12 λόγοι που δεν χάνεις λίπος
Ενώ πιστεύεις ότι κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να χάσεις λίπος, η ζυγαριά και οι λιπομετρήσεις δείχνουν ότι κάνεις μια τρύπα στο νερό.
Μην απογοητεύεσαι, γιατί οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να χάσεις κιλά είναι γνωστοί και σίγουρα κάνεις ένα ή περισσότερα από τα λάθη που αναφέρονται παρακάτω.
Τρως μεγάλες ποσότητες “υγιεινών τροφών”
Για κάποιο λόγο πολλοί πιστεύουν ότι όταν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό μπορούν να το φάνε σε άφθονες ποσότητες χωρίς καμία αρνητική επίπτωση. Οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το μέλι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πολλά άλλα είναι φυσικά και υγιεινά τρόφιμα αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες. Μία φέτα ταχίνι με μέλι έχει ήδη πολλές θερμίδες, πόσο μάλλον δύο ή τρεις.
Όταν θέλουμε να έχουμε απώλεια λίπους πρέπει να έχουμε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη και το ότι ένα τρόφιμο είναι υγιεινό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να το φάμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Δεν γυμνάζεσαι
Είναι αλήθεια ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην απώλεια λίπους, αλλά δεν πρόκειται να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς γυμναστική. Στην πραγματικότητα, η αποχή από το γυμναστήριο είναι ο βασικότερος λόγος που δεν μπορείς να χάσεις μόνο λίπος, αφού για να επιτευχθεί η απώλεια λίπους και μόνο λίπους πρέπει να διατηρήσεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του σώματος σου σταθερά. Με το να κάνεις διατροφή και να κάθεσαι στον καναπέ σου, το πρώτο πράγμα που θα χάσεις σε μια υποθερμιδική δίαιτα είναι μέρος των μυών σου.
Κάνεις μόνο αερόβια γυμναστική
Αν βρίσκεσαι ήδη σε καλό δρόμο με την διατροφή σου αλλά έχεις επιλέξει ως μοναδικό τρόπο άσκησης το τρέξιμο, τότε μάλλον θα αργήσεις να δεις αποτελέσματα. Βέβαια, ίσως να είχες κάποια αρχικά αποτελέσματα, αλλά θα διαπιστώσεις ότι παρότι συνεχίζεις να γυμνάζεσαι έχεις σταματήσει να χάνεις κιλά. Με την παρατεταμένη αερόβια άσκηση επιτυγχάνουμε εκτός από καύση λίπους και καταβολισμό της μυϊκής μάζας.
Η μυϊκή μάζα είναι απ’ τους πιο ενεργούς ιστούς του σώματός μας και όσο πιο πολύ έχουμε τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο μεταβολισμός μας. Η αύξηση του μεταβολισμού μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας είναι μία από τις βασικότερες οδούς για τη μείωση του λίπους και εσύ με αυτό τον τρόπο την χάνεις.
Επιπλέον, μετά από συστηματικές προπονήσεις τρεξίματος ο οργανισμός μας αποκτά προσαρμογές με σκοπό την ενεργειακή οικονομία. Έτσι, ενώ τρέχεις τις ίδιες αποστάσεις με την ίδια ένταση, καις λιγότερες θερμίδες.
Τρως μεγάλες ποσότητες μετά την γυμναστική σου για να αναπληρώσεις την χαμένη ενέργεια
Ένας βασικός λόγος που πάμε στο γυμναστήριο όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά είναι το να αυξήσουμε τις καύσεις μας. Έτσι, πετυχαίνουμε να έχουμε καταναλώσει περισσότερες θερμίδες στο τέλος της μέρας από όσες έχουμε προσλάβει. Αν με το που γυρνάς σπίτι αναπληρώνεις αμέσως όλες τις θερμίδες που έκαψες τότε δεν πετυχαίνεις τον στόχο του να δημιουργήσεις αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο μέσω την γυμναστικής.
Επιπλέον, ο οργανισμός σου μπορεί να αναπληρώσει την ενέργεια που έκαψες χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον λίπος του σώματός σου. Αν φας ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα χάνεις ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν χάνεις κιλά με τίποτα.
Έχεις πολύ στρες
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την κορτιζόλη είναι το στρες. Από όπου και αν προκαλείται το στρες οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και συνεπώς σε αυξημένη συσσώρευση λίπους, όπως ανέφερα και παραπάνω. Επιπλέον, το άγχος οδηγεί σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές με πολλά λιπαρά και μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.
Επίσης, σε περιόδους έντονου στρες και ανησυχίας είναι πολύ δύσκολη η συγκρότηση και η διατήρηση ενός φυσιολογικού διατροφολογίου που θα οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα. Έτσι, το στρες εκτός από το να αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίον δεν μπορείς να χάσεις λίπος, σε οδηγεί και σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές και επομένως σε περισσότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορείς να αδυνατίσεις.
Δεν υπολογίζεις τι τρως
Αν είσαι ο τύπος που τα υπολογίζει όλα με το μάτι και μισείς το να μετράς τι τρως, οι πιθανότητές σου να δεις αποτελέσματα πέφτουν κατακόρυφα. Αν δεν υπολογίζεις τι τρως, μπορείς εύκολα να έχεις διακυμάνσεις μέχρι και 800 θερμίδων από τη μία μέρα στην άλλη. Σκέψου ότι μια διατροφή με αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο μπορεί να σημαίνει 300 θερμίδες λιγότερες ημερησίως. Η διαφορά είναι μικρή και είναι εύκολο να την χάσεις. Οπότε αντί να αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να χάσεις κιλά, ξεκίνα να υπολογίζεις το τι τρως καθημερινά και σύντομα θα δεις διαφορά.
Καταναλώνεις πολλές θερμίδες σε υγρή μορφή
Οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνεις καθημερινά είναι συγκεκριμένες. Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και όλα τα ροφήματα τέτοιου είδους έχουν υπέρογκες ποσότητες θερμίδων. Αναλογίσου ότι με δύο αναψυκτικά μπορείς να καλύψεις μέχρι και το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων σου. Αυτό το ένα τρίτο, θα πρέπει να το αφαιρέσεις από τα πράγματα που έχεις να φας εκείνη την μέρα, αν θες να μείνεις εντός στόχου.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτοί οι υδατάνθρακες σε υγρή μορφή δεν προκαλούν κορεσμό όπως η τροφή, επομένως η πείνα σου δεν θα μειωθεί και το πιο πιθανό είναι ότι θα ξανά φας. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του καφέ με ζάχαρη. Πολύς κόσμος πίνει τρεις και πλέον καφέδες με ζάχαρη την ημέρα, χωρίς να τους υπολογίζει στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Βιάζεσαι να δεις αποτελέσματα στην ζυγαριά
Νιώθεις ότι δεν μπορείς να χάσεις κιλά με τίποτα, ότι δεν μπορείς να αδυνατίσεις και βρίσκεσαι σε μια σύγχυση στην οποία περιμένεις διακαώς αποτελέσματα. Μήπως το ότι δεν χάνεις, οφείλεται στο ότι δεν περιμένεις το ανάλογο διάστημα που απαιτείται για να δεις τη διαφορά; Ακόμα και αν τα κάνεις όλα σωστά θα χρειαστεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσεις να βλέπεις αποτελέσματα.
Ο χρόνος που χρειάζεται τις περισσότερες φορές είναι οι 10 μέρες, και καλό θα είναι να μην ζυγίζεσαι στο ενδιάμεσο διάστημα. Αν ζυγίζεσαι καθημερινά το μόνο που θα πετύχεις είναι να χάσεις την παρακίνησή σου, αφού θα βλέπεις τον δείκτη της ζυγαριάς στο ίδιο σημείο. Πολύς κόσμος παρατάει την προσπάθεια στις πρώτες 5-6 μέρες γιατί δεν βλέπει διαφορά και πιστεύει ότι κάτι κάνει λάθος. Διαφύλαξε λοιπόν τα κίνητρα και τον ενθουσιασμό σου και δώσε χρόνο στο σώμα σου.
Δεν κόβεις το αλκοόλ
Το αλκοόλ αποτελεί μία από τις πιο παχυντικές ουσίες που μπορείς να καταναλώσεις. Στην πραγματικότητα είναι τόσο παχυντικό που είναι σχεδόν σαν να πίνεις λίπος. Η διαφορά είναι πραγματικά ελάχιστη. Ένα γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο αλκοόλ 7. Ένα ποτηράκι αλκοόλ περιέχει 100-120 θερμίδες και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα στην περίπτωση που είναι μαζί με αναψυκτικό (π.χ. Λεμονάδα). Στην περίπτωση δε των κοκτέιλ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται τις περισσότερες φορές επιπλέον ζάχαρη, πουρές φρούτων ή συσκευασμένοι χυμοί, το ποτήρι μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 300 θερμίδες.
Κάνεις διατροφή αλλά Τσιμπολογάς
Βρίσκεσαι στην δουλειά σου, έχεις φάει τα γεύματά σου, αλλά το κουλούρι του συναδέλφου είναι πολύ δελεαστικό για να πεις όχι σε μια ή δυο μπουκίτσες. Ή ακόμα χειρότερα δέχεσαι κέρασμα γιατί κάποιος γιορτάζει και έφερε να κεράσει. Αν δεν αποβάλλεις από τον τρόπο σκέψης σου τα μικρά καθημερινά τσιμπολογήματα δεν πρόκειται να δεις αποτέλεσμα.
Αυτές οι ‘’μικρές’’ και ‘’αθώες’’ μπουκίτσες μπορεί να φτάσουν εύκολα τις 400 θερμίδες ημερησίως. Αυτό είναι σαν ένα ολόκληρο γεύμα! Ακόμα και στην περίπτωση που θα βρίσκεσαι στις 100 θερμίδες με λίγες μπουκίτσες τσουρέκι, θα έχεις συνολικά 2.800 θερμίδες παραπάνω στο τέλος του μήνα απλά και μόνο από αυτό. Αυτές οι θερμίδες μπορούν εύκολα να είναι η διαφορά που ψάχνεις.
Δεν κάνεις διατροφή “απλά προσέχεις”
Η αντίληψη που λέει ότι απλά θα προσέξω για ένα διάστημα μέχρι να δω αποτελέσματα, σπάνια είναι αποτελεσματική. Ακόμα και αν μπορέσεις να εφαρμόσεις το ‘’απλά προσέχω’’ δεν μας λέει τίποτα για το πόσες θερμίδες έφαγες μέσα στην μέρα σου και αν αυτές είναι λιγότερες ή περισσότερες από αυτές που έχασες. Έτσι, μπορεί να έχεις μέρες με θετικό θερμιδικό ισοζύγιο και μέρες με αρνητικό. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα το αν βρίσκεσαι εντός ή εκτός στόχου και αυτό κάνει ήδη την όλη διαδικασία πιο δύσκολη.
Δεν πίνεις νερό
Η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να είναι ένας απ’ τούς παράγοντες που συντελούν στο να μην μπορείς να χάσεις λίπος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους άντρες είναι 3.7 λίτρα και για τις γυναίκες 2.7 λίτρα. Το νερό προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον, στο οποίο αλληλοεπιδρούν τα διάφορα ιχνοστοιχεία και μπορούν να προκαλέσουν λιποδιάλυση.
Επομένως, δεν αποτελεί λιποδιαλύτη, αλλά βοηθάει στην δημιουργία των συνθηκών μέσα στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες αυτές. Έπειτα, η πόση του νερού αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, ως φυσική συνέπεια των διεργασιών που προκαλούνται, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας να έχεις κάψει κάποιες επιπλέον θερμίδες.