίγουρος ότι δε θα έχει κανένα θέμα.
Εποχές φύτευσης:
Όλες τις εποχές.
Συγκομιδή:
Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σαν νωπή τότε μπορείτε να κάνετε τη συγκομιδή σας όλο το χρόνο! Από την άλλη αν έχετε σκοπό να την αποξηράνετε η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι.
Άλλωστε καλό θα ήταν να κλαδεύετε το φυτό σας το καλοκαίρι, γιατί αλλιώς μπορεί να ξυλοποιηθεί. Αφού την κλαδέψετε θα βγάλει καινούργια κλαδιά και φρέσκα τρυφερά φύλλα.