Αποτοξίνωση τώρα: 14 τρόποι για να “καθαρίσεις”

Αποτοξίνωση τώρα: 14 τρόποι για να “καθαρίσεις”Αποτοξίνωση τώρα: 14 τρόποι για να “καθαρίσεις”

Ο Ιανουάριος είναι μήνας αποτοξίνωσης. Τελεία και παύλα. Μπορεί ο οργανισμός σου να έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνος του τις τοξίνες, ωστόσο θέλει βοήθεια για να ξεπεράσει τις συνέπειες. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και μερικές απλές πρακτικές, εγγυώνται «αβίαστα» αποτελέσματα, χωρίς παρενέργειες για την υγεία και τη διάθεσή σου.

Το συκώτι, τα νεφρά, ακόμη και το δέρμα συμμετέχουν στη διαδικασία της απομάκρυνσης των τοξινών από το ανθρώπινο σώμα. Οι τοξίνες –έτσι ονομάζονται οι χημικές ουσίες που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία– συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που εισπνέουμε και του νερού.

Το νερό που πίνουμε, για παράδειγμα, είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα από αγροχημικά όπως τα εντομοκτόνα, ενώ τα ζωικής προέλευσης από αντιβιοτικά.

Ειδικότερα το νερό που είναι ο Νο 1 αποτοξινωτής μας, ΠΡΈΠΕΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΑΡΌ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΈΝΟ ΑΠΌ ΒΛΑΒΕΡΈΣ ΟΥΣΊΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΎΣ!!

Οι τοξίνες παραλαμβάνονται από το πεπτικό σύστημα και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, εισέρχονται στο συκώτι και στα νεφρά, όπου διασπώνται και διυλίζονται αντίστοιχα. Αν και αρκετές από αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς, οι περισσότερες αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τις απεκκρίσεις.

 

Ο «δεκάλογος» της αποτοξινωτικής διατροφής

Υπάρχουν τρόποι για να διευκολύνεις και να καταστήσεις πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες της φυσικής αποτοξίνωσης του σώματος. Το ισορροπημένο μενού κοντά στο μοντέλο της Μεσογειακής Δίαιτας, όπως αυτό που σου παρουσιάζουμε, και μερικές έξυπνες διατροφικές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις.

Παράλληλα, μπορείς να μειώσεις την κατακράτηση υγρών, να βελτιώσεις τη διαδικασία της πέψης, να ξεπεράσεις το φούσκωμα που προκάλεσαν οι διατροφικές υπερβολές των εορτών, να χάσεις μερικά κιλά και να πετύχεις γενικότερη ανανέωση του οργανισμού.

 

1. Μην ξεχνάς το νερό:

Όσο περισσότερο πίνεις τόσο πιο εύκολα οι βλαβερές ουσίες απομακρύνονται από τον οργανισμό. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχεις προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας μέλι: βοηθά στο φιλτράρισμα από το συκώτι των τοξινών, ώστε να καθαρίσει ο οργανισμός.

 

2. Τα πολλά υγρά κάνουν καλό:

Το μεταλλικό νερό, το πράσινο τσάι, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών συμβάλλουν στην αποτοξίνωση. Επιπλέον, σου προσφέρουν ενυδάτωση και πολλές ευεργετικές για την υγεία ουσίες.

3. Κατανάλωνε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά:

Θα σου εξασφαλίσουν ποικιλία στις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα συστατικά, μέσω της επίδρασής τους σε διάφορα όργανα, συμβάλλουν εν τέλει στην αποτοξίνωση και, γενικότερα, στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε Επίσης  Λίπος στην κοιλιά: Οι αλλαγές στη διατροφή για να το μειώσεις

4. Προτίμησε τα δημητριακά:

Ειδικά τα προϊόντα ολικής αλέσεως καθαρίζουν το στομάχι και βοηθούν να λάμψει η επιδερμίδα.

 

5. Επίλεξε ζωντανό γιαούρτι:

Όπως όλες οι τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου –το ζωντανό είναι φυσικά προτιμότερο από το απλό–, είναι «σύμμαχος» της αποτοξίνωσης του οργανισμού.

 

6. Διάλεγε προϊόντα εποχής:

Ένας από τους μύθους σχετικά με την αποτοξίνωση είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες σε σχέση, π.χ., με το κρέας ή το ψάρι.

Στην πραγματικότητα, συχνά συμβαίνει το αντίθετο και τα προϊόντα που δεν καλλιεργούνται στην εποχή τους (το σταφύλι, που απολαμβάνεις μέσα στο καταχείμωνο), τα φρούτα και λαχανικά εισαγωγής (φαντάσου πότε θα τα κόβουν για να φτάσουν στο τραπέζι σου εγκαίρως και όχι παραγινωμένα) μπορεί να είναι φορτωμένα με πάρα πολλά χημικά και συντηρητικές ουσίες.

 

7. Ξέχνα το τηγάνισμα:

Βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό λαχανικά, κρέας ή ψάρι σχάρας, χωρίς περίπλοκες σος, προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες και άλλες πολύτιμες ουσίες. Καθώς δεν τηγανίζονται, είναι απαλλαγμένα και από τα trans λιπαρά.

8. Προτίμησε τα ελαφριά γεύματα:

Αποτοξίνωση και πολυφαγία δύσκολα συνυπάρχουν. Ειδικά το βράδυ, προτίμησε ελαφριές επιλογές σε μετρημένες ποσότητες.

9. Απόφευγε την υπερβολική κατανάλωση:
καφεΐνης,
οινοπνευματωδών ποτών,
τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (λιπαρό κρέας, τυρί με υψηλά λιπαρά),
τηγανητών τροφίμων και
πλούσιων σε ζάχαρη και τροφών.
10. Πες «ναι» σε αποτοξινωτικά τρόφιμα και βότανα:

– Σέλινο για γενική αποτοξίνωση. Συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, ενώ έχει και άλλες πολύτιμες ιδιότητες (αντιφλεγμονώδης δράση, μείωση του σακχάρου του αίματος, ρύθμιση της ποσότητας των υγρών στον οργανισμό). Άλλες επιλογές: χαμομήλι, τσουκνίδα.

– Αγκινάρα για αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον δρα διουρητικά, συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Άλλες επιλογές: αγγούρι, καρότο, ταχίνι, κεράσια.

– Αγγούρι για αποτοξίνωση των νεφρών. Καθώς αποτελείται κατά 90% από νερό, ενυδατώνει το δέρμα, βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και στον καθαρισμό των νεφρών. Άλλες επιλογές: λάχανο, καρπούζι, πράσινο τσάι.

– Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό για αποτοξίνωση της επιδερμίδας. Προτίμησε όλα τα φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό: πορτοκάλι, μανταρίνι, μπρόκολο, ντομάτα, μαρούλι, καρότο. Άλλες επιλογές: πράσινο τσάι, γιαούρτι.

11. Πες ναι στο πράσινο

Βάλε στο μενού σου σαλάτες και χυμούς σε χρώμα πράσινο. Το σώμα θα το εκτιμήσει.

 

12. Πάρε μία βαθιά ανάσα

Όσο περισσότερο οξυγόνο μπαίνει στο σώμα σου, τόσο πιο ζωντανοί αισθάνεστε.

 

13. Χαμογέλα

Σκέψου θετικά και άφησε αυτό το γελάκι να σχηματιστεί στα χείλη σου. Θα μας θυμηθείς. Τα επίπεδα του στρες θα πέσουν και τα καλά χημικά θα κάνουν πάρτι στο κεφάλι σου.

Διαβάστε Επίσης  Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

 

14. Ίδρωσε την τη φανέλα

30 λεπτά άσκησης θα κάνουν την καρδιά σου να δουλέψει καλύτερα, το σώμα σου να ξυπνήσεις και τις τοξίνες να πάνε από εκεί που ήρθαν.

 

1. Στην περίοδο αποτοξίνωσης ο οργανισμός μας θα αποβάλλει υγρά. Μπορείς να τα αναπληρώσεις με τροφές που περιέχουν κάλιο όπως: πορτοκάλι, ντομάτα, ξηρά φρούτα, σκουρόχρωμα λαχανικά, πατάτες κ.ά.

2. Ο συνδυασμός κοτόπουλο + σπανάκι, φιλέτο μοσχαρίσιο + μανιτάρια, μεσημέρι και βράδυ, βοηθά την αποβολή των κατακρατηθέντων υγρών από τον οργανισμό, αν την ίδια μέρα δεν καταναλώσεις καθόλου αμυλούχες τροφές.

 

3. Το γιαούρτι με το ρύζι (1 κεσεδάκι + 1 φλιτζ. ρύζι βρασμένο) στηρίζει τον οργανισμό σου, χωρίς να εμποδίζει την αποβολή των τοξινών και υγρών από το σώμα σου.

4. Τα όσπρια μαγειρεμένα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο κατ’ άτομο και με την προσθήκη δυόσμου, ή σέλινου, ή σπανακιού, ή μέντας βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τα παραπανίσια υγρά του.

5. Ελαφραίνεις τον οργανισμό σου από τις τοξίνες, αν καταναλώσεις για μία ολόκληρη ημέρα αποξηραμένα αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι.

Πράσινο τσάι: Γιατί να το προτιμήσετε 

6. Το νερό με μέλι, 8-10 ποτήρια για μία μόνο ημέρα και οι αντίστοιχες κουταλιές μέλι, προκαλεί δυνατή αποτοξίνωση στον οργανισμό. Τα θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο μέλι κάνουν την αποτοξίνωση εύκολη, χαρίζοντας μεγάλη ενέργεια στον οργανισμό.

7. Οι βραστές πατάτες με φρέσκο δυόσμο + μαϊντανό προκαλούν διούρηση στον οργανισμό και γρήγορη αποβολή των κατακρατήσεων.

8. Οι τροφές με χαμηλό νάτριο (όπως φρούτα, λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί) συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

9. Όλα τα λαχανικά, αλλά ιδιαίτερα ο ζωμός από βρασμένο σέλινο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και συμβάλλει στην άριστη κινητικότητα του εντέρου.

Για να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από την επιβαρυμένη διατροφή των εορταστικών ημερών, πρέπει να:

– Είσαι υγιής, να μην υπάρχει κάποια πάθηση ή πρόβλημα υγείας.
– Μη βρίσκεσαι σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
– Μην ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή για οποιονδήποτε λόγο.
– Μην ξεπερνάς τις 10 ημέρες αποτοξίνωσης και στο διάστημα αυτό να μη λείπουν απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία.
– Φροντίζεις να αναπληρώνεις τα υγρά που θα χάνονται, με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς.

Σημειώνεται ότι πρέπει να την αποφύγεις αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο ή να ζητήσεις πρώτα τη συμβουλή του γιατρού σου.

Αποτοξίνωση τώρα: 14 τρόποι για να “καθαρίσεις”

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *