Τι είναι οι βιταμίνες Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται με την βιταμίνη C
Οι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει.
Ανευρίσκονται στην τροφή των (ετερότροφων) οργανισμών, δρουν ακόμη και όταν ανευρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, ενώ δεν έχουν καμμία θερμιδική αξία. Η δράση τους έγκειται στην ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό.
Οι Βιταμίνες είναι καταλύτες
Έλλειψη μιας βιταμίνης σταματάει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό. Γενικά οι βιταμίνες συμμετέχουν στη μεταφορά ενέργειας και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, αποτελούν βασικό τμήμα των βιολογικών μεμβρανών και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας τους, δρουν σε γενετικό επίπεδο και ελέγχουν τη σύνθεση ορισμένων ενζύμων.
Παντελής ή μερική στέρηση μίας ή περισσότερων βιταμινών από τον οργανισμό προκαλεί διάφορες παθολογικές καταστάσεις (αβιταμίνωση ή υποβιταμίνωση). Οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιάλυτες (A, D, E, K) και υδροδιάλυτες (συμπλέγματος Β, C, P)
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι παράγωγο της γλυκόζης και λαμβάνει μέρος σε διαδικασίες του μεταβολισμού κυρίως των ζωικών οργανισμών.
Απομονώθηκε από τα επινεφρίδια το 1928 από το βιοχημικό Ούγγρο νομπελίστα Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι και το 1932 αναγνωρίστηκε ως παράγοντας θεραπείας του σκορβούτου μια διαταραχή γνωστή και ως «νόσος των ναυτικών» που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων, υποδόρια αιματώματα, αιμορραγίες των ιστών και αναιμία.
Ικανότητα οργανικής σύνθεσης βιταμίνης C
Πολλοί οργανισμοί έχουν την ικανότητα να παράγουν μόνοι τους τη βιταμίνη C. Συγκεκριμένα συντίθεται από όλα τα φυτά, τα φύκια, πολλά σπονδυλωτά και μερικά βακτήρια.
Αν και τα περισσότερα σπονδυλωτά μπορούν να παράγουν το ασκορβικό οξύ, κάποιες ομάδες τους όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου), τα ινδικά χοιρίδια, οι τελεόστεοι ιχθείς, οι νυχτερίδες και τα πουλιά δεν μπορούν να το παράγουν και είναι απαραίτητο ως θρεπτικό συστατικό της διατροφής τους.
Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη C για την ανθρώπινη υγεία
Η βιταμίνη C:
– είναι αντιοξειδωτική, δηλαδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο υδαρές μέρος των ιστών οι οποίες είναι καταστροφικές και ευθύνονται για πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
– Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
– είναι αναγκαία για τη σύνθεση κολλαγόνου συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση ιστών, στην επούλωση πληγών και στη διατήρηση της υγείας των τενόντων και των συνδέσμων.
– συμβάλλει στη δημιουργία αντισωμάτων, επαρκών επίπεδων ιντερφερόνων και στη διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα
– δρα ως αντιισταμινικό επομένως προστατεύει από αλλεργικές αντιδράσεις
– έχει καρδιοπροστατευτική δράση μια και συμβάλλει να διατηρούνται οι αρτηρίες καθαρές και ευλύγιστες, εμποδίζοντας τη μετατροπή της LDL χοληστερίνης του αίματος σε μια τοξική μορφή που επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών
Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το «tuboflo» των αρτηριών
– βελτιώνει την αγγειακή κυκλοφορία
– ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων
– μειώνει τα συμπτώματα γρίπης και συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας
Άλλωστε η Βιταμίνη C, μπορεί να σκοτώσει κάθε γνωστό ιό της ανθρωπότητας
– είναι σημαντική για την πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων
– συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης
– βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και φυλλικού οξέος
– μετέχει στην παραγωγή της θυροξίνης, επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης, στεροειδών ορμονών και των αιμοσφαιρίων
– αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη
– συντελεί στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών
– προστατεύει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα
– μπορεί να προσθέσει χρόνια στη διάρκεια της ζωής μας
– απαραίτητη για τη φροντίδα του δέρματος αλλά και την προστασία του από τις ακτίνες του ήλιου
– μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικών προβλημάτων και καταρράκτη
– μειώνει τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα
– φαίνεται να αποτρέπει την απώλεια χόνδρου και την επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα
– μπορεί να βελτιώσει την φυσική απόδοση και τη μυϊκή δύναμη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
– έχει επανορθωτικές ιδιότητες πάνω στη γήρανση της επιδερμίδας, λειαίνοντας τις ρυτίδες, ενισχύοντας την ελαστικότητα και χαρίζοντας φροντίδα και λάμψη.
Αυτό έχει σχέση με το ότι συμβάλει στη σύνθεση κολλαγόνου, που είδαμε και πιο πάνω: Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις
Πότε κάποιος πρέπει να παίρνει βιταμίνη C;
Η απάντηση είναι αν:
Είστε καπνιστής, καθώς για κάθε τσιγάρο καταστρέφεται περίπου 25-100 mg βιταμίνης C.
Έχετε γρίπη ή αρρωσταίνετε συχνά.
Έχετε στην οικογένεια σας ιστορικό καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων.
Έχετε πίεση ή προβλήματα με τα μάτια σας, όπως καταρράκτης και ωχρά κηλίδα.
Ακολουθείτε κάποια δίαιτα ή τρώτε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.
Αν αθλείστε, εργάζεστε ή συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες που προκαλούν κόπωση, άγχος και στρες.
Αν πάσχετε από αλλεργίες.
Αν έχετε πίεση, χοληστερίνη ή αρτηριοσκλήρωση
Τι λένε όμως οι έρευνες;
Αν η βιταμίνη C περιέχει βιοφλαβονοειδή, αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C κατά 50%. Η πηκτίνη που περιέχουν, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης εντός των φυσιολογικών ορίων.
Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους, έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος από εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C.
Η υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης C από γυναίκες, επιφέρει μία μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας κατά 65%.
Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν βιταμίνη C για περισσότερο από δέκα χρόνια, έχουν 42% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση είναι 22% χαμηλότερος σε άτομα με υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C, σε σύγκριση με τα άτομα με μικρότερη πρόσληψη βιταμίνης C.
Οι άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης C.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους (λαμβάνοντας καθημερινά βιταμίνη C), έχουν 50% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C, έχουν μία μείωση κατά 28% στη στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν λαμβάνουν βιταμίνη C.
Οι άνδρες που βρίσκονται στο υψηλότερο 1/3 καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C, έχουν κατά 66% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σχέση με τους άνδρες στο χαμηλότερο 1/3. Αυτό ισχύει ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, επειδή πολλά από τα άτομα που μελετήθηκαν ήταν καπνιστές.
Μια μελέτη από το UCLA διάρκειας 10 ετών, έδειξε ότι σε ένα πληθυσμό άνω των 11.000 Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 25-74, οι άνδρες που πήραν 800 mg βιταμίνης C την ημέρα έζησαν περίπου έξι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που πήραν μόνο 60 mg βιταμίνης C την ημέρα.
Η λήψη 500 mg βιταμίνης C δύο φορές ημερησίως για μόλις δύο εβδομάδες, μείωσε την εξάντληση της βιταμίνης Ε που προκαλείται από το κάπνισμα έως και κατά 50%.
Η μελέτη για τη σχετιζόμενη με την ηλικία ασθένεια των ματιών (AREDS), που χρηματοδοτείται από το NationalEyeInstitute, ήταν μια μελέτη ορόσημο. Η μελέτη έδειξε ότι 500 mg βιταμίνης C 2 φορές την ημέρα, που λαμβάνεται αντιοξειδωτικά με β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, επιβραδύνει την εξέλιξη της ωχράς κηλίδας κατά περίπου 25% και την απώλεια της οπτικής οξύτητας κατά 19%, σε άτομα που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για την ασθένεια. Επιστημονική έρευνα, που αποτελείται από τα αποτελέσματα AREDS και επτά μικρότερες μελέτες, έχει επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα.
Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν βιταμίνη C για 10 ή περισσότερα χρόνια, παρουσίασαν 64% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης πυρηνικού καταρράκτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μισά περιστατικά του καταρράκτη που σχετίζονται με χειρουργικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν, καθυστερώντας την εμφάνιση του καταρράκτη για 10 χρόνια.
Μπορούν να λαμβάνουν όλοι βιταμίνη C;
Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπου η λήψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει παθογόνες διαταραχές. Επίσης η ακριβής δοσολογία που πρέπει να λάβει κάποιος διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.
Γι αυτό το λόγο για να μπορέσει κάποιος να ωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες της πολύτιμης βιταμίνης C θα πρέπει να έχει καθοδήγηση από τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας.
Η λειτουργική Ιατρική μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων που διαθέτει μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός και να συστήσει ακριβώς τις δόσεις που χρειάζεται κάποιος για να έχει μια πλήρη θωράκιση έναντι σε παθογόνες καταστάσεις.
Παναγιώτης Νάνος – Bc,Msc. Βιολόγος-Παθοφυσιόλογος
Πηγή: functionalmedsystem.com
Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται με την βιταμίνη C