Σούπερ υγιεινά μπαχαρικά και βότανα που προάγουν την υγεία

 

Σούπερ υγιεινά μπαχαρικά και βότανα που προάγουν την υγεία

Σούπερ υγιεινά μπαχαρικά και βότανα που προάγουν την υγεία

Οι γιαγιάδες μας μπορεί να μην αναγνώριζαν το γκότζι μπέρι και την κινόα, σίγουρα, όμως, ήξεραν καλά τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά, όπως και το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία όλων μας.

Οι τάσεις αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει και η κατανάλωση προϊόντων, φρέσκων και μη, μέσα στα χρόνια. Μερικά, όμως, από τα πράγματα που παραμένουν σταθερά είναι τα μπαχαρικά και τα βότανα, τα οποία τα βρίσκαμε πάντα στην κουζίνα της γιαγιάς και συνεχίζουμε να βρίσκουμε ακόμη και σήμερα στη δική μας.

Λίγο άρωμα μπαχαρικού δεν κάνει μόνο το φαγητό νοστιμότερο, αλλά και το πρόσωπο… νεότερο, αφού απ’ ό,τι φαίνεται τα μπαχαρικά ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις του γήρατος και ταυτόχρονα κάνουν καλό σε περιπτώσεις υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αφού αποτρέπουν τη ζημιά που προκαλείται στους ιστούς από αυτό.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύουν την υγεία και καταπολεμούν τη γήρανση, αποτελώντας όπλο απέναντι σε χρόνιες ασθένειες.
Συν τοις άλλοις, πολλά μπαχαρικά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθούν στη χώνεψη και κάποια έχουν μέχρι και… αντικαταθλιπτική δράση.

Τι άλλο θέλετε για να τους αφιερώσετε το δικό τους χώρο στην κουζίνα σας και τη διατροφή σας;

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα πιο βασικά βότανα και μπαχαρικά για σούπερ γεύση και υγεία.

Μαϊντανός

Μην τον χρησιμοποιείτε μόνο για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Ο μαϊντανός αναζωογονεί και καθαρίζει ολόκληρο το σύστημα λόγω των υψηλών επιπέδων χλωροφύλλης που περιέχει. Μελέτες έχουν συνδέσει τη χλωροφύλλη με σχεδόν τα πάντα, από την παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων, μέχρι την αντιμετώπιση της φλεγμονής και τη μείωση του σακχάρου του αίματος.

 

Γαρίφαλο

Θυμίζει γεύση γιαγιάς στην κόκκινη σάλτσα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζύμη μπισκότων ή κέικ, προκειμένου να της χαρίσει λίγη από την πικάντικη… γλύκα του. Το γαρίφαλο περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες ευγενόλης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και φαίνεται να δρα ενάντια σε καρκινικούς όγκους του πεπτικού σωλήνα και σε φλεγμονές των αρθρώσεων.

Διαβάστε Επίσης  Σκασμένες φτέρνες: Επτά τρόποι που λύνουν το πρόβλημα

 

 

Δεντρολίβανο

Το δενδρολίβανο έχει συνδεθεί από τους ειδικούς με βελτίωση στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω του ότι περιέχει ουσίες που βοηθούν στην προστασία της ακετυλοχολίνης, που αποτελεί έναν από τους νευροδιαβιβαστές. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

 

Φασκόμηλο

Έχει βρεθεί ότι το φασκόμηλο έχει αντιδιαβητική επίδραση στα ζώα και παρ’ όλο που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί και στους ανθρώπους, ξέρουμε σίγουρα ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι είναι αντιοξειδωτικό. Για αιώνες, χρησιμοποιούνταν στην Αγιουρβεδική ιατρική σαν εξαγνιστικό βότανο, λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων, ενώ είναι και αντιιικό.

Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, ενώ προτείνεται και για τη ρύθμιση της περιόδου, καθώς θεωρείται πως έχει οιστρογονικές ιδιότητες.

 

Το θυμάρι, που περιέχει ένα έλαιο που ονομάζεται θυμόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Με όπλο του τη θυμόλη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η βιταμίνη Α που περιέχει ευεργετεί την όραση.

Το θυμάρι επίσης συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου του οργανισμού μας, παρέχοντας σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σιδήρου.

 

Ρίγανη

Η ρίγανη περιέχει επίσης θυμόλη και θεωρείται ως το βότανο με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα -4 φορές μεγαλύτερη ανά γραμμάριο από αυτή του μύρτιλλου. Ακόμα, εκτός από τη θυμόλη, η ρίγανη περιέχει καρβακρόλη (ένα άλλο έλαιο), το οποίο έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

Όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες μαζί, την καθιστούν ένα από τα πιο ωφέλιμα βότανα που μπορείτε να προσθέσετε στη δίαιτά σας καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β-καροτίνης και σιδήρου. Η δράση της επεκτείνεται εκτός από την αντιγήρανση και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

 

Κανέλα

Εκτός από το υπέροχο άρωμα και τη νοστιμιά της, η κανέλα περιέχει φυτοχημικά που αυξάνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης στα κύτταρα (όταν η γλυκόζη μεταβολίζεται, δεν αποθηκεύεται σαν λίπος). Βοηθά, επίσης, στη μείωση του σακχάρου του αίματος, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, όπως και της «κακής» χοληστερόλης.

Διαβάστε Επίσης  «Μου έλεγαν ότι είμαι πολύ μικρή για να έχω καρκίνο του μαστού» – Το σύμπτωμα της 26χρονης που οδήγησε στη διάγνωση

Βοηθά στη δυσπεψία, την υπέρταση, στους πονοκεφάλους, αλλά και στους πόνους περιόδου, ενώ κι όσοι πάσχουν από έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου ευεργετούνται από αυτή.

Μαντζουράνα

Δοκιμάστε να φτιάξετε με αυτή τσάι και αφήστε τη να αναλάβει δράση με τις καταπραϋντικές της ιδιότητες όσον αφορά τους στομαχόπονους και το πεπτικό. Το αποξηραμένο αυτό βότανο θεωρείται επίσης αποχρεμπτικό για τις παθήσεις του αναπνευστικού και ευεργετικό για το νευρικό βήχα.

 

Τζίντζερ

Το καυτερό τζίντζερ συμβάλλει στον έλεγχο της ναυτίας, ενώ επίσης μειώνει την κολλώδη υφή του αίματος, κάτι που αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων και μειώνει τη φλεγμονή. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, βρέθηκε ότι μείωσε τη χοληστερίνη και επιβράδυνε την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καρδιάς και των αρτηριών.
Η συμβολή του τζίντζερ στο κυκλοφορικό, τις φλεγμονές, τον καρκίνο και τις στομαχικές διαταραχές

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη του είναι ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά του… βασιλείου των φυτών και όσο περισσότερο τον βάλετε στη διατροφή σας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος σας. Σε μελέτες, μάλιστα, που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η κουρκουμίνη φαίνεται πως συνέβαλε στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά ωφέλιμη για το συκώτι, το οποίο είναι σημαντικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, χάρη στις τεράστιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

 

Οι έρευνες για τα βότανα και τα μπαχαρικά συνεχίζονται, το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι εκτός από γεύση στα πιάτα, δίνουν και ώθηση στην υγεία μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *