7 Καρδιοτονωτικά βότανα~Διεγείρουν τον καρδιακό μυ

7 Καρδιοτονωτικά βότανα~Διεγείρουν τον καρδιακό μυ

Είναι γνωστό σε όλους, ότι τα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι όμως συνήθως δύσκολο σε κάποιον, να επιλέξει το βότανο που θα τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει κύρια διότι οι θεραπευτικές ιδιότητες ενός βοτάνου είναι συνήθως πολλές και επιπλέον δεν είναι γνωστός ποιος συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Στα επόμενα άρθρα θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε ποια βότανα ή συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.

Μερικά από τα σημαντικότερα βότανα για την καρδιά είναι

το Σπάρτο,
ο Λυκόπους,
η Σκροφουλάρια,
ο Κράταιγος,
η Κομβαλλάρια,
ο Λεόνουρος και
ο Κηρέας.

Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για να συμβάλουν στην θεραπεία της καρδιάς περιέχουν μία ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζεται γλυκοσίδια. Αυτά είναι πολύπλοκες χημικές ενώσεις που έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τον καρδιακό μυ.

Αυτό έχει ως συνέπεια να ενισχύεται η συστολή του καρδιακού μυός με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η απόδοση της καρδιάς χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα το οξυγόνο που χρειάζεται για να αυξήσει το έργο του ο καρδιακός μυς. Έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα ανεπάρκειας οξυγόνου.

Διαβάστε Επίσης  Να πώς θα φτιάξεις κουρκουμά με γάλα (Τούρμερικ): Το σούπερ αντιφλεγμονώδες ρόφημα

Ας δούμε αναλυτικότερα τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιούμε κάθε ένα από τα προαναφερόμενα βότανα.

 

Κομβαλλάρια:

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που η δύναμη της καρδιάς είναι ανεπαρκής, όπως στη στηθάγχη ή σε ηλικιωμένα άτομα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν εναποθέσεις αποφρακτικών υλικών στα αιμοφόρα αγγεία.

 

Κηρέας:

Το χρησιμοποιούμε στις ίδιες περιπτώσεις με την Κομβαλλάρια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στον καρδιακό παλμό.

 

 

 

Καρποί Κράταιγου:

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δρα ενισχύοντας τη δύναμη συστολής του καρδιακού μυός από τη μια, ενώ παράλληλα προκαλεί διαστολή των αγγείων της στεφανιαίας κυκλοφορίας.

Είναι ωφέλιμο στα περισσότερα προβλήματα του κυκλοφορικού γιατί έχει την ικανότητα να χαλαρώνει ή να διεγείρει την καρδιά, ανάλογα με το τι χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό εξομαλύνουν την καρδιακή λειτουργία.

 

Λεόνουρος:   

Είναι βότανο με χαλαρωτική και νευροτονωτική δράση. Επίσης είναι πολύτιμο εμμηναγωγό. Ενισχύει και εξομαλύνει την καρδιακή λειτουργία και για την συμβολή του στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος έχει ονομασθεί Λεόνουρος ο καρδιακός.

 

Σπάρτο:

Είναι το σημαντικότερο καρδιακό διουρητικό. Από την μια ενισχύει και εξομαλύνει τον καρδιακό παλμό και από την άλλη απαλλάσσει το σώμα από κάθε κατακράτηση ύδατος που μπορεί να συσσωρευτεί λόγω της ανεπαρκούς δύναμης του καρδιακού μυ. Θέλει όπως προσοχή στη χρήση του γιατί μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος.

Διαβάστε Επίσης  Αμυγδαλέλαιο: Τι μπορεί να κάνει για εμάς

 

Σκροφουλάρια:

Είναι βότανο που χρησιμοποιείται κυρίως για δερματικά προβλήματα, αλλά παράλληλα έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη δύναμη της καρδιακής συστολής.

Λυκόπους:

Είναι ένα χρήσιμο βότανο που έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη δύναμη των καρδιακών παλμών ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει τον ρυθμό τους. Παράλληλα είναι ένα πολύ καλό χαλαρωτικό.

Πριν περιγράψουμε ένα μείγμα βοτάνων που βοηθά στις περιπτώσεις αδυναμίας της καρδιάς, πρέπει να τονίσουμε πάλι ότι όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιακά προβλήματα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία από ειδικό. Η δράση των βοτάνων βοηθά αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό σας.

Για να ενισχύσουμε λοιπόν την καρδιά ένα μείγμα που μπορούμε να πάρουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι

καρποί Κράταιγου 2 μέρη,
Λεόνουρος 1 μέρος,
Κομβαλλάρια 1 μέρος.

Το μείγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι ξηρού μείγματος και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη καλίου, τρώγοντας για παράδειγμα σταφύλια και ντομάτες. Αν υπάρχει οποιαδήποτε κατακράτηση ύδατος προσθέτουμε στο μείγμα και 1 μέρος Ταραξάκο που είναι άριστο διουρητικό και περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου.

 

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα – www.herb.gr

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *