Αλάτι, Ζάχαρη, Λιπαρά – Οι 3 πτυχές της κακής διατροφής
Στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, τα έτοιμα και ημιέτοιμα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των soupermarket, οι κατασκευαστές τους έχουν την κακή συνήθεια να προσθέτουν πολύ αλάτι, ζάχαρη, ή λιπαρά. Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι ουσίες αυτές, έχουν την ιδιότητα να νοστιμεύουν πολύ τις τροφές. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι πωλήσεις του προϊόντος.
Το κακό είναι, ότι λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, οι κατασκευαστές άρχισαν να προσθέτουν αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα, οι υψηλές συγκεντρώσεις τους να δημιουργούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες (και οι άντρες τα ίδια κάνουν και ακόμα χειρότερα), συνηθίζουν σε μια διατροφή γεμάτη λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Τα αποτελέσματα αυτής της πολύ κακής διατροφής είναι η εμφάνιση πολλών ασθενειών καθώς και η παχυσαρκία.
Εκτός από αυτό, πολλές φορές μπορεί έμμεσα να επηρεάζεται αρνητικά και η διάθεση, η ψυχολογία καθώς και η ζωντάνια που έχει ένας άνθρωπος. Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένες πληροφορίες για κάθε μία από αυτές τις ουσίες καθώς και τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.
Λιπαρά
Είναι πολύ σημαντικό, μια γυναίκα να προσέχει την συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει. Τα λιπαρά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα κορεσμένα λιπαρά, τα ακόρεστα λιπαρά και τα trans λιπαρά οξέα.
Σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τροφές όπως κέικ, μπισκότα, λουκάνικα, πίτες, βούτυρο, λαρδί, κρέμα γάλακτος, τυριά, γλυκά, σοκολάτα και λάδι καρύδας.Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστό ότι αυξάνουν την «κακή» τύπου της χοληστερόλης στο αίμα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σχετικά με τα ακόρεστα λιπαρά
Τα ακόρεστα λίπη βρίσκονται σε τροφές όπως φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, πέστροφα), αβοκάντο και τα καρύδια και τους σπόρους.
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λίπη βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα λίπη βρίσκονται στα άλλα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο.
Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά έλαια, αλλά και στα λιπαρά ψάρια που είναι η καλύτερη πηγή.Τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης στο αίμα και να μας δώσουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειαζόμαστε.
Σχετικά με τα trans λιπαρά οξέα
Τα trans λιπαρά είναι ακόρεστα λιπαρά που παρουσιάζουν μια μορφή ισομέρειας. Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά, και συνήθως χρησιμοποιούνται στα ψημένα τρόφιμα, όπως μπισκότα και κέικ.
Όπως και τα κορεσμένα λίπη, τα trans λίπη τείνουν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα.
Πώς θα μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών στη διατροφή μας;
Αντικατάσταση των σνακ (κέικ, μπισκότα, κ.τ.λ.) με φρούτα
Ψήσιμο στη σχάρα και βράσιμο στον ατμό αντί για τηγάνισμα
Ψάρια και πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας
Σύγκριση ετικετών στο supermarket και επιλογή των λιγότερο λιπαρών τροφών
Ζάχαρη
Η ζάχαρη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως αναψυκτικά, γλυκά, κέικ μπισκότα και γενικά στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές.
Η πολλή ζάχαρη μπορεί να κάνει τον άνθρωπο υπέρβαρο ενώ η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν αρκετή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, συνήθως περιέχουν πολλές θερμίδες.
Πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης;
Γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη
Φρούτα αντί για σνακ
Αγορά προϊόντων, τα οποία στην ετικέτα τους γράφουν χωρίς ζάχαρη
Φυσικός χυμός αντί για επεξεργασμένους χυμούς και αναψυκτικά
Αλάτι
Υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού συναντάμε σε τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, σνακ, αλμυρά μπισκότα, τυριά, αλλαντικά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, προμαγειρευμένα γεύματα,, σάλτσες, κύβους, κ.τ.λ.
Το πολύ αλάτι συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ πολλοί θεωρούν ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι το αλάτι είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, είναι απαραίτητο μόνο σε μικρές ποσότητες. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν όχι περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Περίπου το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ μόλις το 25% αφορά ποσότητες που προσθέσαμε εμείς στο φαγητό μας την ώρα που μαγειρεύαμε ή στο τραπέζι.
Πώς θα μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε;
Αποφεύγουμε τα αλμυρά σνακ όπως πατατάκια ή φιστίκια
Συγκρίνουμε τις ετικέτες των προϊόντων στο supermarket και επιλέγουμε αυτά με το λιγότερο αλάτι
Δεν προσθέτουμε πολύ αλάτι στο μαγείρεμα ούτε από μετά στο τραπέζι
Το πολύ αλάτι, η πολλή ζάχαρη και οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές, κατά την γνώμη μου είναι οι τρεις πτυχές του κακού όσο αφορά τη διατροφή ενός ανθρώπου. Εφόσον μια γυναίκα καταφέρει να περιορίσει την κατανάλωση αυτών των ουσιών, τότε είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει να χάνει τα περιττά κιλά, ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανόν να νιώθει περισσότερη ζωντάνια και ευεξία. Από την άλλη βέβαια θα χάσει την απόλαυση της νοστιμιάς που προσφέρουν αυτές οι τροφές στα φαγητά. Η επιλογή είναι δική σου.