Άξιον Εστί: Ξεκίνησε η μεταφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας – Στη Μητρόπολη μέχρι 15 Μαΐου

Άξιον Εστί: Ξεκίνησε η μεταφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας – Στη Μητρόπολη μέχρι 15 ΜαΐουΜέχρι τις 15 Μαΐου αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη Αθηνών η εικόνα Άξιον Εστί. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα η πτήση της Aegean που μεταφέρει την ιερή εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί του Άγιου Όρους.

Πιο συγκεκριμένα, η εικόνα έρχεται στην Αθήνα με την ειδική πτήση Α34081 της Aegean. Η πτήση που είναι μία προσφορά της Aegean, αναμένεται να φτάσει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος, στις 13.50, όπου θα την υποδεχθεί σε ειδική τελετή και με πάσα τιμή, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, κατά κόσμον Νικόλαος Χατζηνικολάου.

Την Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μητροπόλεως η τελετή υποδοχής της ιερής εικόνας «’Αξιον Εστί», η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Η υποδοχή θα λάβει χώρα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια θα τελεσθεί Δοξολογία και Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Στην υποδοχή θα συμμετέχουν όλοι οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και Γραμματείς των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, οι οποίοι θα φέρουν τα διάσημά τους, αλλά δεν θα φορούν τα άμφιά τους.

Η ιερή εικόνα θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία μοναχών του Αγίου Όρους και θα παραμείνει προς προσκύνηση των πιστών στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών από τις 3 έως και τις 15 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της παραμονής της θα τελούνται καθημερινά Ακολουθίες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

‘Αξιο λόγου είναι το γεγονός ότι η εικόνα ως εφέστιος του Πρωτάτου σπάνια εξέρχεται από το ‘Αγιον Όρος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Συνολικά, έχει εξέλθει από τον ‘Αθωνα επτά φορές για το προσκύνημα των πιστών. Η πρώτη έξοδος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την προσκύνησε πλήθος πιστών. Η δεύτερη, τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια». Η τρίτη, τον Νοέμβριο του 1987, όταν τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, σε συνδυασμό με την άφιξη στην Αθήνα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Η τέταρτη, τον Οκτώβριο του 1994, όταν η Ιερά Κοινότητα τη συνόδευσε στην Κύπρο, προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών και προς ευλογία και χάρη τού από δεκαετιών δεινοπαθούντος λαού της. Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τους σεισμούς το καλοκαίρι του 1999, «τη πρωτοβουλία και παρακλήσει του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, προς πνευματικήν παρηγορίαν των σεισμοπλήκτων και υλικήν ενίσχυσίν των», αφού τα εισπραχθέντα χρήματα καθορίσθηκε να διατεθούν για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων σε οικισμό που θα έφερνε την επωνυμία «’Αξιoν Εστί».

Διαβάστε Επίσης  Έρχεται «λευκή» Πρωτοχρονιά - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Η έκτη έξοδός της ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα παρέμεινε στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου και την προσκύνησαν πολύ περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Έλληνες και ξένοι.

Η έβδομη έγινε το 2022, στην Κομοτηνή, όπου παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Την επόμενη μέρα, την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η όγδοη έξοδος της εικόνας από το Περιβόλι της Παναγιάς. Ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατέστη τελικά εφικτό να φιλοξενηθεί η εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας. Να θυμίσουμε ότι η αρχική ιδέα ήταν να φιλοξενηθεί στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, το θλιβερό γεγονός του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών δεν το επέτρεψε.

Η Παναγία Άξιον Εστί

Η θαυματουργή αυτή εικόνα, που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρύων, βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι’ αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία «Άξιον εστίν» λόγω του εξής θαύματος: Ενώ ο Γέροντας του Κελλιού απουσίαζε σε αγρυπνία του Πρωτάτου, συνέβη να φιλοξενήσει ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελλί,κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό μαζί με τον οποίο μάλιστα έψαλλε και την ακολουθία τουόρχου της της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν στην θ’ ωδή του κανόνα, ο μεν μοναχός του Κελιού έψαλλε «Την Τιμιωτέραν», το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή, που ψαλλόταν τότε όπως και σήμερα μαζί με τους θεομητορικούς στίχους της θ’ ωδής (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…»), ενώ ο ξένος μοναχός άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή του το μέχρι τότε άγνωστο προοίμιο «Άξιον εστίν ως αληθώς…», το οποίο τόσο Θαυμασμό προκάλεσε στον ντόπιο μοναχό, ώστε το ζήτησε και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός.Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξούς, έγινε άφαντος. Οι Αγιορείτες έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη, ενώ την εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, τη μετέφεραν στο Πρωτάτο, στο οποίο καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το αρχαίο συναξάριο, η γιορτή αυτή αρχικά τελούνταν στο Κελί, όπου είχε γίνει το θαύμα, και μάλιστα προς τιμή του αρχάγγελου Γαβριήλ, που χωρίς άλλο ήταν ο θαυμαστός εκείνος ξένος μοναχός.

Διαβάστε Επίσης  Ποιος ήταν ο Άγιος Νίκων που τιμάται στις 23 Μαρτίου

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Άξιον Εστί: Ξεκίνησε η μεταφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας – Στη Μητρόπολη μέχρι 15 Μαΐου

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *