Τι είναι αυτό που θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους;

 

Τι είναι αυτό που θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους;

Τι είναι αυτό που θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους;

 

Οι γονείς κάθε ηλικίας, νέοι ή μεγαλύτεροι, έχουν ελπίδες, επιθυμίες, όνειρα και ανησυχίες για τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όταν τα παιδιά είναι μικρά οι ανησυχίες και οι προσδοκίες είναι διαφορετικές απ’ όταν μεγαλώνουν, δεν παύουν όμως να είναι πάντα εκεί. Όλοι οι γονείς αγωνιούν για τα παιδιά τους και πάντα θέλουν το καλύτερο γι’ αυτά.

Υπάρχουν όμως κάποιοι προβληματισμοί που οι γονείς θεωρούν πιο σημαντικούς από διάφορους άλλους. Και αυτό σίγουρα αλλάζει με τα χρόνια και με τις συνθήκες διαβίωσης. Τι είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους γονείς σήμερα;

Οι γονείς ανησυχούν πολύ για την ψυχική υγεία των παιδιών τους, την οικονομική σταθερότητα και την ικανοποίηση από την εργασία τους, αλλά ανησυχούν λιγότερο για άλλους δείκτες επιτυχίας στη ζωή, όπως ο γάμος, η απόκτηση παιδιών ή η φοίτηση στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.700 γονείς, με 4 στους 10 να δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για τα παιδιά τους που παλεύουν με το άγχος ή την κατάθλιψη, ενώ η επόμενη μεγαλύτερη ανησυχία τους ήταν ότι τα παιδιά τους θα πέσουν θύματα εκφοβισμού. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς ανησυχούσαν λιγότερο για το αν τα παιδιά τους θα έχουν προβλήματα με τον νόμο ή για το αν τα παιδιά τους θα αντιμετώπιζαν μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Δεδομένων των πιέσεων της πανδημίας COVID-19, η έµφαση στην ψυχική υγεία είναι λίγο πολύ αναμενόμενη. Μόλις υποστήκαμε μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την καθημερινή μας ζωή και στο επίπεδο ελέγχου που αισθανόμασταν ότι είχαμε πάνω της τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από εμάς;

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συχνότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί, με τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των εφήβων να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στους ενήλικες. Δεδομένης της αύξησης των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, είναι λογικό αυτά τα προβλήματα να απασχολούν όλο και περισσότερο τους γονείς.

Δεδομένου ότι η ψυχική υγεία παρουσίασε τόσο σημαντική ανησυχία μεταξύ των γονέων, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (88%) δηλώνει ότι η οικονομική σταθερότητα και η επαγγελματική ικανοποίηση των παιδιών τους ως ενήλικες είναι πολύ ή εξαιρετικά σημαντικές γι’ αυτούς, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό συγκρίνεται με το 21% και το 20%, αντίστοιχα, που λένε ότι είναι απαραίτητο τα παιδιά τους να παντρευτούν ή να κάνουν παιδιά όταν μεγαλώσουν.

Αυτό δείχνει τις αλλαγές στις κοινωνικές προσδοκίες και αξίες, εν μέρει λόγω της πανδημίας. Το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πορεία ως κοινωνία δημιούργησε μια νοητική αλλαγή στους ανθρώπους. Μόλις οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα αγχωτικά, απαιτητικά και μη ικανοποιητικά εργασιακά περιβάλλοντα, ήταν δύσκολο να επιστρέψουν. Αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από την κουλτούρα της «βιασύνης» και να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ευημερία και την ισορροπία.

Αυτή είναι μια θετική στροφή, αν αναλογιστεί κανείς τον αντίκτυπο που έχει το άγχος στην ευημερία και την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι θέλουν σταθερότητα και ικανοποίηση για τα παιδιά τους. Το να έχεις το ένα χωρίς το άλλο θα δημιουργήσει μια ανισορροπία που οδηγεί σε δυσαρέσκεια.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το παιδί μου κλέβει και πώς να το αντιμετωπίσω;

Μεταξύ άλλων αξιών, οι γονείς αξιολόγησαν επίσης περισσότερο το να είναι τα παιδιά τους ειλικρινή και να έχουν ηθικές αξίες (το 94% δήλωσε ότι ήταν εξαιρετικά ή πολύ σημαντικό) έναντι άλλων παραγόντων όπως το να μοιράζονται τις ίδιες θρησκευτικές (35%) ή πολιτικές πεποιθήσεις (16%).

Ενώ η επαγγελματική και οικονομική επιτυχία αποτελούσε ισχυρή ελπίδα για όλους τους γονείς, η εξασφάλιση ότι τα παιδιά τους θα αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου ή κολεγίου ήταν πολύ λιγότερο σημαντική. Μόνο 4 στους 10 γονείς δήλωσαν ότι η απόκτηση πτυχίου από τα παιδιά τους είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γονείς σκέφτονται πέρα από το πτυχίο του πανεπιστημίου, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενο σκεπτικισμό τη διαδρομή από το λύκειο στο πανεπιστήμιο και επιθυμούν πιο ευέλικτες διαδρομές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Και εκεί που κάποτε το πανεπιστήμιο θεωρούνταν ως πρωταρχική οδός για την επαγγελματική επιτυχία, υπάρχουν ενδείξεις ότι και αυτή η σκέψη αλλάζει. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το 81% των εργοδοτών πιστεύει τώρα ότι πρέπει να εξετάζουν τις δεξιότητες και όχι τα πτυχία κατά την πρόσληψη.

Εσύ συμμερίζεσαι τις αντίστοιχες ανησυχίες για τα τέκνα σου;

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *